URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Februarie 2023, 00:00

Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit: Șefii de secții din Spitalul Județean din Oradea vor fi „remaniați” de Universitate

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Luni, 27 februarie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, alături de suplimentul ecologic Oradea Noastră, ambele cu un conţinut variat şi bogat în informaţii exclusive. Dintre subiectele noii ediții:

Șefie pe vecie

Concursurile pentru conducerea secțiilor Spitalului Județean devin o amintire, iar regula: ocuparea acestora de către reprezentanții Facultății de Medicină și Farmacie.

Pentru că Legea Sănătății a fost schimbată de trei senatori PSD, între care și controversatul Florian Bodog, el însuși prodecan, dar și șef de secție la Județean, FMF Oradea urmează să propună viitorii șefi de secții din rândul propriilor cadre didactice, aceștia trebuind să primească și „avizul” managerului Gheorghe Carp, care însă declară că nu e dispus să accepte pe oricine.

Un an fără „acasă”

După un an de război, peste 1.500 de ucraineni s-au mutat în Bihor, iar mulți dintre ei învață limba română și își câștigă traiul muncind aici.

BIHOREANUL a vorbit cu câțiva dintre refugiații care au reușit să își găsească un loc de muncă încă din primele luni după ce au ajuns în oraș, cum ar fi Olga Taranuha, nevoită să-și lase soțul pe front și casa pradă bombardamentelor, ea devenind învățătoare la școala ucraineană improvizată, deschisă de Asociația Caritas Eparhial.

Scumpă „moștenire”

Sub presiunea unor amenzi uriașe din partea UE, terenurile cu depozite de deșeuri periculoase din Bihor ar putea fi expropriate.

După ce ani la rând autoritățile au eșuat în stabilirea responsabililor pentru curățarea depozitelor cu reziduuri toxice, Ministerul Mediului vrea să le preia cu forța și să le ecologizeze, în caz contrar România riscând amenzi de 33.000 euro pe zi.

Gardian cu pumnul tare

Un agent de la Penitenciarul Oradea e anchetat pentru purtare abuzivă după ce a luat la bătaie un deţinut.

Victima, Paul Balasz, un tâlhar din Maramureş, a încasat pumni în coaste şi, încătuşat fiind, a fost pălmuit de gardianul Ioan Brânza, pe care l-a supărat fiindcă mergea prea repede, vorbea cu alţii şi, când i s-a atras atenţia, l-ar fi ameninţat.

Balsam pentru spirit

Se spune că timpul nu mai are răbdare. Îl „grăbim” și noi de multe ori, trăind viața parcă într-o perpetuă agitație, blocați în automatisme și cuprinși de stres. Uneori, uităm până să și respirăm cum ar trebui...

Mai cu seamă în ultima perioadă, orădenii au la dispoziție cursuri și terapii interesante pentru calmare, relaxare și reconectare cu sine, toate inspirate din practici străvechi.

ORADEA NOASTRĂ

Parcare cu enervare

„Mergeți la celălalt aparat, ăsta nu merge”, „să băgați banii la fix, că nu dă rest”, „trebuie să plătiți cash, nu merge cu cardul”... Sunt câteva dintre îndemnurile pe care orădenii le aud frecvent când își lasă mașinile în parcările supra și subterane din Oradea.

Cea mai bună afacere a Primăriei, care i-a adus anul trecut încasări record de 25,9 milioane de lei, parcările din oraș le dau dureri de cap orădenilor: pe carosabil sunt scumpe și puține, iar în garaje sunt „avarii”.

Municipalitatea pare că înțelege nemulțumirile oamenilor și, în ceasul al 12-lea, ia măsuri. A început înlocuirea parcometrelor defecte, iar din vară va lansa o aplicație digitală, cu care orădenii vor putea plăti orice loc de parcare din oraș. Fără nervi la aparate...

Colectare... la vedere

Dacă au optat pentru colectarea deșeurilor reciclabile în saci, nu în pubele, orădenii care stau la case trebuie să nu uite o regulă importantă: fie folosesc sacii primiți de la RER Vest, fie alți saci colorați, dar transparenți. Muncitorii firmei de salubritate trebuie să vadă că în saci sunt doar resturi reciclabile, înainte de a-i ridica.

Doamna mărgelelor

„Omul în timpul liber se realizează sau se ratează”, spune, citând „nici nu mai știu pe cine”, Mariana Casian, o stomatologă pensionară mereu zâmbitoare și plină de o energie nesecată. Își petrece timpul liber cu pasiune, iar din această pasiune le oferă acum orădenilor o expoziție inedită: tablouri din mărgele minuscule, din sticlă.

„Povestea de dincolo de mărgele” poate fi vizitată în Cetatea Oradea. Autoarea tablourilor și soțul ei merg în fiecare weekend în fortăreață, pentru a le explica curioșilor povestea fiecărei lucrări...

ACTUALITATE LOCALĂ

Doi soți care au lăsat pe mâna unui mecanic auto din Oradea o maşină au rămas fără ea, după ce mecanicul a vândut-o... la un depozit de dezmembrări.

BIHOREANUL a descoperit că nici măcar nu sunt singurele victime ale mecanicului Lucian Șandra, care obișnuia să-și ducă clienții cu zăhărelul.

TIME OUT

Muzica succesului

Dublu recordman, pianistul Thurzó Zoltán va susține în Oradea o serie de concerte tematice.

Pe 15 martie, orădenii sunt invitați la un recital de pian care va celebra pacea între popoare și între oameni, primul dintr-o serie de spectacole pe care Thurzó le va oferi anul acesta, în timp ce se pregătește să doboare și un al treilea record mondial.

OPINII

Al cui e, de fapt, Spitalul?
de Adrian Criș

Într-o societate normală, bazată pe meritocrație, Florian Bodog nu ar fi ajuns, de altfel, nici profesor, nici parlamentar. E greu de uitat că și-a dobândit gradele didactice datorită ba loialității față de fostul decan Mircea Ifrim, ba trădării acestuia în favoarea adeziunii la clanul Maghiar, că a ajuns în spital prin clasica integrare clinică pe baza calității de „sorbonel”, că doctoratele îi sunt de negăsit...

Ca să nu mai pomenim de o întrebare de bun simț: când are el timp și să se achite de datoria de parlamentar (bașca să conducă și PSD Oradea), și să predea la facultate, și să îngrijească pacienții din spital? Are săptămâna lui 90 de zile și ziua 72 de ore? Sau își îndeplinește selectiv atribuțiile celor trei joburi, profitând, de fapt, doar de privilegiile pe care le asigură fiecare?

Comune care n-ar trebui să existe
de Mircea Chirilă

Imaginați-vă o mașină electrică ce consumă pentru claxon 80% din puterea bateriei. Ați zice că e o aberație tehnică și că un astfel de produs nu e viabil. În schimb, dacă există aberații în administrația locală, lucrurile merg mai departe, ba riscă să se perpetueze la infinit.

Discutăm pe cifre. Un sfert dintre unitățile administrative din Bihor nu-și pot plăti din veniturile proprii salariile angajaților. Pornind de la Hidișelu de Sus, în care salariile reprezintă 100,48% din venituri, până la Pietroasa, unde ajungem la 193%, avem o grămadă de comune care economic nu sunt viabile.

COLȚUL JURIDIC

Noi reguli privind circulația în sensul giratoriu
de Mircea Ursuța

În mod paradoxal, deși titlul sugerează că ar fi vorba de o schimbare a regulilor, în realitate asistăm, în anul 2023, la o primă reglementare a circulației autoturismelor în sensul giratoriu, reglementare ce va pune capăt, sperăm, nesfârșitelor interpretări cu privire la situații altminteri banale.

Concret, prin ultimele modificări ale Regulamentului de aplicare a Codului rutier, generate de multiplele intervenții legislative din ultimii ani asupra codului, s-au introdus prevederi cu privire la circulația în sensul giratoriu.

PREMIILE LUI BIHOREL

Adio, dar rămân cu SAJ: Cum și-a „rezervat” postul un director de la Ambulanța Bihor; Minciună (răs)plătită: Sancțiuni după accidentul de muncă ascuns la Liceul Nicolae Bolcaş din Beiuş; Jurământul lui Lenevache: Unii medici de gardă de la Spitalul Județean Oradea nu se „deranjează” cu urgențele; Primărie cu executare: Primăria Paleu s-a „abonat” cu datorii la Compania de Apă Oradea; Containerul invizibil: Primăria spune că se află în Nufărul, dar de fapt e dus la reparații; Țepar procesoman: Celebrul deținut Manciu se judecă cu toată lumea. Acum, și cu Penitenciarul Oradea.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Fără legi
Când știi ca nu pățești nimic vinzi tot. Fără rușine. Oameni triști. săraci. bolnavi. oraș spart și politicieni ce nu se mai satura de.. Sa nu se înece la sfârșit respectivii. Câți afaceriști bătrâni și politicieni au ajuns la zdup. Fără număr!
Postat 27 Februarie 2023, 14:04 de Feliciana
Stat esuat - sisteme esuate
Parca nu ne vine sa credem ce se intampla in spitale. Intr-o lume normala asa ceva nu putea fi nici macar de imaginat. Efectiv se impart pe ciolan in vazul tuturor. Unde esti Iohanis? Unde este justitia si .......
Postat 27 Februarie 2023, 10:28 de scarbit
Firma
Externalizare servicii conducere unei firne de numește manager. Agreat politic de primar. Deci o gașca. Nu e asa? Întra cine vrea managerul cu firma lui inițial ce și a stabilit și salariul. Ce servicii de sănătate mai vrem? Care e legea după care managerul privatizat decide? Concursurile duc la evoluție. Politica a penetrat toate instituțiile pt asta suntem aici. Managerul e pe viata? Parca nu mai era la universitate cadru de acum 2 ani.
Postat 27 Februarie 2023, 00:48 de Feliciana
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON