URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Martie 2022, 00:00

Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit! Veteranii bihoreni vorbesc despre război și despre cât de pregătită România

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Luni, 14 martie, a apărut o nouă ediție a BIHOREANULUI tipărit, alături de suplimentul de educație ecologică „Oradea noastră”, cu un conţinut bogat în informaţii exclusive și variat. Iată ce puteți citi în noul număr:

„NATO suntem noi!”

Veteranii bihoreni din Afganistan, Bosnia și Somalia susțin că România este în siguranță sub umbrela NATO, în ciuda conflictului militar în plină desfășurare în Ucraina.

Chestionați de BIHOREANUL, foștii luptători susțin că temerile de război nejustificate ale românilor, care au făcut cozi la pașapoarte, la benzină și își fac provizii, au la bază neîncrederea în autorități și lipsa experienței militare, în contextul în care România se poate baza nu doar pe scutul NATO, ci și pe o armată de 70.000 de profesioniști și peste 36.000 de veterani.

Județeanul municipal

După doi ani de pandemie, sistemul sanitar din Oradea revine la normalitate, dar una totuși diferită, modelată atât de unificarea spitalelor Municipal și Județean sub conducerea unei firme, cât și de criza din Ucraina, care a impus declanșarea unui plan special pentru situații de urgență, cu paturi rezervate pentru refugiați și chiar răniți de război.

BIHOREANUL vă spune cum va funcționa, începând din această săptămână, mega Spitalul Județean, ce efecte vor avea schimbările asupra pacienților, unde vor fi tratați bolnavii cu Covid și cei cu afecțiuni cronice, dar și cum va prelua conducerea fostul director al ambelor spitale, dr. Gheorghe Carp.

Arginţi pentru Cetate

Drumul Oradiei spre a deveni una dintre destinaţiile turistice de top ale României a fost presărat cu... bani europeni.

Oradea a atras sute de milioane de lei pentru salvarea patrimoniului, admirat acum de vizitatori din ţară şi din străinătate, între atracţii numărându-se Cetatea medievală (foto sus) şi două muzee unice în ţară, unul dedicat stilului Art Nouveau, iar celălalt Masoneriei.

INTERVIUL BIHOREANULUI

Marcel Sas Adăscăliții, primarul din Marghita: „Am fost și eu un cetățean frustrat”

Fost jucător și arbitru de handbal, director timp de 14 ani al Colegiului Național „Octavian Goga” din Marghita, Marcel Sas Adăscăliții producea în 2020 o surpriză uriașă, câștigând ca independent Primăria orașului după trei mandate UDMR, chiar dacă pentru voturile locuitorilor de etnie română a concurat cu reprezentanții PSD, PNL și Pro România.

De atunci, s-a remarcat prin ceea ce făcuse și ca director de liceu: încearcă să scoată orașul din declin. BIHOREANUL l-a chestionat pe primarul Marghitei despre probleme nerezolvate cu anii ale orașului: ștrandul municipal finalizat în 2012 cu fonduri UE, dar ajuns rapid o ruină, spitalul care este singurul neacreditat, lipsa de investitori, parcul industrial încă în proiect...

Faceți lumină!

Primăria se confruntă cu un val de reclamații din cauza avariilor la iluminatul public, după preluarea acestui serviciu de către Agenția de Dezvoltare Locală Oradea.

Zeci de orădeni din toate cartierele orașului sunt nemulțumiți în fiecare săptămână de bezna lăsată seara pe străzi, ca urmare a defecțiunilor repetate și, având în vedere starea jalnică a rețelei lăsate în paragină ani de zile, greu de înlăturat cu doar patru electricieni.

Școală... risipită

Acuzații grave de risipă într-o școală din Bihor, unde sume uriașe de bani s-au „scurs” pe facturi suspecte.

La școala din comuna Tulca a început un audit, după ce noua conducere a descoperit că, în timp ce copiii au bănci rupte și calculatoare defecte, banii s-au aruncat pe jaluzele „invizibile”, mii de litri de motorină și telefoane.

ORADEA NOASTRĂ

Vremea asfaltărilor

Ghioceii sunt demodați. Într-un oraș ca Oradea, cu trafic intens și zeci de șantiere, vestitorii primăverii sunt gropile din asfalt. Aproape că nu este arteră importantă în care dezghețul să nu fi provocat găuri.

„Deranjul în trafic este destul de mare. Pe lângă gropile apărute peste iarnă, constructorii au de acoperit și asfaltat săpăturile făcute peste iarnă pentru înlăturarea unor avarii la rețelele de apă și termoficare”, spune viceprimarul Marcel Dragoș.

Respect pentru resurse

Peste 700 de elevi din șase județe, inclusiv o clasă de gimnaziu din Ștei, învață la școală ce este sustenabilitatea, de ce trebuie să aibă grijă de resursele Terrei și, mai ales, cum.

O echipă formată de două ONG-uri din Cluj, din care face parte și o orădeancă (foto jos), a scris primul manual de educație pentru sustenabilitate din țară, care poate fi folosit ca suport pentru o disciplină opțională la gimnaziu sau liceu. Pe lângă o sumedenie de alte noțiuni teoretice, elevii trebuie să învețe și respectul pentru resurse...

Oradea ieri, Oradea azi: Despre statuile din oraș, de acum și de odinioară

În anul 1919, când Oradea a intrat oficial între granițele României Mari, în oraș nu existau monumente privind istoria și cultura românească, orașul fiind majoritar maghiar. Abia în perioada interbelică, cu eforturi, au apărut astfel de edificii în spațiul public. Primele au fost statuile Reginei Maria și Regelui Ferdinand I, apoi bustul lui Iosif Vulcan.

Ghid printre stele

Deși era convins că nu va pleca niciodată din România și că acasă, la Oradea, are tot ce îi trebuie ca să fie fericit, de mai bine de cinci ani, Adrian Șuhanea (foto jos) locuiește în Olanda.

S-a mutat în țara lalelelor și a bicicletelor după ce a primit o ofertă la care nici nu a îndrăznit să viseze: să lucreze pentru Agenția Spațială Europeană (ESA). Astăzi, orădeanul este unul dintre specialiștii care promovează programele educaționale ale ESA în rândul elevilor și studenților de pe întreg continentul.

OPINII

Cum merg românii la război
de Mircea Chirilă

Acum, când Putin a luat-o razna, mulți își pun problema ce vor face românii dacă vor fi nevoiți să lupte. Deocamdată lupta a început doar la Serviciul Pașapoarte, unde destui se pregătesc să spele, uite cum se potrivește, putina. Mulți români declară că n-au de ce să lupte pentru alde Iohannis, Ciolacu, Cîțu, Simion sau Kelemen.

Numai că problema nu se pune așa. Când începe un război, nu mai lupți nici pentru rege, nici pentru președinte. Lupți pentru casa ta, familia ta, avutul tău și, până la urmă, identitatea ta.

De cine să ne temem? De noi!
de Adrian Criș

Jur că isteria cozilor la benzină de miercurea trecută nu m-a uimit. În noua criză declanșată de război, mii de români au dovedit doar că n-au învățat nimic din cea precedentă, a pandemiei, luând cu asalt stațiile de carburanți fix cum făcuseră acum doi ani pentru a stoca drojdie, făină, hârtie igienică și ce mai vreți.

PREMIILE LUI BIHOREL

Liberalizare de 8 martie: PNL-iștii din Bihor au făcut bairam în ultima zi de restricții; Sechestru ridicat de pe averea făcută din șpăgi de fostul medic şef al Casei de Pensii Bihor; Au trimis apă refugiaților, cam cât „sparge” Victoraș într-o seară; La 69 de ani, fostul șef al Poliției Oradea a ajuns „consilier prezidențial”; Școlile din Oradea, pradă șmecherașilor puși pe făcut bani, cu aviz de la Inspectorat; Amendați degeaba: Degeaba sunt refugiați, ucrainenii trebuie să plătească parcarea în Oradea!

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
din nou, analogii nepotrivite!
Austria are o armata restransa la forta terestra, forte limitate de patrulare aeriana si fluviala, fiind o tara neutra conform intelegerii pentru retragerea sovieticilor din 1955. are alocat un procent infim din buget, pe la 0.7%. varsta de incorporare incepe de la 17 ani, baieti sau fete, cu alternativa desfasurarii unor servicii sociale. las de o parte cele sus enumerate, ce denota o comparatie proasta. intreb si eu, ce randament poate da in caz de razboi un copil? generatia actuala de tineri e mai inapta ca oricand pentru un razboi, virtualizarea societatii nu lasa loc de echivoc. noroc ca avem un nucleu operational calit prin toate teatrele nato-ului, altfel nimeni nu are nevoie de carne de tun.
Postat 14 Martie 2022, 08:00 de macese
"NATO suntem noi".
La cât optimism debordează veteranii bihoreni și ce argumente puerile au, dacă Armata Roșie ar avea în program așa ceva, România ar fi praf și pulbere în 12 ore. De la Tisa pân' la Prut și de la pârâul Mara pân' la Dunăre. Ar mai rămâne, conform planurilor bine întocmite deja, fix 36 ore ca să apară mai apoi vreun lider NATO, afirmând cu glas tăios, că art. 5 tocmai s-a activat. Că suntem "... toți pentru unul", nu-i așa?
Postat 14 Martie 2022, 07:28 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON