URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Martie 2022, 00:00

Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit! Municipalitatea orădeană are programate pentru acest an sute de șantiere, cu lucrări sub trafic

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Luni, 28 martie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, împreună cu suplimentul de educație ecologică Oradea Noastră, cu un conţinut variat şi bogat în informaţii exclusive. Dintre subiectele noii ediţii:

Atenție, lucrări!

Municipalitatea orădeană are programate pentru acest an 600 de obiective, dintre care peste 350 vor deveni șantiere în toate cartierele orașului.

Primăria lansează primăvara aceasta investiții europene de peste 220 milioane euro care trebuie finalizate contra-cronometru, până în decembrie 2023, pentru a nu fi plătite din bugetul local, stârnind însă nemulțumirea orădenilor iritați de zecile de ambuteiaje provocate de lucrările sub trafic.

foto: Ovi D. Pop

Un nou început

Alungați de război din țara natală, unii refugiați ucraineni încearcă să-și refacă viețile și încep să se angajeze în România.

Între primii refugiați care și-au găsit joburi în Oradea se numără Oksana, care oferă servicii de înfrumusețare la Cosmo Beauty School, și Denys, tată a trei copii, devenit inginer la Clima Trade, o firmă din industria sistemelor de ventilație. BIHOREANUL a stat de vorbă cu ei.

Renaşterea orădeană

BIHOREANUL vă przintă agenda evenimentelor publice din Oradea, cu un buget de aproape 1 milion de euro.

În 2022, oraşul ar urma să găzduiască un târg de Paşti, un concert „regal”, conferinţele „Dilema Veche”, în premieră, dar şi obişnuitele Street Food Festival şi Oradea FestiFall.

Șase dintr-o lovitură

BIHOREANUL descrie un pas major făcut în sensul deblocării birocrației din zona lucrărilor publice. De acum, ca să atenueze șocul scumpirilor, proiectele de infrastructură vor fi accelerate după schimbarea a 6 legi.

OUG 26/2022 simplifică licitațiile, exproprierile și autorizarea lucrărilor, care va putea fi obținută inclusiv tacit, prețurile contractelor vor fi ajustate mai des și plătite mai rapid, iar firmele, penalizate dacă fac contestații nejustificate sau nu respectă graficele de execuție.

Caracatiţa gunoaielor  

Afaceriştii care au transformat Bihorul în depozit de gunoaie au fost trimişi în judecată, iar BIHOREANUL a aruncat o privire în rechizitoriul lor.

Procurorii susţin că aproape 850 tone de deşeuri din Italia, depozitate ilegal în Ineu şi Vadu Crişului de firmele bihorencei Georgeta Trifa, au fost aduse în țară inclusiv de un transportator care făcea bişniţă și cu pesticide toxice.

Oradea în comunizare

Istoricul Cristian Culiciu ne arată cum primul deceniu după abolirea regatului și proclamarea Republicii Populare Române a adus schimbări radicale în Oradea.

De la politică și economie până la societate și viața de zi cu zi, anii 1950 au fost o perioadă de transformări majore în comunitatea locală orădeană, efecte ale consolidării regimului comunist.

ORADEA NOASTRĂ

Cu roțile „sparte”

Venirea primăverii și prețurile tot mai mari ale combustibililor sunt două motive solide pentru ca orădenii să își dorească să iasă în oraș pe două roți, în loc de patru. Oradea nu are, însă, o infrastructură adecvată cicliștilor. Așa că pedalează prin oraș doar cine are curajul...

„Muzeul trebuie să fie viu”

Muzeul Țării Crișurilor (MȚC) este în plină epocă a revitalizării. De altfel, acesta este scopul managerului numit anul trecut, istoricul Gabriel Moisa, care anunță în interviul acordat BIHOREANULUI o sumedenie de evenimente ce vor avea loc în acest an, dar și planuri pentru amenajarea unui bistro cu terasă în curtea Muzeului. Ca vizitatorii să nu aibă motiv să plece...

Sortezi și economisești!

Așa cum, atunci când se întorc acasă de la cumpărături, așază fiecare produs la locul lui, și când aruncă gunoaiele orădenii ar trebui să țină cont de „locul” fiecăruia.

Legea prevede că toți românii trebuie să plătească pentru câte deșeuri aruncă, iar orădenii care respectă regulile colectării separate observă că sortarea are un rost: facturile de salubritate sunt mai mici!

Verde la calificare

Specialiștii preconizează că multe dintre locurile de muncă actuale, în industrii poluante, vor dispărea. În același timp, va fi nevoie de forță de muncă în sectoare care acum nu există. Școlile trebuie să înceapă să pregătească, însă, muncitorii din economia circulară, iar Oradea are șansa să fie deschizătoare de drumuri.

OPINII

Adrian Criș: Să ne facem vara sanie

Bihorenii din mediul urban, nu doar din Oradea, ci și din celelalte orașe ori chiar comune unde există blocuri, ar trebui să-și preseze edilii să se miște cât mai rapid ca să rezolve problema termoizolării, chiar dacă vine vara și, la fel ca greierele din fabulă, ar putea uita că urmează o nouă iarnă...

Mircea Chirilă: Oradea e pregătită de război!

Mă uit la gospodarii din Odessa cum blochează marile bulevarde cu saci cu nisip. Văd cum până și cele mai mici străzi sunt protejate împotriva invaziei rușilor. Și mă cuprinde mila de ei când știu că noi, deși la peste 1.000 de kilometri distanță de ruși, suntem mult mai bine pregătiți...

PREMIILE LUI BIHOREL

Un afacerist din Ungaria a lăudat Oradea... după ce Poliția Locală i-a ridicat BMW-ul; De ce au rămas fără permis actualul și fostul primar al Beiușului; Celebrul evazionist Rácz Attila rămâne fără Hanul Pescarilor; Victoraș Micula i-a făcut poezie răposatului frate al bunicului; Acuzații de concurs „trântit” pentru postul de diriginte la Oficiului Poștal din Beiuș; Ce a făcut Primăria Oradea cu stâlpii de iluminat comandați pentru trotuarul minuscul...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON