URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Decembrie 2021, 00:00

Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit: Povestea unei familii realizate, care a decis totuși să emigreze

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Luni, 13 decembrie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, alături de suplimentul "Oradea noastră", cu un conţinut bogat în informaţii exclusive şi variat. Iată ce puteţi citi în noua ediţie tipărită:

Evadați din România

Demoralizată de lipsa perspectivelor din țară, inventatoarea Simona Bișboacă, fostă candidată USR-PLUS la șefia Consiliului Județean Bihor, emigrează definitiv în Elveția, împreună cu familia.

În ciuda profiturilor consistente, soții Bișboacă renunță la fabrica de cosmetice și suplimente naturale din Livada de Bihor, pentru a lua totul de la zero în Fribourg, sub un brand elvețian, alături de angajații dispuși să-i urmeze, nemulțumiți fiind de progresul prea lent al României, de dezinteresul autorităților față de inovație, de condiționarea de șpăgi a fondurilor pentru cercetare și de sistemul de învățământ traumatizant.

Cuibul secretelor

Un cuplu din Marghita ajută bihorenii să scape de dependențe, gratuit, prin terapii de grup.

Soții Kocsis (foto) au format un grup de sprijin după ce o rudă de-a lor a reușit să renunțe la băutură, iar acum ajută nu doar persoane afectate de alcoolism, ci și dependenți de droguri, jocuri de noroc ori chiar de... muncă!

Sotii Kocsis

Băgați în datorii

Oradea ia cel mai mare credit din ultimele trei decenii, de 40 milioane euro, ceea ce va dubla în 2025 gradul de îndatorare a orașului, urcându-l la 21,9% din veniturile proprii.

Noul împrumut va fi folosit pentru finanțarea de lucrări, de la construirea pasajului din strada Meșteșugarilor și modernizarea iluminatului public, la reabilitarea parcurilor 1 Decembrie și Libertății, până când municipalitatea va atrage fonduri europene pentru plata lor.

Vot pe lemne

Credincioșii reformați din Urvind au început să fie colindați anul acesta cu mult înainte de Mikulás, dar nu de un „Moș” darnic, ci de unul pe interes: primarul din Lugașu de Jos, Sorban Levente. „A umblat din casă-n casă, să dea bani și lemne de foc dacă votăm cu cine spune el la Consiliul Parohial”, s-a plâns un localnic BIHOREANULUI.

De ce ar vrea edilul să controleze conducerea bisericii? Sorban, zic sătenii, e supărat că parohia a cerut retrocedarea unor terenuri și că preotul nu și-l dorește aproape tocmai acum, când Guvernul Ungariei oferă bani pentru reabilitarea lăcașului, deoarece o operațiune similară a fost deja ratată cu doi ani în urmă de constructori aflați în grațiile primarului.

Istoria se repetă!

Istoricul povestește cu verb aprins, fascinat, gesticulând din mână. „Nimic nou sub soare! La fel ca acum, în urmă cu o sută de ani gripa spaniolă a lovit în valuri succesive, a doborât mai întâi oamenii în putere și a fost stăvilită doar prin izolare și purtarea unei măști de protecție”, spune istoricul Augustin Țărău.

Singura deosebire o face acum existența vaccinului, pe care atunci oamenii nu îl puteau obține și pe care astăzi nu îl suportă. „Imunizarea se făcea prin trecerea prin boală. Dacă aveai noroc, scăpai, dacă nu, nu”, zice Țărău. Exact ca în zilele noastre.

Șpagă la frontieră

A fost agitație, săptămâna trecută, în Vama Borș. Polițiștii Direcției Generale Anticorupție și procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor au luat la puricat birourile și gheretele, pentru a dovedi șase polițiști de frontieră despre care aveau informații că primeau șpăgi.

Împricinații, toți agenți în Punctul de Trecere a Frontierei Borș I, au fost „săltați” în urma descinderilor, iar cinci au și fost arestați.

ORADEA NOASTRĂ

Secretul din ţarc

În primăvară, când majoritatea orădenilor de la bloc au refuzat să încheie noile contracte de salubritate cu RER Vest, care presupun tarifarea pe volum a deşeurilor, determinând Primăria să-şi amâne propria reformă, au fost 11 asociaţii din oraş care au ales, totuşi, noua rânduială. Şi nu regretă deloc!

Orădenii care locuiesc în aceste blocuri au ajuns să plătească mai puţin chiar decât tariful plafonat de municipalitate. Cum? Simplu: aruncă deşeurile corect!

Oradea ieri, Oradea azi: Scurtă istorie a iluminatului arhitectural din oraș

În începutul anilor 1990, clădirile din centrul Oradiei, publice și private, se aflau într-o stare mediocră, nefiind renovate chiar de decenii. Majoritatea fațadelor erau degradate și, având în vedere că orașul abia ieșise din perioada comunistă, în care s-au făcut economii drastice de energie electrică, nicio clădire nu avea iluminat arhitectural.

Explorator în adâncuri

În urmă cu patru decenii, un tânăr aventurier, dornic să descopere secretele bine ascunse de Mama Natură în peşterile Bihorului, şi-a convins nişte prieteni să pună temelia unui club de speologie orădean, Cristal.

De-a lungul anilor, aici s-au pregătit numeroşi exploratori de peşteri şi cuceritori de stânci montane. „Eram tineri, ne plăcea muntele şi aventura. În plus, aşa ne distram noi în vremurile alea”, rememorează „părintele” clubului, Dorel Borodan.

TIMP LIBER

Invitaţie la fapte bune

În perioada 16-22 decembrie, vedetele Radio ZU vor realiza emisiuni exclusiv din Piaţa Unirii din Oradea.

Găzduirea pentru a doua oară a campaniei „Oraşul faptelor bune” îi bucură pe mulţi dintre orădeni, dar este contestată de alţii, nemulţumiţi că pentru organizare Primăria alocă 100.000 euro din bani publici.


OPINII

Casa de lângă Tribunal
de Mircea Chirilă

Spațiul viran dintre Tribunal și Barou a devenit câmp de dezbatere pentru cei 200.000 de arhitecți orădeni. Nu-i rău, e semn că oamenilor le pasă de ce se întâmplă în urbea lor. Dacă într-o primă fază Primăria a propus o clădire atât de ștearsă încât a trebuit să declare că e doar o poză generică, de data asta a ieșit cu un proiect care a și fost aprobat de CMUAT.

Termoficare ca-n comunism
de Adrian Criş

Unul dintre principiile definitorii ale comunismului postula că toate bunurile aparțin „întregului popor” și toți membrii societății trebuie să beneficieze de același statut social și economic. „De la fiecare după capacități, fiecăruia după necesități” însemna că statul ia de la toți cetățenii în mod egal și redistribuie tot în mod egal.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON