URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Septembrie 2021, 00:00

Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit: Povestea demolărilor pe care Primăria le vrea în centrul istoric, pentru a amenaja o stradă inutilă

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Luni, 6 septembrie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, împreună cu suplimentul de educaţie ecologică Oradea noastră, cu un conţinut variat şi bogat în informaţii exclusive. Dintre subiectele noii ediţii:

Birta demolatorul

Primăria Oradea pregătește demolarea a trei case din centrul istoric pentru a amenaja o stradă pe care mulți o consideră inutilă.

La cererea primarului Florin Birta, Consiliul Local a aprobat exproprierea pentru realizarea unei străpungeri între strada Libertății și Parcul Traian, evitând însă orice dezbatere publică, astfel încât orădenii să nu se poată opune demolărilor, pentru o investiție care începe de la 100.000 lei pentru fiecare metru liniar de drum, iar în final va costa peste 24 milioane lei.

Moștenirea lui Kiss

Consiliul Județean Bihor a pierdut definitiv procesul pentru recuperarea terenurilor vândute firmei Selina, cu 15 ani în urmă, la propunerea lui Alexandru Kiss.

Deși Selina și-a încălcat obligația de a face 4.000 de apartamente până în 2010, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis că CJ Bihor a deschis tardiv procesul, abia în 2014, la un an după ce firma nu mai putea fi trasă la răspundere. BIHOREANUL vă prezintă cronologia şi finalul celui mai mare tun imobiliar local...

Neglijența ucide!

Premieră juridică în Bihor: un fost edil, un director și un administrator de școală sunt judecați pentru ucidere din culpă după ce o fetiță a murit în curtea unității de învățământ.

BIHOREANUL a aflat că fostul viceprimar Florin Popuș, directorul adjunct al liceului din Dobrești, Ioan Milian, şi administratorul Florin Ştiube sunt acuzaţi de neglijență soldată cu moartea unei eleve, zdrobite de o poartă metalică pentru a cărei ancorare nu au luat nicio măsură. 

INTERVIUL BIHOREANULUI

Horea Abrudan, inspector şcolar general: „Copiii trebuie să facă şcoală cu prezenţă fizică”

Al doilea an şcolar din pandemie va începe săptămâna viitoare, iar părinţii, profesorii şi elevii au în continuare multe întrebări. Criza guvernamentală a făcut ca ordinul comun cu regulile care vor trebui respectate în grădiniţe şi şcoli să nu fie încă public, aşa că deocamdată multe întrebări au rămas fără răspuns. Instalat în funcţie la jumătatea lunii august, inspectorul şcolar general Horea Abrudan susţine că unităţile de învăţământ din Bihor sunt pregătite.

Profesor titular de informatică la Colegiul „Mihai Eminescu”, cu un doctorat în matematică, noul şef al IŞJ Bihor a fost, în ultimul an, inspector şcolar general adjunct, iar până atunci, din 2012, a fost inspector responsabil de managementul resurselor umane. Cunoaşte, aşadar, şcolile bihorene şi tocmai de aceea spune că ştie deja ce ar vrea să schimbe...

Unde e dosarul?

Noi detalii ies la iveală în cazul volumului dispărut din dosarul în care milionarul Victor Micula e judecat din decembrie anul trecut, împreună cu patru agenţi ai Poliţiei Oradea, acuzat fiind că a accesat baza de date a MAI dar şi că, echipat ca un poliţist, a participat ilegal la o percheziţie.

BIHOREANUL a aflat că volumul din dosarul „Micula” nu e singurul care s-a „rătăcit” în arhiva Tribunalului Bihor, informaţie confirmată şi de avocatul milionarului, Răzvan Doseanu, care intenţionează să depună o plângere penală pentru identificarea vinovaţilor.

Reguli strâmbe

La fel ca Alba și Cluj, Bihorul a fost dăruit cu frumusețile și bogățiile Apusenilor, dar ce facem cu ele? Le apărăm până la a nu fi atinse ori nici măcar văzute sau le punem în valoare prin activități care să nu le dăuneze? E o întrebare la care Administrația Parcului Natural Apuseni (APNA) și primăriile comunelor pe care se întind munții, locuitorii acestora, speologii și alți vizitatori nu găsesc un răspuns mulțumitor pentru toți.

După mai bine de un deceniu și jumătate de la înființare, APNA a elaborat un regulament despre care afirmă că este nu doar necesar, ci și echilibrat, dar cei care trăiesc ori cutreieră munții susțin că, dimpotrivă, acesta îi îngrădește abuziv. BIHOREANUL vă prezintă detaliile acestui regulament, dar şi nemulţumirile pe care le-a iscat.

Surprinși de clopoțel!

Deschiderea noului an școlar ia Primăria pe nepregătite, din nou. Municipalitatea nu doar că nu a reușit să închidă săpăturile începute în zona Nufărul - Cantemir, ci a început și altele, în centru, pe strada Libertății, și la celălalt capăt al orașului, în Episcopia, pe Matei Corvin.

„Se va circula în condiții de șantier. Nu putem opri lucrările la noua linie de tramvai, la pasajul din dreptul Pieței Cetate sau la parcarea din Centrul Civic pentru că începe școala”, spune primarul Florin Birta. Cum ar veni, blocajele în trafic sunt un dat!

ACTUALITATE LOCALĂ

Bodog la judecată

PSD-istul Florian Bodog, trimis în judecată, cu tot cu fosta consilieră de la Ministerul Sănătăţii. 

Fostul ministru a pus la dispoziţia DNA banii încasaţi ilegal de consiliera lui angajată fictiv, peste 75.000 lei, dar pe Facebook pozează în continuare în inocent.

ORADEA NOASTRĂ

Profu’ de armonie

Ca să fie cu adevărat cel mai bun prieten al omului, câinele trebuie să aibă încredere în stăpânul lui, iar cei doi trebuie să îşi înţeleagă gesturile reciproc. Soţii Petru şi Dana Roman vor să ajute cât mai mulţi căţei să ducă o viaţă fericită alături de stăpânii lor, aşa că au înfiinţat o asociaţie menită să salveze câini abandonaţi, să-i reabiliteze şi apoi să le găsească stăpâni compatibili.

Mai mult, Petru predă lecţii de dresaj pe reţelele de socializare şi în scurt timp a ajuns vedetă pe TikTok.

Selectiv şi nu prea

Au trecut cinci luni de când toţi orădenii sunt obligaţi să separe resturile vegetale de celelalte mizerii pe care le aruncă, o măsură impusă de Primărie pentru a reduce cantităţile de deşeuri care sunt abandonate la halda din Episcopia şi, implicit, amenzile plătite pentru neatingerea ţintelor de reciclare şi valorificare.

Regulile simple ale colectării separate sunt respectate de prea puţini locuitori ai urbei, iar o simplă privire aruncată în pubelele de culoare maro, destinate exclusiv biodeşeurilor, arată că, de fapt, aceste deşeuri vor ajunge la groapa de gunoi, nu în staţia de compostare.

Responsabili de „verde”

Consilierii municipiului au aprobat, săptămâna trecută, unul dintre cele mai importante regulamente din Oradea, cel privind întreţinerea spaţiilor verzi, care prevede că toţi orădenii, indiferent că stau la case sau la blocuri, au în grijă zonele aflate între proprietatea lor şi şosea.

Obligaţiile au existat şi în trecut, dar pentru asociaţiile de proprietari au fost anulate de instanţă. Primăria a găsit o nouă formă de a le impune şi, în plus, şi-a trasat şi ei obligaţia de a ocroti fiecare copac matur din oraş.

Oradea ieri, Oradea azi: Cum a apărut cartierul Nufărul și cum va arăta după noile modernizări?

Cartierul Nufărul a apărut în urma alipirii și sistematizării vechiului sat Seleuș. Primele blocuri au apărut aici puțin după 1975, practic în mijlocul zonei de case. Treptat, noi apartamente au fost ridicate către străzile Nufărului, Morii și Noica. În septembrie 1975, în noul cartier locuiau circa 1.000 de persoane, până în finalul anului numărul având să se tripleze.

OPINII:

Mircea Chirilă: O prostie mare cât Primăria

Acum câteva săptămâni spuneam că demolarea unor case în Piața Libertății pentru a face o străpungere rutieră este o mare greșeală. Acum, că am aflat mai multe amănunte, trebuie să-mi fac mea culpa: având în vedere că toată afacerea asta costă 8,4 milioane lei, susțin nu doar că e o mare tâmpenie, ci și una scandalos de scumpă!

Mi se pare aberant să transformi strada Andrei Șaguna în pietonală pentru ca la 100 de metri distanță să demolezi niște case și să faci un drum care să aibă aceeași funcțiune. Păi, cu banii ăia, Bolojan făcea un pod peste Criș, nu o uliță care sluțește parcul!

Adrian Criş: No Country for Wise Men

Multe măști ce afișau inteligență și onestitate au căzut săptămâna trecută. În timp ce milioane de cetățeni sunt terifiați de scumpirea energiei (care o va agrava pe cea a produselor și serviciilor), într-un context oricum frustrant, creat de o alianță care și-a îngropat toate promisiunile, premierul Florin Cîțu s-a dovedit un brigand de Liga a III-a, autor de mișelii și de prostii impardonabile nu doar de către partenerii din USR-PLUS, ci în mod normal nici de către propriii colegi din PNL.

COLŢUL JURIDIC

Dosarul Electronic Național (III) Comunicarea electronică a hotărârilor judecătorești

Dosarul Electronic Național implică vizualizarea online a dosarului și posibilitatea de a trimite acte în dosare către instanță în format electronic, cu respectarea anumitor condiții.

Nu în ultimul rând, Dosarul Electronic Național implică și posibilitatea de a alege ca actele de procedură să îți fie comunicate în format exclusiv electronic. Aici se impune, însă, o mențiune esențială. Dacă cetățeanul va fi liber să aleagă comunicarea fizică sau electronică a actelor de procedură, pentru instituțiile publice va fi obligatorie comunicarea electronică, realizându-se astfel importante economii la buget. Pe de altă parte, nu cred că vreo instituție publică din România va putea să invoce faptul că nu are imprimantă și acces la internet.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
bani risipiti ...
din pacate( nu stim) de ce s-a evitat orice dezbatere publica pe acest proiect inutil pt noi , dar benefic pt firmele casei , o investitie care incepe de la 1000.000 de lei metru si ajunge pana la 24 miloane lei
Postat 12 Septembrie 2021, 20:49 de popionut
Si da, sa nu uitam de fostul primar...
Ca nu cred ca Kiss a avut exclusivitate pe astfel de relatii sulfuroase... E greu sa il contrazici pe Massimo in fata evidentelor. Asa ca tare bine ar fi sa scoateti capul din nisip si sa o spuneti pe "a dreapta" atunci cand va zgaraie pe retina!
Postat 06 Septembrie 2021, 09:23 de Ioan75
..."sulitarea strazii"
Din pacate, Massimo are dreptate. Amintiti-va comentariile si criticile aduse proiectului cand a fost facut public...s-a invocat inclusiv problema pe care acum pretinde Primaria ca ar dori sa o rezolve. Era evidenta inca de pe atunci, dar nu a fost luata in considerare intrucat, s-a sustinut, orice proiect are si incoveniente, important fiind ca suma acestora din urma sa fie mult inferioara avantajelor. S-a mai spus ca, in definitiv, ce mare lucru sa se faca acel ocol prin Turbogiratie... Ce s-a schimbat de atunci??? Traficul? Sa fim seriosi...inca nu s-au atins valorile dinainte de pandemie decat izolat in cateva zile. Altceva? Da! Achizitia imobilului din colt de catre Lotus/Mudura si proiectele pe care acesta le are in zona!!! Pentru asta, cetatenii orasului trebuie musai sa ia pozitia dorita de mai sus amintitul. Asa ca, d-le Chirila, RUSINICA!!! pentru faptul ca bagi capul in nisip ca strutul si nu o spui pana la capat: banii ca banii, dar orasul asta chiar trebuie sa execute orice "pohta" ar avea afaceristii astia verosi? (ca mai sunt si alte exemple...chiar in editia de azi)
Postat 06 Septembrie 2021, 09:16 de Ioan75
@Mircea Chirila: Bolojan isi dorește strada aceea!
Nu-l mai tot incerca sa te scuzi în fața lui Bolojan, periindu-l. El isi dorește "sulițarea" străzii respective! Ai uitat cine are afaceri cu Mudura?
Postat 06 Septembrie 2021, 07:16 de MASSIMO
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON