URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Martie 2021, 00:00

Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit: Povestea neștiută a „vânătorilor de avarii” de la Compania de Apă

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Luni, 29 martie, a apărut o nouă ediţie a BIHOREANULUI tipărit, cu un conţinut bogat în informaţii exclusive şi variat. Iată ce puteţi citi în noul număr:

Echipa de... ascultare

Aproape necunoscuţi, vânătorii de avarii ai Companiei de Apă Oradea pot identifica o spărtură dintr-o conductă îngropată la 2,5 metri sub asfalt cu mare precizie. Echipa inginerului Cristian Sfârlea, călită în misiuni în teren şi concursuri de detecţie, a reuşit să ajungă la un grad de identificare a avariilor de peste 95%.

Solicitaţi zilnic la peste 10 avarii în Oradea şi în judeţ, membrii echipei de detecţie descoperă fisurile ascultând cu atenţie zgomotul adesea insesizabil al apei care se scurge din conducte, cu ajutorul unor microfoane speciale de sol, stârnind mirarea locuitorilor, care îi suspectează uneori că ar putea fi agenţi SRI aflaţi în vreo misiune misterioasă. O poveste marca "exclusiv BIHOREANUL".

Aţi votat, dar v-au uitat!

La patru ani după prima sesiune de bugetare participativă, doar unul din cele 20 de proiecte propuse de orădeni a şi fost implementat.

Primarul Florin Birta justifică dezinteresul evident al municipalităţii pentru punerea în operă a propunerilor orădenilor prin valoarea cu mult peste 200.000 euro a fiecărui proiect, dificultatea obţinerii avizelor şi necesitatea relocării unor reţele de utilităţi.

Analizând la rece, campaniile de bugetare participativă lansate de municipalitate în 2017 şi 2018, în care orădenii şi-au ales proiectele pe care le doresc, încep să aducă a exerciţii de imagine.

Vremea schimbării

Aproape jumătate dintre directorii Primăriei Oradea şi ai regiilor locale urmează să fie înlocuiţi înainte de sfârşitul anului.

Primarul Florin Birta primeneşte aparatul administraţiei locale, aducând din afară 15% din personal şi pregătind înlocuirea pe cale naturală sau de "comun acord" a unor directori precum Mircea Ghitea de la Direcţia Tehnică, Cristian Beltechi de la Poliţia Locală ori de la societăţi precum CAO şi OTL. Află din BIHOREANUL ce urmează!

Teama de vaccin

La 3 luni după începerea imunizării anti-Covid a personalului medical, BIHOREANUL a descoperit că mai mult de jumătate dintre angajaţii spitalelor din judeţ sunt nevaccinaţi.

În cele două mari spitale din Oradea, Municipal şi Judeţean, a fost imunizat sub 43% din personal, situaţia fiind explicată prin infectări recente, care au făcut imposibilă vaccinarea, dar şi prin dezinformările despre presupusele efecte nocive ale serurilor.

Ramona la proces!

Vă amintiţi de Ramona Fizeşan, "maestra" injecţiilor cu acid hialuronic? Cosmeticiana din Oradea a fost trimisă în judecată pentru exercitarea fără drept a unei profesii.

Fizeşan este acuzată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea că s-a autodeclarat "cadru medical" şi timp de un an a pus în pericol sănătatea mai multor cliente pe feţele cărora a făcut intervenţii cu acid hialuronic, fără a avea autorizaţii ori studii de specialitate necesare.

Reabilitare prin demolare

Primăria Brusturi a demolat o şcoală pe care, cu bani primiţi prin PNDL în 2016, trebuia s-o repare în 2018, iar acum, deşi clădirea nu mai există, cere ca alţii să încheie... reabilitarea.

Într-o comună în care Primăria pare mai preocupată de imagine decât de lucruri serioase, Inspecţia în Construcţii a stopat un alt proiect finanţat de Guvern, pentru alimentarea cu apă a comunei, deoarece Primăria şi-a "tras" o autorizaţie falsificată. Şi nu numai atât...

Debut "pixelat"

Nu se mai îndoieşte nimeni că viitorul va fi "smart", astfel că firmele care vor oferi soluţii eficiente de digitalizare vor fi tot mai căutate. Implicit, vor avea nevoie de angajaţi, pe care, ca să nu-i piardă, vor fi nevoite să-i plătească bine.

În această logică, Primăria şi-a propus să atragă în oraş cât mai mulţi IT-işti şi le oferă bani celor care vor să deschidă afaceri care pot contribui la "inteligenţa" Oradiei. Deşi suma oferită nu era deloc mică, IT-iştii, însă, nu s-au înghesuit.

Festivalul-speranţă

Evenimentele Oradiei în 2021 vor aduce câte o porţie de aer liber. Mai puţine şi mai mici decât în alţi ani, ele au totuşi şanse să se ţină, fie şi cu un public restrâns.

APTOR a introdus în agenda pentru acest an o nouă ediţie a European Music Open, Street Food Festival, TIFF Oradea, ba chiar lansează şi evenimente noi, care să promoveze artişti locali. Alte festivaluri, în schimb, au fost "tăiate" de pe acum...

Brânza moţească la ghioabă, mâncarea tradiţională a moţilor

Unii locuitori din Apuseni mai păstrează încă tradiţii vechi de sute de ani, care aduc aminte cum trăiau moţii în vremuri de demult.

În Albac, descoperim reţeta pentru brânza moţească, frământată şi păstrată în "ghioabă" (putină), mâncarea tradiţională a moţilor care mergeau cu lemne "la oraş". BIHOREANUL vă spune povestea unei reţete de sute de ani...

ACTUALITATE LOCALĂ

Nu rataţi selecţia ştirilor de actualitate din BIHOREANUL tipărit! Printre subiecte: Restricţii suplimentare anti-Covid, în 8 localităţi din Bihor, inclusiv în Oradea; Doctoriţa Flavia Groşan nu a primit nicio sancţiune pentru declaraţiile controversate din spaţiul public; Primul buget al Consiliului Judeţean Bihor sub Ilie Bolojan: venituri mai mari, cheltuieli reduse, alocaţii duble pentru dezvoltare...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON