URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit: Prima analiză a productivității muncii la Spitalul Județean, după ce a înghițit Municipalul

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Luni, 22 mai, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, alături de suplimentul de educație ecologică Oradea noastră, ambele cu un conținut bogat în informații exclusive și variat. Subiectele noii ediții:

Cât „costă” halatul? 

Descoperire la Spitalul Județean, după o analiză ordonată de managerul Gheorghe Carp: aproape o zecime dintre cei 502 medici nu și-au „acoperit” salariile în ultimul an.

Prima analiză a productivității muncii după fuziunea cu fostul Spital Municipal, care a vizat numărul de pacienți și complexitatea bolilor tratate, dezvăluie că 52 de medici au luat salarii mult peste activitatea prestată, concluziile stârnind criticile unor șefi de secții, care au sărit în apărarea subalternilor.

Regulament 2.0

La recomandarea Avocatului Poporului, care a constatat că actualul regulament de parcări este depășit, Primăria Oradea pregătește unul nou.

Municipalitatea vrea, în premieră locală, parcări supraetajate de cvartal, în care locuitorii blocurilor să-și poată lăsa mașinile, fără ca locurile să fie atribuite nominal, astfel încât vor fi ocupate după principiul „primul venit, primul servit”.

Dezastru în rezervație

Comisarii de mediu au descoperit în Bihor cel mai mare dezastru ecologic produs în ultimii ani într-o arie naturală protejată din România.

Peste 2 hectare din lunca protejată a Crişului Repede au fost distruse în mod barbar lângă Aleşd: autorităţile locale n-au văzut cine, iar reprezentanții Gărzii de Mediu şi cei ai Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate fac inventarul pagubelor şi cer o anchetă penală.

Lac „înecat”

În această vară, salontanii ar putea merge la plajă în propriul oraș! Asta dacă Primăria locală se va preocupa s-o amenajeze respectând legea.

Comisarii de mediu bihoreni au descoperit că un lac cu stuf de la marginea Salontei, recent amenajat cu fonduri europene, a fost parțial „îngropat” cu resturi din construcții. În timp ce primarul Török László pretinde că habar nu are cum a apărut molozul, un muncitor l-a deconspirat: amenajează clandestin o plajă, unde salontanii să se poată relaxa în aer liber.

Antirevizionism

Oradea interbelică, locul celor mai mari manifestații antirevizioniste de după Primul Război Mondial.

Nemulțumiți de noile granițe consfințite prin Tratatul de Pace de la Trianon, politicienii ungari au lansat campanii de revizuire a acestora, care au atras o reacție masivă din partea intelectualității, dar și a populației din Bihor.

ORADEA NOASTRĂ

Ghid turistic cu experiență de peste 30 de ani, Mariana Negru: „Oradea va fi ceva «Wow!»

La începutul anilor ’90, Mariana Negru, absolventă a Facultății de Construcții a Politehnicii timișorene, era convinsă că-și va petrece viața pe șantiere, unde se simțea în elementul ei. Din cauza unor probleme de sănătate, însă, n-a putut să-și consolideze cariera în domeniu, așa că și-a exploatat o altă pasiune: turismul. „Eram deja ghid turistic autorizat, fiindcă era pasiunea mea, iar după prima mea vacanță în Turcia, cu o agenție din Oradea, care acum nu mai există, am decis să-mi înființez propria agenție”, povestește orădeanca.

Oasis Travel este astăzi cea mai veche agenție turistică din Oradea, cu peste 30 de ani de activitate. „Am văzut toată lumea cu turiștii noștri. Numai într-o mică parte din Croația și în Elveția n-am ajuns încă”, zice Mariana. Sătulă de călătorii, a decis să se concentreze acum asupra orașului natal, unde organizează tururi ghidate nu doar pentru turiști, ci și pentru localnici, ajutându-i să-l (re)descopere.

Perma-cool

Indiferent că stau la bloc și își doresc să mănânce castraveți sau ardei cultivați de ei ori că stau la casă și vor să învețe cum pot cultiva legumele în armonie cu natura, orădenii sunt invitați la un curs de permacultură.

Lecțiile despre legumicultura sustenabilă se vor ține în singura grădină comunitară din Oradea, un loc unde oricine poate concesiona, pe bani puțini, o parcelă de teren.

Ultima strigare

Peste 5.000 de orădeni și-au luat deja acasă gălețile verzi în care vor colecta ambalajele din sticlă și sacii colorați pentru deșeuri reciclabile.

Cei care încă nu au ajuns în parcările magazinelor Lidl, unde se distribuie toate acestea, o mai pot face până pe 27 mai.

Oradea ieri, Oradea azi: Istoria complexului comercial Perla

În timpul sistematizării cartierului Rogerius, numit în anii ’60-’80 Zona de Vest, printre numeroasele blocuri de locuințe și edificii social-educaționale au fost construite și spații comerciale. Cel mai vechi funcționa încă din anii 1960 în intersecția străzilor Transilvaniei cu 6 Martie (azi Bulevardul Dacia), iar douăzeci de ani mai târziu apărea Magazinul Tineretului, aflat la parterul și etajul întâi al unui bloc din vecinătatea Pieței Magnoliei.

Cum cartierul se extindea către gară, în zona străzii Ostașilor (azi Corneliu Coposu) erau necesare noi dotări comerciale. Prin urmare, pe un teren rămas liber după construirea unor blocuri a fost ridicată o clădire comercială cu un etaj: magazinul Perla.

Aruncăm corect! Care sunt regulile colectării separate a deșeurilor din Oradea?

Piața europeană a deșeurilor este în continuă mișcare: frecvent deșeurile sunt împărțite în noi categorii și apar tehnici mai bune pentru managementul salubrității.

Ca să răspundă cerințelor legislative europene, dar mai ales ca să reducă tot mai mult cantitatea de deșeuri care ajunge la halda orașului, Primăria Oradea și principalii actori din salubritatea locală, operatorul de salubritate RER Vest și administratorul depozitului ecologic și al stației de sortare a reciclabilelor, Eco Bihor, au convenit să facă niște „reglaje” în modul în care trebuie aruncate gunoaiele. Nu spectaculoase, dar esențiale...

TIME OUT

Party pentru pici

Ca în fiecare an, pe 1 iunie sunt sărbătoriți copiii, cu zâmbetele lor molipsitoare, cu întrebările lor încuietoare și cu (prea) multa lor energie...

Programul orădean de Ziua Internațională a Copilului este anul acesta mai bogat decât în alții, cuprinzând o sumedenie de spectacole de magie, de teatru, ateliere de creație, personaje de poveste, concerte și tot soiul de jocuri.

OPINII

Zgârie norii de pe strada Morii
de Mircea Chirilă

Un mare dezvoltator din Cluj a imaginat pentru strada Morii un cartier cu peste 800 de apartamente, cu spații verzi, zonă comercială și parcări pentru fiecare familie. Pe hârtie blocurile arată deosebit față de ceea ce s-a construit până acum la noi. De altfel, am constatat că dezvoltatorii clujeni vin cu proiecte mai interesante, în tot cazul altfel, care pot da și mai multă personalitate orașului.

Așa cum era de așteptat, locuitorii străzii s-au simțit ultragiați. Inițial au acuzat că pe acolo va trece și o linie de tramvai, motiv pentru care vor fi expropriați. Dar tramvaiul nu le afectează terenurile și, în plus, proiectul nu are nicio legătură cu noul cartier.

Fripturism avem. „Programe” când?
de Adrian Criș

Cu un an înaintea lui 2024, când toți politicienii vor alerga după ștampile la europarlamentare, locale, legislative și prezidențiale, unii au și intrat în campanie. Au, n-au „subiecte”, pesediștii bihoreni „pac, la Războiul”! Convoacă întâlniri cu jurnaliștii, scriu și trimit comunicate, își somează la foc automat inamicii din PNL. Cu excepția stridenței, nimic spectaculos.

Dar, mai ales, se înmulțesc și se agregă. Nici n-au dat bine ghioceii, că organizația din Beiuș anunța nu doar că a ieșit din hibernare, ci și că s-a făcut mai mare, achiziționând elite locale. Profesori, doctori, dar în special foști polițiști, procurori și judecători. Tânăr pensionar, Statul Paralel de odinioară năpârlește de uniforme și se încartiruiește în cazarma de partid.

COLȚUL JURIDIC

Mircea Ursuța: Cum se poate scăpa de procesul penal

Codul de procedură penală din 2014 prevede o procedură larg aplicabilă în practică prin care se soluționeză dosarele penale ce au ca obiect infracțiuni minore comise, de regulă, de către persoane fără antecedente penale, situații în care cheltuiala statului cu judecarea „găinăriei” ar fi disproporționată față de efectul produs în societate.

PREMIILE LUI BIHOREL

Grădinița Kiss: Vila fostului șef al CJ Bihor va ajunge grădiniță în stil american; Blat după blat”: Pentru cine e pregătit postul de șef al Administraţiei Domeniului Public Beiuş; Ciupercă abandonată: Primăria Oradea rămâne cu paguba în urma alunecărilor de pe dealul Ciuperca; Camionagii cu bucluc”: Beiușul, un fel de triunghi al Bermudelor pentru camioane; Fani de 5 lei: Ce șmecherii cu bilete fac unii suporteri la meciurile de baschet ale CSM CSU Oradea; Evacuare la Auchan: Șase din cele nouă localuri de la Auchan Oradea funcționează ilegal.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON