Luni, 3 octombrie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, alături de suplimentul de educaţie ecologică Oradea noastră, ambele cu un conţinut variat şi bogat în informaţii exclusive. Dintre subiectele noii ediţii:
"Vei fi primul!"
Un ofiţer Antidrog din Oradea a devenit ţinta unui italian inculpat pentru trafic de stupefiante, după o anchetă compromisă de "cârtiţe" din Poliţie.
Lăsat liber pe durata procesului, Federico Putorti a dispărut şi este dat în urmărire internaţională, dar a rămas în schimb prezent pe reţelele de socializare, săptămâna trecută trimiţând un mesaj clar de ameninţare la adresa poliţistului, cu avertismentul: "Vei fi primul!"
Politică... cu pulanul
Votul aleşilor pentru inelul metropolitan încinge războiul din PSD, la şedinţa pentru pedepsirea "trădării" un aspirant la Primăria Oradea înjurând atât de gros încât şi-a ultragiat colegii.
Chestiunea exproprierilor pentru şosea a fost folosită politic de unul dintre cei mai noi şi ambiţioşi PSD-işti bihoreni, fostul poliţist Florian Sîrca, pe care actualul preşedinte Ioan Mang îl vede posibil primar al Oradiei, ba l-ar fi vrut "interimar" şi la şefia organizaţiei, promisă şi fostului prefect Claudiu Pop.
Soluţii disperate
Confruntate cu explozia preţului la energie, firmele bihorene caută soluţii de reducere a consumului de curent sau de producere a lui, pentru a supravieţui iernii.
Companiile locale analizează varianta introducerii lucrului de la distanţă şi adaptării programului de-a lungul zilei, pentru a profita de lumina naturală, şi încearcă să evite concedierile colective prin apelarea la reducerea programului de lucru pentru peste 2.500 de angajaţi, în timp ce iau cu asalt firmele de panouri fotovoltaice, ale căror comenzi au crescut în ultimele luni şi cu 500%.
(Buge)tare nu ne pasă!
Neîncrederea în Primărie, proasta organizare şi neimplementarea vechilor proiecte au prăbuşit interesul orădenilor pentru bugetarea participativă.
În doar 5 ani, apetitul de a propune proiecte municipalităţii s-a redus de 10 ori, la numai 2.102 votanţi dintr-o populaţie cu drept de vot de peste 200.000 de locuitori din Oradea şi Zona Metropolitană.
Fără frontiere
Tinerii din România au ocazia să călătorească gratis în toată Uniunea Europeană, chiar dacă nu sunt studenţi.
Prin programul Erasmus Youth Exchange, românii cu vârste între 13 şi 30 de ani pot participa, fără alte costuri decât banii de buzunar, la tabere tematice, pentru a se instrui în antreprenoriat, gastronomie, ecologie sau drepturi civice.
TIMP LIBER
Sinagoga cu... poveşti
Sinagoga Neologă Sion din Oradea se transformă săptămânal într-un lăcaş al jocului şi spectacolului.
Proiectul "Sinagoga ludică" cuprinde o mulţime de spectacole de teatru, un eveniment inedit de teatru-umbre, dar şi o caravană a jocurilor, unde toţi membrii familiei vor fi bine veniţi.
ORADEA NOASTRĂ
"Generaţia noastră va suferi aşa cum nicio generaţie nu a făcut-o"
La doar 20 de ani, Răzvan Foncea vorbeşte despre problemele pe care le generează schimbările climatice cu mai multă pricepere decât o fac politicienii momentului. Absolvent al unui liceu tehnic din Beiuş, dar cu o apetenţă pentru auto-perfecţionare, Răzvan este student la Cluj-Napoca, unde învaţă simultan Leadership în sectorul public (în limba engleză) şi Studii de Securitate, şi militează ca tinerii să aibă un cuvânt de spus în politicile naţionale şi internaţionale, îndeosebi când vine vorba de probleme climatice, pe care generaţia lui le va moşteni.
Recent, s-a întors de la o conferinţă organizată de ONU la New York, unde o sută de tineri din întreaga lume au pus pe hârtie cum îşi doresc să arate lumea viitorului.
Nu separi, plăteşti!
În acest an, 229 de orădeni şi 61 de asociaţii de proprietari au luat amenzi de la Poliţia Locală, pentru că nu au aruncat corect deşeurile, agenţii preferând să împartă mai degrabă avertismente.
Lucrurile se vor schimba, însă, deoarece de acum înainte poliţiştii locali vor da direct amenzi când văd că deşeurile sunt amestecate. Scopul sancţiunilor pecuniare este să îi determine pe locuitori să respecte colectarea separată, ţinând cont că gradul de reciclare din oraş este încă redus.
Rădăcini pentru Oradea
Venirea toamnei deschide şi sezonul de plantări în oraş. Orădenii care vor să planteze arbori în jurul blocurilor sau caselor în care locuiesc trebuie să ştie că pot opta doar pentru anumite specii, dar şi că au nevoie de acordul Primăriei.
"Trebuie să ne asigurăm că vor planta copaci care nu vor produce daune ulterior şi care se potrivesc aliniamentului respectiv", explică directoarea adjunctă a Direcţiei Tehnice, Adina Popa.
Oradea ieri, Oradea azi: Cum au dispărut din oraş principalii poluatori ai aerului
La începutul anilor ’90, una dintre problemele mari ale Oradiei era legată de poluare. În oraş funcţionau încă mai multe fabrici şi platforme industriale între cartierele de locuinţe, creând disconfort, la fel cum cele din afara urbei, folosind tehnologii învechite, afectau mediul.
Presa locală din vara anului 1990 semnala poluarea însemnată pe care o genera, de pildă, Secţia Sinteze organice 1 a fabricii Sinteza, care se afla pe strada Oneştilor, aproape de Calea Aradului.
OPINII
Tovarăşa Livia Bârlău, doamna PSD-ului
de Mircea Chirilă
Pentru ţăranii din Brusturi, Revelionul a venit cu trei luni mai devreme. Prima doamnă a comunei, nană Livia Bârlău, a fost realeasă şefa organizaţiei de bază a PSD. Deşi nu are decât două dosare penale, prin derogare a primit aprobarea de a rămâne şefa pesediştilor din zona Picleu-Ţigăneşti, chit că poate alţii, cu ani buni de puşcărie la activ, meritau cu prisosinţă să fie aleşi în onoranta funcţie.
Dacă o comparăm cu alţi primari, e clar că se deosebeşte, pentru că de obicei masculii care câştigă alegerile sfârşesc prin a dansa pe sub mese, pe când Livia a dănţuit pe masă de săreau şuruburile din scânduri.
Ce se-ntâmplă, doctore?
de Adrian Criş
În prima zi a acestei luni s-a împlinit o jumătate de an de când, pe 1 aprilie, conducerea mega-Spitalului Judeţean era preluată, pe firmă de management, de dr. Gheorghe Carp, care renunţa la tihnitul mandat de senator. O parte a bihorenilor care depind de serviciile acestuia (spitalizări, dar şi internări de zi, consultaţii, investigaţii de laborator) se întreabă, legitim, ce s-a schimbat de atunci, dacă s-a schimbat ceva ori dacă schimbările sunt reale şi consistente, sau doar pe hârtie. Mai ales că de o vreme ies la iveală nemulţumiri privind fie conduita unor angajaţi, fie starea curăţeniei, fie birocraţia sistemului.
BIHOREANUL a încercat să afle răspunsurile la aceste întrebări, dar şi la multe altele, înainte ca ele să fie articulate de cetăţeni, dar conducerea spitalului are o problemă uriaşă de comunicare.
COLŢUL JURIDIC
"Revoluţia" în materia contravenţiilor a fost oprită. Decizie a Curţii Constituţionale
de Mircea Ursuţa
La finalul lunii martie, Camera Deputaţilor, în calitate de cameră decizională, adopta trei propuneri legislative iniţiate de către parlamentari prin care se modifica aceeaşi lege, respectiv Ordonanţa Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor.
Dintre aceste modificări, doar una a reuşit să intre în vigoare, cea care permite persoanei amendate să atace procesul-verbal şi la judecătoria de domiciliu, nu numai la judecătoria de la locul săvârşirii faptei, cum era reglementat anterior. Celelalte două au fost atacate de Avocatul Poporului la Curtea Constituţională, fiind declarate neconstituţionale cu unanimitatea voturilor judecătorilor curţii.
PREMIILE LUI BIHOREL
Talpă la gaz: Sorban Levente, primarul din Lugaşu de Jos, boicotează traseul noii magistrale de gaz; Poştaş la butoane: Factorul poştal din Vaşcău întârzie cu pensiile fiindcă pierde vremea la păcănele; Liber la vandalizări: După ce a concediat paznicii, Primăria nu are buget pentru distrugerile din parcurile Oradiei; Magistrat sau politruc? Fostul şef de cabinet al prefectului Mihaiu lasă PSD-ul şi intră în Justiţie; Preotul IT-ist: Părintele Şuteu din Săcueni, reclamat la Propopiat pe motiv de... ochiul dracului; Trăiască limba română! Partidului România Mare strigă adunarea... cu greşeli gramaticale.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.