URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 16 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Decembrie 2022, 00:00

Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit: Noi belele provocate de „Superconstructorul” Călin Raita

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Marţi, 27 decembrie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, alături de suplimentul ecologic Oradea Noastră, cu un conţinut variat şi bogat în informaţii exclusive. Dintre subiectele noii ediţii:

Raita încurcă lume

Faimos pentru isprăvile din Paleu și Sântandrei, „Superconstructorul” Călin Raita lovește și în Oradea: a predat unor clienți un bloc neracordat la apă, canalizare și termoficare. Deși le-au plătit în urmă cu trei ani, încă din faza de proiect, unei firme despre care nu știau că este controlată de Raita, zeci de proprietari ai complexului Nufărul Rezident din strada Ciheiului nu se pot muta în locuințe fiindcă afaceristul n-a făcut nici măcar proiectul de racordare.

Hârtoape de Oradea

Locuitorii a peste 300 de străzi neasfaltate ori pline de gropi din Oradea se luptă cu noroaiele la cea mai mică ploaie. Confruntat cu un val de reclamații privind starea drumurilor din cartierele de pe dealuri, primarul Florin Birta promite pentru 2023 asfaltarea a peste 100 de străzi și suplimentarea cu 50% a bugetului de reparații, astfel încât în 2026 toate arterele să fie asfaltate

Moșul de la poartă

„Aici e raiul pe pământ. Sufletele inocente zburdă în curte, iar eu trebuie să-i veghez. Nimic nu mă poate bucura mai tare”, își descrie Marin Pleș slujba de portar la școala gimnazială Oltea Doamna din Oradea. În cei 18 ani de când lucrează în același loc și-a construit reputația de cel mai apreciat portar, iar de câțiva ani, înainte de fiecare vacanță de iarnă, intră în pielea lui Moș Nicolae și apoi a lui Moș Crăciun, pentru a le face mici surprize dulci. 

Mințiți poporul cu repartitorul!

Termenul limită pentru montarea repartitoarelor de costuri ar putea fi amânat cu încă un an. Orădenii se opun montării repartitoarelor pe caloriferele din apartamente, deși refuzul atrage amenzi de până la 1.000 lei, după ce mulți au testat sistemul în anii 2000 și au renunțat la ele deoarece facturile de încălzire le-au crescut și cu 40%.

CALENDARUL BIHOREANULUI

După un an nebun, vine unul bun?

Anul 2022 a fost un an greu. Am ieșit din pandemie, am intrat în nebunie. Nebunia războiului,  nebunia prețurilor la carburanți și alimente, nebunia cu Schengen. Dar toate astea sunt mizilicuri față de nebunia din trafic, care-i face pe orădeni să aștepte cu nerăbdare extinderea Aeroportului, pentru a putea traversa Centrul Civic pe calea aerului. 

Dorința Primăriei de a muta traficul sub pământ arată încă o dată intenția nedisimulată a administrației liberale de a se ocupa exclusiv cu activități subterane. Iar, așa cum spunea un mare dealer încă în viață, în Oradea, traficul rutier a ajuns mai periculos decât cel cu cocaină.

La fel ca în fiecare an, Calendarul BIHOREANULUI scoate în față băștinași care, prin activitatea lor, s-au remarcat în fața concetățenilor. Iar, dacă în pozele din calendar li se vede dantura, nu înseamnă neapărat că ei zâmbesc bihorenilor, ci doar că-și arată colții... 

Poate, totuși, vom avea parte de un 2023 mai bun. La mulți ani!

TIMP LIBER
Lecții pe zăpadă 

Iarna, munții, zăpada și turele pe pârtii merg mână-n mână, și nu puțini sunt cei care vor să se bucure pe deplin de senzațiile pe care sezonul alb le poate oferi... 
Tocmai de aceea, și în stațiunile montane din Bihor se organizează iarnă de iarnă tabere de schi, pe parcursul cărora copiii și adolescenții intră pe deplin în lumea fascinantă a sporturilor de iarnă și deprind abilități ce le promit senzații tari.

ORADEA NOASTRĂ
Palat în înnoire 

Unul dintre ultimele palate vizibil degradate din Oradea va renaște. După ani de amânări, fostul Palat al Finanțelor, cunoscut orădenilor și ca fosta Policlinică Mare, a intrat în șantier. Peste doi ani, imobilul cu o arhitectură impunătoare va deveni sediul Consiliului Județean Bihor.

Oradea ia lumină 

La finalul unui an caracterizat în toată Europa prin criză energetică, Primăria Oradea a înțeles ce are de făcut: „fură” energie de la soare! Municipalitatea are în pregătire mai multe proiecte menite să producă energie din sursă regenerabilă pentru diferite clădiri din oraș, dar și pentru amenajarea unor parcuri solare, unde curentul produs ar putea fi vândut. Iar Oradea ar face bani de pe urma soarelui...

Înapoi în natură

Simbol al Crăciunului și o sursă de bucurie pentru cei mici și cei mari deopotrivă, bradul împodobit devine destul de repede și o pacoste în casele orădenilor. RER Vest sare în ajutorul lor și anunță că, la fel ca în anii precedenți, va colecta gratuit brazii lăsați lângă punctele de colectare a deșeurilor. Cei naturali vor fi transformați în compost, iar cei artificiali, trimiși la reciclare. 

Interviu cu Ancuța Șchiop, directoarea Bibliotecii Judeţene Gheorghe Şincai: „Publicul bihorean citește și așteaptă carte”

În acest an, peste 4.400 de bihoreni au împrumutat volume de la Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai”, cartea lor preferată fiind semnată de o româncă, Ioana Pârvulescu. „Lumea citește dacă creezi instrumentele necesare pentru asta”, spune directoarea instituției, Ancuța Șchiop. 

Instalată la conducere în septembrie 2021, după ce anterior a fost profesoară de istorie și geografie în comuna Aușeu, unde a avut și două mandate de viceprimar, ea dezvăluie planurile Bibliotecii: digitalizarea tuturor publicațiilor și cărților scrise despre Bihor, achiziții de cărți pentru bibliotecile de la țară și deschiderea unor noi filiale.

OPINII

Plugușor pe placul tuturor
de Mircea Chirilă 

Aho, aho, copii și frați,
Inclusiv cei bombardați!
Anul care s-a gătat
A fost, sincer, de... uitat.
Am ieșit din pandemie
Și-acum altă nebunie:
Mujicul desculț și beat
De război s-a apucat.
Multe ar mai fi de spus:
S-a scumpit orice produs,
Iar prețul la energie
A tot crescut în prostie… 

Au legiferat bacșișul
de Adrian Criş

În plină permacriză (e cuvântul anului 2022 și definește „mama crizelor”, suprapunerea  problemelor generate de pandemie, război, inflație, penurii energetice, instabilitate geopolitică, migraționism și schimbări climatice), aleșii românilor au reușit, după ani de ezitări (se vorbea despre asta de prin 2015, invocându-se modelul altor țări, mai civilizate), să legifereze bacșișul, impozitându-l...

PREMIILE LUI BIHOREL 

Primărie cu supraimpozitare: Cum a reușit municipalitatea orădeană să se „amendeze” de una singură; Moș Bolojan, fără cozonaci: Ce cadou le-a făcut președintele CJ aleșilor județului în ultima ședință din an; Vizibil de obtuzi: Consiliul Județean refuză accesul jurnaliștilor în fosta Policlinică Mare; Román, soha! Directoarea Teatrului Maghiar din Oradea ține discursuri numai în ungurește; Democraţie de Binş: Ședință cu cenzură în Consiliul Local Beiuș; Concurs cu final așteptat: Termoficare Oradea are noi șefi... vechi.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6664 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON