URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Decembrie 2021, 00:00

Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit: Tenismena Irina Bara îşi spune povestea, după un an de excepţie, în care a câştigat patru trofee WTA

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Luni, 27 decembrie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, împreună cu suplimentul de educație ecologică Oradea Noastră, cu un conţinut variat şi bogat în informaţii exclusive. Dintre subiectele noii ediţii:

Aşii Irinei

Şi-a descoperit pasiunea pe zgura din orașul natal, sub îndrumarea tatălui ei, iar astăzi este una dintre sportivele de top ale României, face parte din echipa Fed Cup şi a adunat câştiguri de aproape un milion de dolari.

După un an de excepţie, în care a câştigat patru trofee WTA, tenismena Irina Bara, plecată din Ștei, îşi spune povestea în paginile BIHOREANULUI.

TIR-işti sub acoperire

BIHOREANUL vă dezvăluie metoda inventivă prin care poliţiştii DGA şi procurorii Parchetului Bihor i-au dovedit pe poliţiştii de frontieră corupți din Vama Borş.

Un poliţist DGA a dat examene ca să obţină atestat de şofer profesionist, iar apoi s-a angajat la o firmă de transport marfă, înregistrările făcute de el în timpul curselor externe dezvăluind „corupţia endemică” din punctul de frontieră. Vedeți ce a ieșit...

Motoarele Bihorului

Topul celor mai puternice 10 companii din Bihor este dominat de firme cu capital străin, majoritatea din industria auto, toate localizate în zona Oradiei.

Lista celor mai puternice companii e deschisă de nemții de la Eberspächer, cu o cifră de afaceri de 2,1 miliarde lei, aproape cât următoarele două firme, Celestica și Plexus, la un loc, fiecare cu rulaje cel puțin triple față de următoarele societăți din top, cum ar fi Ebm - Papst, PGS Sofa, European Drinks și European Food.

Polițistul rău

Şeful postului de Poliție din Tăuteu a fost trimis în judecată de Parchetul Bihor pentru purtare abuzivă.

Agentul şef Florin Ciarnău este acuzat că a lovit cu bastonul un adolescent de 13 ani, de faţă cu colegii acestuia, doar pentru că în drum de la şcoală spre casă mergea nu pe trotuar, ci pe marginea drumului. BIHOREANUL vă spune întreaga poveste.

Rea, deci bună!

Primarul Sorban Levente a impus-o printr-un tertip ca directoare la școala din Lugașu de Jos pe o învățătoare care a abuzat elevi, dar l-a și ajutat să-și păstreze mandatul.

Pentru că Inspectoratul Școlar a sancționat școala profesională înființată de el fără elevi și profesori, dar cu propria nevastă secretară șefă, Sorban s-a pus în comisia de concurs ca s-o „pice” pe directoarea Ana Poțclean, cu care e în conflict, notând-o cu 10 pe învățătoarea Loredana Berzovan, care l-a susținut în campanie și în ziua alegerilor locale.

ORADEA NOASTRĂ

Salubritate „smart”

Primăria revoluţionează sistemul de salubritate din Oradea şi va dota cinci ţarcuri de gunoi cu un sistem de acces şi monitorizare care foloseşte inteligenţa artificială.

Cei aproape 800 de oameni care locuiesc în blocurile Prima din Nufărul vor primi saci personalizaţi, cu coduri unice, fără de care uşile ţarcurilor nu se vor deschide. În plus, camerele de filmat care vor fi montate vor sesiza de fiecare dată când uşa ţarcului rămâne deschisă sau când cineva încearcă să intre clandestin, iar Poliţia Locală va putea identifica vinovatul şi, desigur, să-l amendeze.

Centru în reconstrucţie

În ultima reuniune din acest an, Consiliul Local Oradea a aprobat noul plan urbanistic pentru zona centrală, cu măsuri de care riveranii se temeau: demolarea de case pe străzile Avram Iancu şi Evreilor Deportaţi (fostă Sucevei).

Noul PUZ a fost contestat de consilierii din opoziţie, care au cerut Primăriei să consulte şi orădenii, dat fiind că dezbaterea publică a fost anulată din pricina pandemiei. Edilul Florin Birta n-a dat însă înapoi, chiar dacă riveranii ameninţă cu procese...

Tarifare cu amânare

De ce ţi-e frică, poţi scăpa! Orădenii care stau la blocuri şi care s-au opus implementării sistemului de plată în funcţie de volumul deşeurilor aruncate vor plăti în continuare un tarif plafonat la salubritate.

Primarul Florin Birta a anunţat că a convenit cu RER Vest să mai dea un răgaz de cel puţin şase luni asociaţiilor de proprietari din oraş. Chiar dacă pentru orădenii de la blocuri asta ar putea însemna că, de fapt, plătesc mai mult...

Oradea „virală”

Ce au în comun un IT-ist pasionat de fotografie şi o studentă la Psihologie atrasă şi de lumea cuvintelor scrise? Dragostea pentru Oradea!

Convinşi că oraşul lor merită promovat, Vasile Valcan şi Claudia Gavrilaş publică fotografii şi articole pe site-ul „Oradea în imagini” şi pe conturile de pe Facebook şi Instagram cu acelaşi nume. Zeci de mii de oameni le urmăresc postările despre oraș, deşi tinerii n-au investit bani în reclame şi fac totul voluntar. BIHOREANUL vă spune povestea lor.

ACTUALITATE LOCALĂ

Nu rataţi selecţia ştirilor de actualitate din BIHOREANUL tipărit! Printre subiecte: Firma Gaz Vest, amendată cu 50.000 lei după ce a emis facturi uriaşe, la prețuri neplafonate; Dr. Aurel Mohan, propus de PSD Bihor ca secretar de stat la Ministerul Sănătății. Emilian Pavel va fi subprefect; Descoperire pe şantierul drumului între Oradea şi Autostrada A3: o aşezare din Epoca Bronzului, lângă Biharia.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON