URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 August 2022, 00:00

Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit: Șefii ABA Crișuri și-au făcut o pensiune mascată într-un canton

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Luni, 22 august, a apărut o nouă ediţie a BIHOREANULUI tipărit, cu un conţinut bogat în informaţii exclusive şi variat. Iată ce puteţi citi în noul număr:

Hogeac pe lac

Au abandonat lucrările la baraje, dar investesc în confortul propriu: după ce şi-au făcut hotel "pentru perfecţionare profesională" în Băile Felix, şefii ABA Crişuri şi-au tras o pensiune "canton" pe un lac de lângă Oradea.

Ridicat pe malul lacului Popii din Şişterea, închiriat unui fost viceprimar UDMR, dar preferat în continuare de directorul Pásztor Sándor ca loc de pescuit, noul canton "de protocol" a costat peste 1,5 milioane lei, lucrarea fiind spartă în patru contracte mai mici pentru a nu fi licitată, ci dată direct unei firme de casă.

Judeţul patronilor

Bihorul ocupă locul VI în topul celor mai întreprinzătoare judeţe din România, cu 5.631 firme înfiinţate anul trecut, în creştere cu 36% faţă de 2020.

Bihorenii preferă să rişte cu afaceri în comerţ şi servicii decât să fie angajaţi, speculând oportunităţile pe care le oferă vecinătatea cu Ungaria sau copiind businessuri de succes, ceea ce se reflectă şi în locul III pe ţară în... clasamentul insolvenţelor.

Lovitură în centură

23 de localnici reclamă că nu-şi pot încasa banii pe terenurile ce le vor fi ocupate de centura Aleşd.

Nemulţumiţi că 520 metri din cei 5,9 kilometri trec pe strada lor, oamenii au obţinut suspendarea hotărârilor prin care CJ Bihor a aprobat proiectul, iar dacă în septembrie va fi suspendată şi Hotărârea de Guvern privind exproprierile, şantierul va "îngheţa" câţiva ani, iar fondurile UE vor fi pierdute.

Inconştienţă criminală

Cazul pădurarului ucis anul trecut în timpul unei partide de braconaj în Remetea a ajuns în instanţă: între inculpaţi se află şi fostul primar al comunei, Adrian Ştefănică.

Rechizitoriul procurorilor dezvăluie că victima, Marius Laza, rănită la cap de un glonţ ricoşat dintr-un mistreţ împuşcat de unul dintre amicii cu care se afla la vânătoarea clandestină, a fost lăsată să agonizeze o oră pentru ca ceilalţi să şteargă urmele şi să dispară.

Muzică vindecătoare

O tânără din Oradea a devenit cântăreaţă de jazz în Londra, studiind la Conservatorul unde a absolvit Orlando Bloom.

Sînziana Vrabie a plecat încă din liceu în Marea Britanie, după ce a primit o bursă de studii, şi s-a remarcat în lumea jazzului şi a rockului alternativ, iar acum se pregăteşte să devină specialist în meloterapie.

Piaţa celor trei biserici

Principalul punct de atracţie al Oradiei, Piaţa Unirii de azi, este epicentrul oraşului de trei secole, de când a fost încadrată cu trei biserici: romano-catolică, greco-catolică şi ortodoxă.

La fel ca orice piaţă centrală din Europa, şi cea din Oradea a fost "miezul" dezvoltării oraşului, generând noi construcţii în jurul său, şi de-a lungul timpului a purtat denumiri diverse, adăpostind simboluri specifice vremurilor.

TIME OUT

Intră în rol(uri)!

Reveniţi din vacanţă, actorii Teatrului Regina Maria aşteaptă publicul la o serie de spectacole jucate într-o mini-stagiune specială de final de vară.

Sunt programate reprezentaţii ale tragicomediei "Genul Acuzativ", dramei "Vinegar Tom" şi comediei "Iubeşti? Plăteşti!", precum şi producţii pentru cei mici, care vor putea vedea "Frumoasa şi Bestia" sau "Scufiţa Roşie".

OPINII

Mircea Chirilă: De ce durează aşa de mult şantierele?

La cât de multe şantiere sunt prin oraş, practic orice orădean se poate declara un mic diriginte de şantier. Problema mare nu este, însă, că avem o grămadă de şantiere, ele până la urmă înseamnă dezvoltare, ci de ce durează aşa de mult.

Avem situaţii obiective când, din cauza legilor proaste, orice încurcă-lume vine la licitaţie, fără să aibă capacitatea tehnică ori cea managerială. Dacă circulaţi în Episcopia, de pildă, să vă gândiţi cu drag la mamele constructorilor care în secolul 21 au reuşit să pună capacele de canal mai jos decât nivelul şoselei...

Adrian Criș: Şosele în aer

Acum vreo două luni, într-o dimineaţă de sâmbătă, am avut treabă într-un sat de lângă Oradea, Copăcel, la 22 de kilometri de oraş, distanţă care dincolo de Borş este, pentru orice navetist, o nimica toată. Waze zice că parcurgerea ei ar dura 25-35 de minute, dar am făcut dublu.

N-am avut nicio problemă până la ieşirea din oraş spre Cluj, unde centura cu două benzi pe sens dă în şoseaua naţională, cu una singură. De acolo, însă, până în mijlocul Oşorheiului, unde drumul coteşte la dreapta spre Alparea, am făcut 38 de minute. Şi era sâmbătă, dimineaţă, cu TIR-uri puţine şi fără navetişti.

COLŢUL JURIDIC

Mircea Ursuța: Curtea Constituţională va putea sesiza direct CEDO

După cum arătam săptămâna trecută, la data de 1 octombrie 2022 va intra în vigoare Legea nr. 173/2022, publicată în Monitorul Oficial în data de 8 iunie 2022, lege prin care se adoptă unele măsuri necesare punerii în aplicare a Protocolului nr. 16 la Convenţia Europeană a Drepturilor Omului.

Conform acestei legi - care transpune Protocolul ce stabileşte că instanţele naţionale pot, în condiţiile stabilite de dreptul intern, să sesizeze direct Curtea Europeană a Drepturilor Omului cu o problemă de a aplicare a drepturilor fundamentale ce face obiectul unui proces în curs -, am arătat că, dintre instanţele judecătoreşti, doar Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie poate sesiza CEDO în anumite proceduri judiciare.

Întrucât drepturile fundamentale ale omului sunt protejate, în același timp, și prin prevederi constituționale, legea dă însă posibilitatea și Curții Constituționale să solicite avizul Curții Europene a Drepturilor Omului în anumite proceduri...

PREMIILE LUI BIHOREL

Vrednic este! Un cunoscut prezentator TV din Oradea s-a făcut... preot; Amenzi cu efect prelungit: Cum s-a "scos" un primar din Bihor în faţa controlului Gărzii de Mediu; Casanova în uniformă: Un poliţist din Bihor a devenit "vedetă" pentru că... se ceartă amantele pentru el; OZN-uri la Brusturi: Comuna nu are canalizare, dar primăriţa vrea... staţii de încărcare maşini electrice; Greu de pensionat: Fosta contabilă şefă a Primăriei Oradea, surghiunită la locul de muncă; Ştampilă cu mister: Dosarul ştampilei false de la Şcoala Avram Iancu din Oradea zace la sertar. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
KP aka mama Omida
Stiibtu , sau dai cu presupusul ca de obicei? Idolul tau Putin cr mai face :::)))
Postat 22 August 2022, 16:23 de Sandu2100
Hogeac pe lac?
Hogeacurile lui Bolojan sunt mai multe ... tot felul de proprietăți împrăștiate prin tot județul, aflate în proprietatea Consiliului județean Bihor.
Postat 22 August 2022, 14:48 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON