URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Decembrie 2022, 00:00

Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit: Reabilitarea rețelelor de apă și canalizare îi bagă în noroaie pe orădenii din centru

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Luni, 5 decembrie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, cu conținut divers și bogat în informații exclusive:

Noroaiele Oradiei

Orădenii de pe 21 de străzi centrale se luptă cu mocirla, după ce constructorii le-au spart carosabilul ca să schimbe conductele de apă și canalizare.

Amânată de un deceniu până în primăvara acestui an, reabilitarea rețelelor de apă și canalizare din zona centrală se va prelungi până în vara anului viitor, după ce Primăria și-a amintit în ultima clipă că mai are de montat și conducte de apă pluvială, motiv pentru care le cere celor afectați să mai aibă... „puțintică răbdare”.

Salvatoarea inimilor frânte

O tânără din Oradea a devenit una dintre cele mai cunoscute ONG-iste din Londra, luptând împotriva traficului de persoane și a violenței domestice.

Ioana Haniș a plecat acum un deceniu în Anglia cu un scop precis: să ajute sufletele fără adăpost, persoanele cu dizabilități și victimele exploatării, până acum reușind să scape peste 200 de românce din ghearele prostituției.

Lac „secat”

Cel mai mare lac de acumulare din Oradea se face tot mai mic, sub ochii nepăsători ai angajaților de la Ape.

Amenajată în anii ’70 ca acumulare nepermanentă, ca să prevină o viitură asupra orașului, Adona are „ghinionul” de a se suprapune cu o zonă imobiliară valoroasă și se reduce de la an la an, în timp ce Administrația Bazinală de Apă Crișuri se face că plouă.

„Fripturişti” la judecată

A doua oară cu noroc? Returnat pentru refacerea anchetei, dosarul VIP-urilor din Beiuş care îşi alimentau mașinile pe bani publici a ajuns din nou în faţa instanţei

Procurorii au numărat toate „plinurile” avizate de fostul manager al firmei de gospodărire comunală Edilul SA, Petru Mlendea-Căluş, acum consilier judeţean PNL, acuzat de delapidare în formă continuată în beneficiul amicilor, dar şi al său personal.

Pregătiți banii!

BIHOREANUL vă prezintă ce taxe se vor plăti în Oradea, în 2023.

Consiliul Local a aprobat indexarea taxelor şi a impozitelor cu rata inflaţiei de 5,1%, în vreme ce ADP a redus cu 1.000 lei taxele suplimentare pentru înmormântările de weekend, dar a ridicat cu 15% toate celelalte taxe de la cimitir, ştranduri şi pieţe.

Blocul frigider

La două luni după pornirea termoficării, 90 de familii din Rogerius rabdă de frig pentru că țevile de căldură sunt tăiate.

Asociația de Proprietari 116 de pe Aleea Rogerius nu are apă caldă din 2009, iar cei circa 200 de locatari ai blocului au rămas și fără încălzire din acest sezon, după ce țevile din subsolul insalubru au fost demontate pentru... remedierea unor avarii.

Unificat și subțiat

Mega-Spitalul Județean se micșorează, dar discret: de la anul va avea cu 4,5% mai puține paturi.

Pentru că spitalul a avut anul acesta o treime din cele 1.946 paturi fără pacienți, medici care au tratat doar 3 bolnavi într-o lună și salariați care au luat sporuri la grămadă, conducerea unității vrea comasarea unor secții, desființarea a 81 de paturi și conservarea altor 100 cu grad de ocupare mic, dar și extinderea specialităților mai solicitate.

Slăbești și... riști!

Căutată de cei care vor să slăbească rapid, tehnica de electrostimulare are riscuri pentru sănătate.

Un orădean a simțit pe propria piele că antrenamentele cu electrostimulare nu sunt atât de inofensive pe cât le prezintă reclamele, alegându-se cu o tahicardie după doar trei ședințe, risc pe care, spun specialiști din străinătate, îl are oricine.

TIMP LIBER

În Oradea, Crăciunul este primit cu concerte, petreceri, teatru, povești și ateliere creative.

Printre altele, Filarmonica va organiza concertul Ajun Simfonic, cu cântece ca „O Holy Night” și „Little Drummer Boy”, la Sala Arcadia se vor ține spectacole de Crăciun și se vor spune povești, dar din agendă nu lipsesc nici petrecerile de sezon.

OPINII

Nu vă era dor de Florian Bodog?
de Mircea Chirilă

Pentru cei care nu-și mai aduc aminte de acest nume, oamenii fiind preocupați de plagiatori cu funcții mai mari, cum ar fi Sorin Câmpeanu sau Lucian Bode, este vorba de șeful PSD-ului pe Oradea, profesor universitar și senator de Bihor.

Domnul Bodog a reușit să scoată, pe burtă, o lege pentru restaurarea vremurilor demult apuse, în care simpla apartenență la o universitate îți putea asigura avantaje uriașe. Așa se face că a nășit o lege prin care șefii de secții din spitalele universitare nu-și vor mai ocupa posturile prin concursuri, ci numiți pe baza rangului universitar.

Restructurare în surdină
de Adrian Criș

După un an de la aprobarea fuziunii între Spitalul Județean și cel Municipal și o gestație de 9 luni de la realizarea ei efectivă, conducerea unității se încumetă, cu un delay de un semestru față de termenul promis în proiectul de management al dr. Gheorghe Carp, la o primă reorganizare a colosului nou creat.

La o primă vedere, reorganizarea propusă țintește, însă, doar structuri a căror ajustare putea fi intuită și de profani. Nu trebuie să fii specialist în management sanitar ca să corectezi supradimensionarea secțiilor de Obstetrică-Ginecologie și de Pediatrie știind că natalitatea s-a prăbușit, nici ca să decizi extinderea Paliației, de vreme ce, se vede cu ochiul liber, tot mai mulți bătrâni și bolnavi în stadii terminale au nevoie de astfel de îngrijiri.

PREMIILE LUI BIHOREL

Vot cu repetiție: De ce a trebuit Consiliul Local Oradea să reia votul pe tema legăturii dintre centru și Nufărul; Curat ca lacrima: Decan nou, cu trecut pestriț, la Universitatea din Oradea; Pe limba instrumentelor: Cum se manifestă segregarea etnică la Liceul de Arte din Oradea; Din dosar în dosar: Șefa Casei de Cultură din Beiuș, Anca Banda, are noi probleme penale; Greu la deal cu boii slabi: Candidați tot mai slab pregătiți la Garda Forestieră Oradea; Deșteptarea OTL: Autobuzele le dau trezirea locuitorilor de pe o stradă din Oradea.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON