URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Iulie 2020, 08:01

"Nu regretăm nimic!": Un medic de la UPU-SMURD Bihor împărtăşeşte experienţa infectării cu Covid-19 (FOTO)

'Nu regretăm nimic!': Un medic de la UPU-SMURD Bihor împărtăşeşte experienţa infectării cu Covid-19 (FOTO) CU CICATRICI. Patru din cei şapte urgentişti orădeni, între care şi dr. Claudia Dascălu (prima din stânga), s-au întors din Moldova cu Covid. "Nu poţi merge la război cu siguranţa că nu te răneşti", spune liderul echipei, dr. Alin Suciu (în mijloc, în spate), afirmând că pericolul infectării e un risc pe care doctorii şi-l asumă făcându-şi, pur şi simplu, meseria
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Unii le-au lăudat spiritul de sacrificiu, alţii le-au reproşat că au plecat deşi ar fi trebuit să rămână. Când s-au întors, aproape jumătate din ei atinşi de Covid, criticii au zis, cu maliţie, că au găsit ce au căutat. Chiar şi ajunşi pacienţi, însă, angajaţii UPU-SMURD Bihor care au participat la misiunea umanitară în Moldova sunt convinşi că, sărind în ajutorul altora, au făcut ce trebuia.

BIHOREANUL vă prezintă mărturia unuia dintre cei care, în pofida riscului la care s-au expus, are sentimentul datoriei îndeplinite. O confesiune făcută nu fără rezerve, căci, la fel precum colegii săi, dr. Claudia Dascălu este uluită cum, din "super-eroii" de la începutul pandemiei, medicii au devenit, mai nou, complicii unei conspiraţii planetare. Şi-a învins totuşi reticenţa, cu speranţa că mărturia sa îi va ajuta pe oameni să încerce să se protejeze de o boală căreia lumea încă e departe de a-i fi găsit antidotul.

De la veri la fraţi 

Pe 7 aprilie România devenea prima ţară care trimitea în ajutorul Italiei o echipă formată din 14 doctori şi asistente, din care patru, aproape un sfert, erau orădeni: doi medici de la UPU-SMURD Bihor, plus unul şi o asistentă de la Terapia Intensivă a Spitalului Judeţean. După două săptămâni de muncă într-un spital din Lombardia, pe atunci zona cea mai afectată din lume, toţi s-au întors epuizaţi, dar neatinşi de boală. 

Singura recompensă a voluntarilor a fost o săptămână liberă, însă după trei zile dr. Alin Suciu (foto) s-a oferit pentru o nouă misiune, de data asta în Republica Moldova, unde situaţia devenise critică, şi la care aveau să participe, în total, 42 cadre medico-sanitare şi militari români.

Alături de el, s-au înscris încă şase colegi orădeni: medicii Claudia Dascălu, Irina Gheban, Sebastian Heredea, Abel Bolohan, Marc Florea şi asistentul Ciprian Barkan. "Am plecat de la verii latini la fraţii moldoveni", spunea dr. Suciu. 

Primire frăţească

Pe 30 aprilie, delegaţia din România a ajuns la Chişinău, de unde orădenii au fost repartizaţi la Spitalul Raional din Cahul, o unitate de mărimea celei din Beiuş, fiind cazaţi într-un sanatoriu împreună cu personalul local. "Nu aş comenta condiţiile de cazare, pentru că nu am fost să facem turism. Nici nu ne aşteptam la altceva, ştiam că şi dotarea spitalului este precară", a mărturisit la întoarcere dr. Abel Bolohan. Personalul medico-sanitar din Cahul era deja decimat de infectările cu Covid. "Majoritatea angajaţilor erau internaţi la Spitalul Republican din Chişinău", a povestit dr. Alin Suciu. 

"La Cahul, în Spitalul Raional, mai erau doar doi medici şi două asistente, care munceau până la epuizare, zi de zi", confirmă dr. Claudia Dascălu. Dar, în ciuda greutăţilor şi lipsurilor de tot felul, moldovenii i-au primit pe colegii din România "cu dragoste frăţească". "În vocile tuturor am simţit o recunoştinţă atât de înflăcărată pentru faptul că îi ajutăm, încât de multe ori mi se făcea ruşine", povesteşte doctoriţa.

"În ochii oamenilor"

Orădenii au lucrat în ture de 12 cu 24 ore, în secţiile ATI, la Compartimentul de Primire a Urgenţelor şi într-un echipaj de Terapie Intensivă mobilă operaţionalizat chiar de ei. "Colegii moldoveni nu aveau echipamente adecvate, adesea am intrat la pacienţi în locul lor. Când a ajuns convoiul cu ajutoare din România, le-am oferit echipamente şi i-am învăţat cum să le îmbrace şi să le dezbrace reducând pe cât posibil riscul infectării", spunea dr. Abel Bolohan.

Spitalul din Cahul a primit un analizor PCR abia pe 13 aprilie, cu două zile înainte ca delegaţia din România să-şi încheie misiunea. De fapt toată dotarea era modestă, după cum spune şi dr. Dascălu: "Erau puţine monitoare pentru urmărirea pacienţilor la Terapie Intensivă, ceea ce mi-a amintit ce spune dr. Hadrian Borcea (n.r. - şeful UPU-SMURD Bihor), să nu privim doar în aparate, ci şi în ochii oamenilor. Am redescoperit ce înseamnă privirea omului suferind". 

Vorbind despre empatia medicului faţă de pacient, doctoriţa şi-a amintit de o bolnavă pe care a ajutat-o, cu un gest simplu, să treacă mai uşor peste suferinţă. "Era internată de trei zile şi încărcătorul de telefon îi era într-o pungă depozitată altundeva. Am rezolvat să primească încărcătorul ca să poată vorbi cu familia, ceea ce i-a dat puterea să se vindece mai repede". 

Frustrare de pacient

Odată încheiată misiunea în Moldova, cei 7 voluntari ai UPU-SMURD Bihor s-au întors acasă, unde au dat de o altă încercare. La intrarea în ţară, tot pe la Albiţa, pe 15 mai, li s-a făcut testul Covid, iar după câteva ore, când încă erau pe drum spre casă, au aflat că patru din ei erau infectaţi. Toţi au fost retestaţi la sosirea în Oradea, dar noile analize le-au confirmat pe cele iniţiale. Deveniseră singurii medici orădeni atinşi de coronavirus, în condiţiile în care toţi cei rămaşi acasă au reuşit să evite contaminarea!

Cei trei cărora analizele le-au ieşit bune au intrat în izolare la domiciliu, iar ceilalţi, deveniţi brusc pacienţi, într-un hotel închiriat de Primărie pentru cadrele medico-sanitare, pentru a nu-şi contamina familiile. "Desigur, n-am primit cu plăcere diagnosticul", spune dr. Claudia Dascălu, singura care a acceptat să vorbească despre noua condiţie, cea de pacient. "Primele întrebări pe care toţi ni le-am pus au fost: de ce tocmai noi? Şi cum s-a întâmplat, deşi ne-am protejat cât am putut de bine? Unde am greşit? Oare i-am infectat şi pe alţii?...". 

Cel mai frustrant a fost, însă, că nu şi-au putut revedea şi îmbrăţişa familiile. "Este o boală în care eşti singur. În toate celelalte cineva îţi poate fi aproape, nu şi în aceasta, pentru că îi pui în pericol pe toţi cei din apropiere".

Întâlniri pe balcoane

Starea celor patru medici orădeni infectaţi cu Covid s-a menţinut totuşi bună, pentru că au fost asimptomatici, deci nu au manifestat semne de boală. Au fost monitorizaţi, însă, de colegii infecţionişti şi li s-au administrat întăritoare pentru imunitate. Ştiind că e o boală ciudată, care poate evolua brusc, fiecare s-a urmărit pe sine zi de zi. "Aveam un ritual în fiecare dimineaţă. Înainte de orice, verificam dacă am febră, dacă respir normal, abia apoi mă dădeam jos din pat", povesteşte doctoriţa.

Toţi cei patru medici ţineau legătura între ei, se încurajau şi vorbindu-şi pe balcoane, aşa încât "între noi s-a legat mai mult decât o colegialitate şi o prietenie obişnuită. Pandemia asta are multe părţi groaznice, dar şi câteva bune. O lecţie este că, dacă suntem solidari, trecem mai uşor prin încercări", spune Claudia Dascălu. Femeia este bucuroasă că a reuşit chiar şi să se vadă cu colegi din afară de câteva ori. "Unii au venit în faţa hotelului. Vorbeam la telefon şi ne vedeam aşa, ei de afară, noi de pe balcoane". 

"Au în sânge regulile"

După 14 zile, cu două testări consecutive ale căror rezultate au fost negative, cei patru medici au ieşit din izolare, iar din 1 iunie s-au întors la muncă. "Unii colegi ne-au şi îmbrăţişat la revenire", povesteşte doctoriţa.

De atunci, lucrează ca toţi ceilalţi, străduindu-se să se protejeze cât mai bine, aşa încât să reducă la minimum riscul unei eventuale reinfectări. Şi asta nu doar la serviciu, ci oriunde. "Şi când merg la cumpărături, unde văd oameni care nu poartă mască sau o poartă sub nas sau la gât, încerc să mă protejez. Port mască şi păstrez distanţa faţă de cei din jur. Nu judec pe nimeni, dar nu ştiu ce o fi în capul celor care nu se protejează. Trebuie să recunoaştem că nu suntem un popor disciplinat şi nu respectăm obligaţiile ce însoţesc relaxarea", spune Claudia.

"Cred că infectarea poate fi evitată dacă am fi mai disciplinaţi. Din cei 42 de membri ai delegaţiei care a fost în Moldova, de exemplu, nu s-a infectat nici un militar. Poate pentru că ei au în sânge respectarea regulilor", crede doctoriţa. Un exemplu, de fapt, despre cum ar trebui să se poarte fiecare: responsabil în primul rând pentru sine, dacă de alţii le pasă mai puţin...


SCUMPI LA VORBĂ
Din "eroi", "torţionari"

Colegii doctoriţei Claudia Dascălu infectaţi cu Covid în Moldova au refuzat să vorbească despre experienţa lor de medici deveniţi pacienţi atât din cauza unor reacţii de care s-au lovit la întoarcerea acasă, cât şi a atmosferei de neîncredere pe care o parte a politicienilor au indus-o în societate faţă de breasla lor. "Unul dintre colegi a avut probleme cu vecinii de bloc după ce a revenit acasă. Parcă era un duşman care le aduce molima în case", spune dr. Hadrian Borcea (foto), şeful UPU-SMURD Bihor.

"Sunt uluită de felul în care, după ce la începutul pandemiei medicii erau numiţi "super-eroi" pentru că îşi riscau sănătatea şi vieţile pentru a îngriji bolnavii, acum mulţi neagă însăşi existenţa acestei boli", mărturiseşte dr. Dascălu, care are are aceeaşi impresie şi despre faptul că pe medici îi consideră "torţionari" chiar o instituţie a statului, iar unii cred că iau bani ca să declare că unele decese au fost provocate de coronavirus.

Pe 10 iunie, Avocatul Poporului a obligat spitalele din România să-i pună la dispoziţie documente privind tratarea bolnavilor Covid, invocând că aceştia nu pot părăsi spitalele când vor şi, ca atare, acestea sunt asimilate "centrelor de detenţie", în care trebuie prevenite "actele de tortură". În asemenea condiţii, deşi oricum sunt puţini, doctorii au fost obligaţi să-şi reducă timpul alocat tratării pacienţilor pentru a scana acte. "Aşa umilinţă nu am simţit niciodată de când fac profesia asta", spune unul dintre doctorii UPU-SMURD.
 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Felicitari
Atat ii laudati de parca au lucrat voluntariat
Postat 02 Iulie 2020, 11:34 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON