URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Iunie 2020, 00:00

Nu rataţi noul BIHOREANUL tipărit! Şeful Direcţiei Vamale şi-a expus subordonaţii infectării, chemându-i la şedinţe în timpul stării de urgenţă

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Marţi, 2 iunie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, cu un conţinut bogat şi divers. Subiectele noii ediţii:

"Cuib" de Covid

"Blocadă" în sediul Finanţelor Bihor! Angajaţilor Direcţiei Regionale Vamale li s-a interzis accesul până şi în curte, pentru că refuză să-şi facă testul de coronavirus. Un vameş a ajuns la spital, iar alţi doi sunt în izolare, după ce au fost expuşi în timpul unei şedinţe de lucru convocate, în pofida restricţiilor, de directorul Marcel Nicuşor Furdui care, fiindcă nu crede în pericolul Covid-19, nu doar că nu şi-a trimis subalternii la analize, dar le-a permis şi să facă petrecere la serviciu pentru o colegă care iese la pensie. 

Oraşul nenăscut

Perioada comunistă se confundă, în toată Europa de Est, cu urbanizarea şi dezvoltarea oraşelor. În România, mai ales după 1974, urbanizarea a presupus reconstruirea în mare parte a oraşelor, prin sistematizare. Oradea n-a scăpat, cartiere întregi fiind demolate şi mobilate cu blocuri şi dotări edilitare, ale căror urme adânci dăinuie şi azi.

Dar totuşi, nu toate proiectele ieşite de pe planşele arhitecţilor şi urbaniştilor s-au aplicat în teren. BIHOREANUL vă dezvăluie cum ar fi putut arăta Oradea dacă regimul comunist nu ar fi căzut în decembrie 1989, ci câţiva ani mai târziu.

INTERVIUL BIHOREANULUI
Directorul AJOFM Bihor, Békési Csaba: "Cei buni vor avea tot timpul de lucru"


Peste 50.000 de bihoreni au fost nevoiţi să supravieţuiască în ultimele două luni cu salarii mai mici, fiind trimişi în şomaj tehnic de patronii care nu au mai avut ce să le dea de muncă. Cum ei reprezintă o treime din totalul angajaţilor din Bihor, este lesne de înţeles că economia locală nu o duce bine defel. Şi nici perspective bune nu sunt...

Directorul Agenţiei pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bihor, Békési Csaba, spune că firmele au repornit timid activitatea, iar multe chiar nici n-o pot face, pentru că depind de comenzi externe, încă inexistente, sau de sectoare locale încă afectate de pandemie. Békési estimează că, în această vară, rata şomajului în Bihor va ajunge la un nivel dublu faţă de cât era înainte de declanşarea pandemiei. Totuşi, spune el, oamenii care se pricep la meseria lor îşi vor găsi în continuare un job. Un interviu bogat în informații!

Pandemia conspiraţiilor 

Dacă în viaţa de zi cu zi sunt mai greu de recunoscut - poate doar după faptul că nu poartă măşti -, adepţii teoriilor conspiraţiei sunt cât se poate de vizibili în mediul online, unde sunt gata să se "lupte" cu oricine pe tema Covid-19. În ochii lor, cei care cred în pericolul real al răspândirii virusului sunt "proşti", "vânduţi" şi "mincinoşi".

Pandemia provocată de noul coronavirus a provocat, indirect, o alta destul de periculoasă. Pandemia conspiraţiilor, a "ştirilor" false, care duce la nerespectarea regulilor şi, pe termen lung, la răspândirea bolii. BIHOREANUL a făcut o incursiune în lumea conspiraţiilor şi a aflat, de la specialişti, ce le face atât de populare... 

Şcoala cu totul altfel

Pe 2 iunie, şcolile bihorene se redeschid pentru elevii de clasa a VIII-a şi a XII-a, dar cu reguli nemaiîntâlnite. Toate şcolile s-au dotat cu dezinfectanţi şi măşti şi au aşezat băncile la 2 metri distanţă, dar nu toate locurile vor fi ocupate, pentru că mulţi părinţi şi elevi au decis să continue online lecţiile de pregătire pentru examenele naţionale, ba chiar la două colegii niciun elev nu va reveni la cursuri. 

Distracţie… la minim  

O bună parte din evenimentele majore programate în 2020 au fost anulate, celelalte stau sub semnul întrebării. În acest an, în Oradea nu se mai ţin Street Food Festival, Zilele Sfântului Ladislau, Festivalul Medieval şi nici ceea ce trebuia să fie prima ediţie a unui festival internaţional de muzică, plănuindu-se în schimb evenimente mai mici, în condiţii stricte, de pandemie. 

ACTUALITATE LOCALĂ 

Plexus şi-a suspendat activitatea, din cauza Covid-19. Toţi cei 1.900 de angajaţi vor fi testaţi; Prinsă acasă: O bihoreancă a torturat şi ucis un francez în casa lui de pe Coasta de Azur; Lovitură pentru vânzătorii de ţigări din pieţe: 10 persoane inculpate!; Verdict final: După ce a omorât un om pe trecerea de pietoni, Dorel Ungur a rămas condamnat cu suspendare; Loc de pândă amenajat ilegal de braconieri, la Boga; Achiziţie importantă la Spitalul Beiuş: un CT performant, care va deservi peste 100.000 de bihoreni; Şeful Secţiei Urmărire Penală din Parchetul Bihor, Gheorghe Berce, delegat la DNA. Mulţi procurori şefi rămân cu delegaţie. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON