URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Iunie 2023, 00:00

Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit! Se așteaptă record de vizitatori în Băile Felix, în ciuda tarifelor mai mari

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Marți, 6 iunie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, alături de suplimentul de educație ecologică Oradea noastră, ambele cu un conținut bogat în informații exclusive și variat. Subiectele noii ediții:

Destinația Felix

După lucrări de 14 milioane de euro, Băile Felix și Băile 1 Mai țintesc, în premieră, un record de 300.000 de turiști.

În ciuda tarifelor mai ridicate, cele două stațiuni anunță un grad de ocupare de 90% pentru această vară și scăderea vârstei oaspeților, de la pensionari veniți pentru cure, la familii cu copii, pentru care Primăria Sânmartin a amenajat o infrastructură nouă, inclusiv o parcare cu 800 de locuri, și pregătește un val de evenimente în aer liber.

Agentul „Menghină”

Scandal la Poliţia Aleşd: un avocat chemat să-şi reprezinte clientul a fost bruscat şi scos cu forţa din sediu.

Acuzat de avocatul Cătălin Păşcui că i-a învineţit mâna, poliţistul Alexandru Toderaş, fost viceprimar al comunei Şuncuiuş, s-a ales cu plângere penală pentru ultraj judiciar și purtare abuzivă, fiind băgat în anchetă disciplinară.

O țară de știrbi

Pe considerentul că, prin comparație cu alte boli, afecțiunile stomatologice nu sunt „mortale”, CAS Bihor alocă pentru tratarea lor puțin peste 2% din bugetul anual.

Deși România e codașă în Europa la consumul de pastă de dinți, iar problemele stomatologice pot provoca boli grave, inclusiv cardiace, sub jumătate dintre dentiștii bihoreni au contracte cu Casa de Sănătate și primesc sume derizorii pentru a-și trata pacienții: maximum 4.500 lei pe lună.

Cadetul Popa

Un tânăr din Bihor va deveni student la Academia Forțelor Navale a Statelor Unite.

Ca să ajungă boboc la prestigioasa academie, Daniel Popa (foto stânga), plutonier major absolvent al Colegiului Militar Mihai Viteazul din Alba Iulia, a susținut două examene de bacalaureat, plus o serie de teste fizice dure. BIHOREANUL vă spune povestea lui.

ORADEA NOASTRĂ

Oraș pe „uscat”

Vara a început oficial, temperaturile sunt tot mai ridicate, dar centrul Oradiei este tot mai uscat. Pentru a descuraja vandalismele, Primăria ține de o politică radicală și refuză să mai monteze cișmele cu apă bună de băut în centrul orașului.

Așadar, orădenii și turiștii care ies la plimbare în zonele pietonale tot mai extinse sunt nevoiți să cumpere apă îmbuteliată și, inevitabil, să producă mai multe deșeuri.

Directorul Centrului de Cultură din Bihor, Liviu Buțiu: „Vreau să eliminăm kitschul”

Absolvent al Academiei de Muzică Gheorghe Dima din Cluj Napoca, Liviu Buțiu predă vioară de 20 de ani la Școala orădeană de Arte Francisc Hubic, a fondat în urmă cu 15 ani una dintre cele mai apreciate orchestre din țară, Rapsodia Bihoreană, iar acum este la conducerea Centrului de Cultură al Județului Bihor, instituție ce trebuie atât să conserve cultura locală, dar și să descopere viitorii artiști. Planurile sale sunt să înființeze noi secții ale Școlii de Arte, să completeze agenda locală cu artiștii instituției și să încurajeze soliștii și dansatorii autentici.

Învățăm împreună!

Deșeurile biodegradabile au cea mai mare pondere în cantitatea totală de resturi generate într-o locuință. Ele reprezintă și materia primă pentru producția de compost, astfel că, dacă sunt aruncate corect, pot fi refolosite.

Pentru a evita contaminarea acestei fracții importante, RER Vest golește doar pubelele care conțin exclusiv resturi vegetale.

Oradea ieri, Oradea azi: Cum a apărut Piața București

Odată cu industrializarea intensivă de la începutul anilor 1960, pe terenuri virane sau cu puține construcții din Oradea au apărut cvartale de blocuri, concepute ca niște micro-raioane. Unul dintre primele astfel de ansambluri a fost ridicat peste drum de gara centrală, în Piața București. BIHOREANUL vă prezintă istoria acestui loc.

Pachetele sunt pregătite!

A mai rămas o lună până când orădenii care stau la case vor începe să arunce deșeurile în cinci fracții, iar asta înseamnă că au nevoie de recipiente pentru sticle și de saci pentru hârtii și cartoane.

Primăria Oradea, operatorul de salubritate RER Vest și firma care administrează depozitul de deșeuri, Eco Bihor, le oferă gratuit orădenilor aceste recipiente. Cei care nu au reușit să le ridice în cele trei săptămâni în care RER Vest le-a distribuit gratuit în toată parcările magazinelor Lidl din Oradea sunt așteptați, din această săptămână, la punctele de colectare separată din oraș sau la sediul firmei de salubritate.

TIMP LIBER

Seri americane

Festivalul Sounds of Oradea revine în inima orașului cu o ediție ce aduce în prim-plan muzica și artiștii din America.

Între 16 și 18 iunie, orădenii sunt chemați la un spectacol dedicat marilor compozitori de peste Ocean, o misă cu influențe folclorice din Argentina, un concert cu doi pianiști din Venezuela și unul cu arii celebre interpretate de tenorul José Cura.

OPINII

Să vedeți și voi cum e la Cluj...
de Mircea Chirilă

În mod cert, primarul Florin Birta începe să aibă apucături sinucigașe. Evident, din punct de vedere electoral. Ori s-a săturat de postul care-i mănâncă tinerețile, ori mizează pe capacitatea infinită a orădenilor de a uita, altfel nu se explică de ce, în preajma campaniei electorale, traficul în oraș este practic blocat...

Nimeni nu mai crede pe nimeni
de Adrian Criș

În sectorul privat nu cred că există cineva care să viseze la o creștere a salariului, dintr-o dată, cu 25%, iar dacă n-o primește să lase lucrul când îi e mai drag patronului. Cu toate că o astfel de majorare nu e deloc simbolică, greviștii din învățământ o resping totuși cu vehemență, forțând după deviza „acum ori niciodată”...

COLȚUL JURIDIC
avocat Mircea Ursuța

Cum se face dovada cu expertiza în procesele civile

Dacă săptămâna trecută am arătat principalele prevederi ale codului de procedură civilă referitoare la modul de administrare a probei cu martori, săptămâna aceasta voi prezenta dispozițiile referitoare la proba cu expertiza, o probă extrem de importantă în litigiile ce presupun rezolvarea unor probleme tehnice...

PREMIILE LUI BIHOREL

Mini-vacanță de rahat: Vârtopul s-a umplut de „noroc” după ce canalizarea a cedat; În arest pentru mama: Romi Neguș, reținut de polițiști, după un scandal cu boxerul Florin „Jaga”; Comisia de circulație pietonală: Viceprimarul Marcel Dragoș conduce comisia tehnică pe probleme de trafic din Oradea, dar... nu are permis; Funcționari hoinari: Două angajate ale Biroului de Presă din Primăria Oradea s-au pontat la serviciu deși erau în concediu; Grăbește-te încet! De ce se mișcă cu încetinitorul lucrările la Podul Intelectualilor din Oradea; Cățelul fake: Atenție când cumpărați animăluțe online! O orădeancă s-a trezit cu o corcitură.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
KP aka mama Omida
Isr delirezi cu propaganda, doar in scop propagandistic poti face asemenea comparatii.
Postat 06 Iunie 2023, 09:42 de Sandu2100
300.000 de turiști în Felix și 1 Mai, preconizat în 2023 ... 14 milioane Euro investiții de reabilitare și de amenajări stradale.
50.000 de turiști în Oradea, în același an ... 200 milioane Euro risipă, pentru satisfacția unor habarniști precum Birta și Dragoș, care au inventat haosul din oraș, contra traficului și comerțului orădean, în loc să iasă naibii și definitiv din primărie și să lase competența să intre în locul lor.
Postat 06 Iunie 2023, 07:27 de KP
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON