URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Principala temă de campanie la alegerile locale a fost traseul Inelului Metropolitan de Nord, care pângărește zona paradisiacă din cartierul orădean Podgoria. Acum, că alegerile s-au terminat, mă gândeam că liniștea se va lăsa peste chestiune, mai ales că au intrat în consultare publică trei variante de drum. Iată, însă, că a apărut un ONG care, prin vocea unei distinse doamne, declară că locuitorii din Podgoria și cei din Oșorhei nu sunt de acord cu nici una dintre propuneri...
Zic şi eu
Adrian Cris
De-o vreme, televiziunile de știri sunt toată ziua cu Bolojan în gură. Cu cât omul tace despre sine cu mai multă încăpățânare, cu atât mai abitir îl pomenesc ceilalți...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum vi se pare decizia municipalității de a investi 400.000 de euro într-un concert Andrea Bocelli la Oradea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat, la sfârșitul lunii iunie a fost publicată în Monitorul Oficial o ordonanță de urgență prin care se modifică semnificativ prevederile codului rutier. Modificări importante au fost aduse și cu privire la suspendarea dreptului de a conduce dacă fapta a fost urmărită ca infracțiune, însă procurorul a dispus clasarea cauzei, situație la care am să mă refer aici...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
05 August 2024, 00:00

Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit: Noii primari din Bihor stau cu ochii pe cheltuielile celor pe care îi vor înlocui din toamnă

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Luni, 5 august, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, cu un conţinut variat şi bogat în informaţii exclusive. Dintre subiecte:

Puși pe treabă?

Viitorii noi primari aleși în iunie, dar care își preiau funcțiile abia la toamnă, au planuri mari și anunță inclusiv „epurări la sânge” în instituțiile pe care le vor conduce. În perioada dintre alegeri și preluarea mandatelor, edilii „boboci” stau cu ochii pe cei actuali ca să nu le lase conturile goale, împart sarcini viitorilor subalterni, negociază cu foștii adversari majoritățile în consiliile locale care să le voteze proiectele și pregătesc reduceri de personal, ca să aibă bani pentru a le finanța.

Demisie de supărare

O dispută minoră între șefii Aeroportului Oradea s-a lăsat cu demisia unuia din ei și scoate la iveală cea mai mare problemă a regiei: criza de personal, cu impact asupra serviciilor furnizate pasagerilor. Sancționat cu un avertisment de directorul general Răzvan Horga pentru o divergență de opinii, adjunctul Eugen Tuduc a dezvăluit că de curățarea a 47 toalete și a aeronavelor trebuie se ocupă doar 2 femei de serviciu, iar aeroportului îi lipsesc specialiști care să asigure însăși activitatea de operare.

Oradea sub lacăt

În plin sezon turistic, zeci de spații comerciale din zona centrală a Oradiei, începând din strada Republicii până în Palatul Vulturul Negru, sunt goale din lipsă de afaceri. Nivelul ridicat al chiriilor, puterea de cumpărare scăzută a orădenilor, canibalizarea reciprocă a micilor afaceri și lipsa unei strategii coerente a municipalității de încurajare a HoReCa fac ca o mare parte din spațiile comerciale să fie închise în lipsă de clienți.

Sate pe „uscat” 

În timp ce verile sunt tot mai calde și mai secetoase, bihorenii din mediul rural continuă să nu aibă apă la robinet. Șapte comune din Bihor nu au rețele publice de alimentare cu apă, iar în alte zeci de localități oamenii primesc la robinete apă contaminată, informații pe care însă nicio autoritate județeană nu le cunoaște.

Cartier de poveste

Cum au fost desființate vechile case și ateliere din zona Decebal în anii 1980, pentru a face loc blocurilor. Multă vreme mărginașă, cu case cochete, dar fără drumuri, apă și canalizare, zona cuprinsă între strada Menumorut și bulevardul Dacia de azi a fost reconstruită aproape total în anii regimului comunist.

Să-nceapă petrecerea!

Complexul President din Băile Felix își inaugurează Clubul Diamond cu un concert al cântărețului Babasha. Amenajat lângă Hotelul President, de patru stele, Clubul Diamond are o capacitate de 400 de locuri și a fost conceput pentru a organiza periodic petreceri și spectacole pentru tinerii care caută nu doar relaxare, ci și distracție. (advertorial)

TIMP LIBER

Filme sub stele

După ce au fost apreciate la festivalurile de la Cannes, Berlin ori Locarno, o serie de filme artistice vor fi proiectate în Oradea, în cadrul unui eveniment ce-și propune să le ofere localnicilor posibilitatea de a petrece câteva seri de vară într-un „cinematograf” inedit. Este vorba despre ediția a V-a a Oradea Summer Film, care va avea loc în perioada 14-18 august, în parcul Cetății, accesul fiind gratuit. 

OPINII

Să intri la liceu nu-i greu
de Mircea Chirilă

Hai să vă dau niște cifre: Șuncuiuș - 1,32, Ștei - 1.77, Bratca - 1.82. Nu e vorba nici de cotele apelor, nici de alcoolemie, ci de cele mai mici note cu care s-a intrat la liceele din aceste localități. Oare ce o fi scris un elev care a luat nota 1,32? Cum probabil că un punct se dă din oficiu, o fi fost recompensat pentru că a știut să-și scrie numele pe lucrare, cu litere mari... 

Un licăr de speranță
de Adrian Criș

La câteva zile după ce PSD-iștii orădeni l-au mazilit pe Adrian Madar, cel mai vorbăreț consilier local și candidat la Primărie cu un rezultat penibil, de nici 9% (bașca a și coborât scorul partidului la Consiliu de la 15,53%, cât avusese PSD în urmă cu patru ani la sub 12%), am avut prilejul să discut cu colegi ai săi care la alegerile din 9 iunie s-au învrednicit mai cu folos, câștigând primării comunale. Vorba aia, au validat vechiul și înțeleptul proverb despre cum, decât codaș la oraș, mai bine e să fii în satul tău fruntaș...

Noutăți cu privire la predarea permisului de conducere
de Mircea Ursuța

În data de 19 iulie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial o Hotărâre de Guvern prin care se reglementează atât modul în care se vor realiza analizele la Medicina Legală pentru stabilirea existenței drogurilor sau a alcoolului la persoanele testate ca urmare a opririi în trafic, cât și modalitatea în care acestora li se restituie sau li se ridică din nou permisul de conducere...

PREMIILE LUI BIHOREL

Bocelli... la suprapreț: Un bilet la concertul din Oradea a ajuns să coste chiar și 3.500 de lei!; Popa hoțu' contraatacă: Preotul ortodox din Lăzăreni se răzbună cu plângeri penale pe cel care l-a reclamat; Șicană à la Sorbán: Ce a mai inventat primarul din Lugaș pentru a-și pune pe drumuri adversarii; Pet Cafe, nu pet friendly! În noua cafenea prietenoasă cu animalele din Oradea nu au voie tocmai... animalele; Metoda hocus-pocus: Cum a „rezolvat” un constructor o problemă de canalizare din Oradea. 

ACTUALITATE LOCALĂ

Încălzire cu scandal

Prețul de producție a gigacaloriei de către Termoficare Oradea fost aprobat de ANRE la un nivel cu 9,51% mai mic, dar orădenii nu vor simți scăderea. Ședința în care Consiliul Local Oradea a aprobat noul tarif s-a lăsat cu scandal, după ce PSD-istul Liviu Sabău Popa a cerut ieftinirea tarifelor pentru persoane fizice și ONG-urile din domeniul social, ceea ce nu s-a întâmplat.

Lucrări, din primăvară

Parcarea subterană cu 1.000 de locuri din zona Colegiului Naţional Onisifor Ghibu din Oradea, care va fi construită în cadrul proiectului de regenerare urbană a cartierului Nufărul I, va costa 28 milioane euro. Consiliul Local a aprobat miercuri, cu unanimitate de voturi, indicatorii tehnico-economici ai lucrărilor pentru parcare şi pentru parcul ce va fi amenajat deasupra ei.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Faptul ca autoritatile statului iti furnizeaza otrava in loc de apa esentiala potabila
Cum sa mai ai incredere in stat si in autoritati? Cumparati romanilor apa imbuteliata de la privati, si cea din Izvorul Minciunilor fraților Chimici e mai potabila decat ce va da primaria. Apoi ne miram de ce avem atatea sticle Pet prin tara, si dam vina pe cetateni, nu pe stat… Asta ar trebui sa fie scandal national! Si dati in judecata furnizorul firma publica sa dea despagubiri, ca sigur nu respecta contractul.
Postat 05 August 2024, 13:13 de unu
Aeroportul cu 2 angajati la curatenie
Inteleg ca poate directorul general nu vrea 12 bugetari, cand aeroportul nu are zboruri incontinuu 8h/zi. Dar daca extermalizezi cu contract la o firma privata, poate ea ar reuși sa trimita la aceeasi bani 4 angajați ptr 4h in aeroport, ca fie cu 2 înainte de zbor toatelete din aeroport curate, sa curete mai rapid avioanele si apoi sa plece la alte locatii cu care au contract.
Postat 05 August 2024, 13:09 de unu
Oradea nu-i sub lacăt, ci sub ocupație birtineză.
De ani și ani tot urlu pe aici, că politica de urbanizare, așa-zisă reabilitare și modernizare a orașului, este total greșită pentru că este creația de după 2008 a unor habarniști ... și că va duce la decomercializarea urbei, cu efectele evidente ale unei pustiiri de conținutul istoric și tradițional local. Edilii de acum nu au cum să priceapă, fiind niște amatori încăpățânați și lipsiți de conținut mental, că "pietonalizarea" amplă va face centrul mai sărac și mai neatractiv, pentru că astăzi tot omul se aprovizionează, face cumpărături și chiar se relaxează, acolo unde își poate lăsa mașina la doi pași. Orice oraș trăiește și se vede că-i viu, dacă încurajează consumul, nu investițiile inutile în depopularea unor zone de interes. Consumul a orice este fel care aduce bani bugetelor locale, nu investițiile care abia după mulți ani își văd efectele, dar și acelea doar dacă au fost făcute tot pentru încurajarea activităților comerciale de perspectivă mai ales. Acești habarniști, care nu știu altceva decât să toarne beton, sunt birtinezii de astăzi. Și proști, dar și aroganți.
Postat 05 August 2024, 08:36 de KP
Demisii de onoare se așteaptă de la oricare birtinez.
Aeroportul a înghițit un container cu euroi până acum, ca să vedem văt de curând că e degeaba, marele proiect european fiind "orașul de 15-20 minute" și doar avioanele eco fără pilot, din moment ce IA o să se ocupe până și de spălatul toaletelor.
Postat 05 August 2024, 08:23 de KP
Puși pe treabă, pe naiba.
Primarilor nou aleși li se face pielea de găină, că le e frică ca în primele luni de mandat, până la final de an, să nu fie nevoiți să aducă bani de acasă, pentru a ține primăriile în viață după ce vechii primari lasă locurile pustii.
Postat 05 August 2024, 08:18 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5032 RON
  • 1 EUR = 4.974 RON
  • 1 HUF = 0.0125 RON