URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Octombrie 2022, 13:18

Nu vă bateți copiii, decât în legitimă apărare!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Trei elevi au venit mangă la ore într-o școală din Hidișelul de Sus. Pentru că, deh, ca omul beat, s-au apucat să facă scandal, a fost nevoie de intervenția Poliției. Unul dintre bețalăi, probabil mai nervos, nu l-a ascultat pe polițist și de aici circul a degenerat. Junele a fost încătușat pentru a putea fi scos din școală, iar apoi lucrurile au luat o turnură halucinantă.

Se știe că domnul ex-ministru plagiator Sorin Cîmpeanu a făcut o modificare în Legea educației prin care elevii nu mai pot fi exmatriculați din școală. Deci elevului aflat în avansată stare de ebrietate practic nu i se poate face nimic. Nu m-ar mira ca, după asemenea fapte, partidele aflate la putere să încerce să-l racoleze, că are stofă de lider pentru organizațiile de tineret.

În schimb, polițistul este cel care va fi cercetat disciplinar pentru că l-a încătușat pe turmentat! Chiar așa, măi, organule, păi, nu ți-e rușine să te iei cu brutalitate de loaza care a scăpat la sticla de pălincă? În ce drac’ de lume trăim dacă polițiștii nu-și pot face datoria, iar borfașii au mai mult drepturi decât oamenii cinstiți? Părinții elevului în cauză, decât să acuze Poliția, mai bine și-ar fi educat copilul și l-ar fi ținut departe de tirbușon.

Nu m-ar mira ca, pe lângă pedeapsa pe linie de serviciu, polițistul să fie dat în judecată de elev pentru că i-a știrbit imaginea. Că, poate nu știți, la noi orice infractor are o imagine la care ține foarte mult. De ceva vreme, ne trezim că indivizi ajunși deja la pușcărie pentru o sumedenie de fapte care survolează mai întreg Codul Penal se judecă cu noi pentru că le-am distrus imaginea. Adică omul a dat în cap pe stradă, a jefuit victima, nu înainte de a o viola, dar ține la imaginea lui de cetățean onorabil, pe care noi am știrbit-o în presă.

În școli, cafteala e la modă, evident, doar dacă e filmată, pentru că degeaba ești prost, dacă nu și claxonezi. Și în vremuri imemoriale, când eram la școală, copiii se băteau, e poate o treabă specifică vârstei. Numai că noi nu aveam cu ce ne filma și cred că, și dacă am fi avut, nu ne-am fi dat în stambă. Și nu neapărat că țineam la imaginea noastră, ci mai ales la integritatea corporală, pentru că părinții aplicau metodele lor clasice de educație și nicidecum nu s-ar fi războit cu milițienii...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Limbaj "elevat"
Nu e prima oară când sesizez limbajul de mahala al autorului articolului. Cine îi permite lui să se adreseze astfel când scrie despre anumite persoane? Nu e un abuz? Nu e violență de limbaj? Mangă, bețalăi (n-am auzit în viața mea acest termen), măi, organule, loaza.... Știți cu certitudine că fostul ministru al educației a modificat personal legea in ceea ce afirmați dvs? Pe acest site, nu există un filtru care să corecteze derapajele unor "jurnaliști"?
Postat 02 Octombrie 2022, 01:44 de Dinu29
looseri
Loazele din ziua de azi au doar drepturi. Nu va puneti cu ei ca au degetul din mijloc foarte flexibil si limbajul foarte elevat in domeniul po..o. S-au trezit si baietii la galceava, ca mai mult sunt si in trend in crescator atat cu scandalul cat si cu limbajul, fufele genate si cu bot de ratza. E pe verificate. Baietii sunt fix pix. Sa vedeti fetele..... . Si inca ceva ...scoala a devenit un fel de mediu de mistocareala.
Postat 01 Octombrie 2022, 21:26 de Christa
Bachus
L-o fi prins pe panta de descreștere...
Postat 01 Octombrie 2022, 17:31 de Jianu
Ce surpriză!
Mă așteptam ca don Mircea să-și apere urmașii întru ale lui Bachus meșteșuguri, când colo, el îi aperă pe cei care i-a ”persecutat„.
Postat 01 Octombrie 2022, 16:26 de marginan
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON