URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Februarie 2022, 00:00

Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit! Situație aberantă în Oradea: mașinile unei instituții publice au fost puse sub sechestru chiar de către propriii angajați

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Luni, 7 februarie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, cu un conţinut variat şi bogat în informaţii exclusive. Dintre subiectele noii ediţii:

Stat fără câini

Situaţie aberantă în Oradea: maşinile unei instituţii publice au fost puse sub sechestru chiar de către propriii angajaţi.

Înarmaţi cu două sentinţe judecătoreşti vechi de 12 ani, 17 inspectori ai Gărzii Forestiere Oradea au angajat un executor judecătoresc, care a sechestrat sediul instituţiei şi toate cele 13 maşini de serviciu, în contul unor sporuri salariale de peste o jumătate de milion de lei, neplătite în ultimii trei ani.

Elevi în "izolare"

UDMR Bihor promovează o nouă măsură de segregare a elevilor maghiari. Cu susţinerea clericilor maghiari, liderii UDMR Bihor au cerut mutarea secţiei maghiare cu profil pedagogic de la Colegiul Iosif Vulcan la Liceul Ady Endre, fără însă a-i consulta şi pe părinţi şi elevi, ceea ce a atras criticile PPMT.

Planuri pentru Oradea

Oradea pregăteşte pentru următorul ciclu bugetar european 400 de proiecte, în valoare totală de 1,8 miliarde de euro.

În ciuda cifrelor ameţitoare, specialiştii consultaţi de BIHOREANUL afirmă, însă, că strategia de dezvoltare a oraşului păcătuieşte prin obiective mult prea diversificate, ignorarea costurilor de după implementarea investiţiilor şi ignorarea dorinţelor imediate ale orădeanului, care îşi doreşte în primul rând o calitate a vieţii mai bună.

Procurori în ofsaid

Procurorii beiuşeni au fost forţaţi de judecători să-i ancheteze pe edilii municipiului pentru nerecuperarea a peste 500.000 lei băgaţi ilegal în fostul club local de fotbal.

Iniţial îngropat de fosta şefă a Parchetului, Alina Bodin, pe motiv că faptele nu ar fi prevăzute de legea penală, dosarul vizează felul în care autorităţile locale din Beiuș au "reuşit" să rămână cu paguba, desfiinţând clubul, ca apoi să susţină că nu au de la cine lua banii.

Chitanţa, vă rog!

În plin avânt al digitalizării, asociaţiile de proprietari din Oradea sunt încă blocate în epoca statului la coadă şi a achitării întreţinerii la geamurile casieriilor.

Dezinteresul administratorilor de modă veche, care preferă să vadă oamenii în faţă, şi reticenţa membrilor, care vor să primească în mână chitanţele, fac ca doar câteva sute din cei peste 61.300 de proprietari de apartamente de bloc din Oradea să plătească utilităţile online. 

Bihorul, la curăţat!

La un an după instituirea colectării separate în tot Bihorul, o treime dintre gunoaie sunt reciclate, performanţă depăşită doar de Covasna.

Pentru a creşte gradul de reciclare, autorităţile judeţene pregătesc noi măsuri: din primăvară, colectarea materialelor biodegradabile va deveni obligatorie pentru toţi bihorenii, iar patrule de control vor verifica pubelele oamenilor şi le vor explica regulile separării deşeurilor, dacă nu le ştiu.

Actorii din bănci

Mai mulţi liceeni orădeni pot deveni staruri ale scenei, printr-un nou proiect al Teatrului Regina Maria.

Prin iniţiativa "Teatru în liceu" vor fi formate cinci trupe, în tot atâtea şcoli din Oradea, ai căror actori amatori vor învăţa de la cei profesionişti cum să monteze spectacole, acestea urmând a fi jucate pe scena unui festival.

OPINII

Strada Enescu, extremă urgenţă!
De Mircea Chirilă

Dacă până acum vedeam clădiri dărâmate, multe pe bună dreptate, pentru că erau nişte cocioabe, de data asta buldozerul se pregăteşte să violeze vechea policlinică de copii, ulterior ajunsă policlinică cu plată. Dacă se aplică principiile clasice de transformare a caselor în blocuri, noua clădire va avea un demisol înalt cât un parter, un parter cât un etaj, la care se vor mai adăuga două caturi, un etaj retras şi o mansardă...

Puturoasa noastră ANI
De Adrian Criş

Alintată odinioară "draga noastră ANI" de Băsescu şi ministrul Monica Macovei, Agenţia Naţională de Integritate a devenit, din sperietoare pentru politicieni cu averi ilicite şi cu mari conflicte de interese, o moară de măcinat praf. O caricatură...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON