URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Iunie 2022, 19:42

Nuntă cu alai de trăsuri în Oradea. Mireasa și mirele, într-o caleașcă trasă de patru lipițani și condusă de un campion (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Nuntă cu program inedit, sâmbătă, în Oradea. Natalia Fitero, o tânără bihoreancă pasionată de cai, driver la concursuri de atelaje şi moştenitoarea uneia dintre cele mai mari herghelii private din ţară, aflată în Săcueni, a fost dusă la altar cu o paradă de trăsuri.

Natalia Fitero şi alesul ei, Alexandru Balota, s-au aflat într-o caleaşcă albă specială, adusă din Budapesta, decorată cu flori, trasă de patru lipiţani şi condusă de Rákóczi Gergő, maestru emerit, multiplu campion naţional la atelaje, participant la campionate mondiale și apropiat al familiei Fitero. 

Alaiul - deschis de doi călăreţi, urmaţi de caleaşca mirilor şi alte 8 trăsuri, printre care una cu highidişi - a străbătut mai bine de 10 kilometri prin Oradea, intrând în oraş dinspre Satu Mare, trecând pe lângă Gara Centrală, pe Republicii, prin Centrul Civic şi ajungând în Nufărul la Biserica Sfântul Pantelimon, unde a avut loc cununia religioasă.

În paradă au fost folosiţi cai sport şi lipiţani, care să reziste la un traseu atât de lung, prin oraş. Pentru a-şi putea îndeplini dorinţa de a traversa oraşul în caleaşcă, alături de apropiaţi din lumea concursurilor de atelaje, mireasa a cerut şi obţinut aprobări din partea autorităţilor locale. "Am vrut neapărat să fie ceva inedit, ce nu s-a mai văzut în Oradea", s-a destănuit Natalia BIHOREANULUI

Alexandru şi Natalia s-au logodit în 2019, însă au amânat nunta de mai multe ori, ba din cauza pandemiei, ba pentru că au vrut să-i adune la un loc pe toţi prietenii lor, sportivi de performanţă în concursurile de atelaje. "Am ţinut cont de programul concursurilor naţionale şi internaţionale de atelaje, ca să poată participa toţi aceşti prieteni din loturile naţionale", a spus mireasa.

Ea însăşi a concurat de-a lungul anilor, alături de tatăl ei, Petru Fitero, la mai multe competiţii regionale de atelaje.

Familia Fitero din Săcueni creşte cai de câteva generaţii şi chiar şi-a creat propria linie de cai semigrei. BIHOREANUL a prezentat povestea Nataliei Fitero și pasiunii ei pentru cai în 2017, în articolul "Amazoana" din Săcueni: O tânără din Bihor moşteneşte cea mai mare herghelie privată din ţară.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Claxonare interzisã!!!
Eu sunt curios dacã pe traseul alaiului s-a claxonat sau caii au nechezat???!?
Postat 19 Iunie 2022, 12:38 de iahim
De toată jena
Cocalarisme. Să ne spuneți și nouă cine i-a dat aprobarea (nume și prenume), ca să știm unde să dăm și noi șpagă să ne plimbăm cu trașcaleta. S-a plătit și pt apariția acestui articol? Probabil s-a oprit și circulația, caii nefiind învățați printre mașini puteau produce accidente. "Am vrut neapărat să fie ceva inedit, ce nu s-a mai văzut în Oradea" - de ce credeți că interesa pe cineva circul ieftin cu atelaj? Am mai văzut și auzit printre blocuri lăutari și chiuituri. Hai să mai evoluăm.
Postat 19 Iunie 2022, 09:20 de Dinu29
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON