URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit: Mai multe firme ce fraudează sistemul de valorificare a deșeurilor au fost date pe mâna Poliției

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Luni, 9 mai, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, alături de suplimentul de educație ecologică Oradea noastră, cu un conţinut variat şi bogat în informaţii exclusive. Dintre subiectele noii ediţii:

Mafia gunoaielor

În premieră, Garda de Mediu Bihor a dat pe mâna Poliției Economice firme care  fraudează sistemul de valorificare a deșeurilor „umflând” cantitățile colectate și predate spre reciclare

Comisarii de mediu bănuiesc trei firme că au măsluit tranzacții cu deșeuri din sticlă ca să încaseze mai mulți bani din sutele de milioane de euro pe care producătorii de băuturi le plătesc pentru valorificarea ambalajelor, fapt ce le scutește de penalități din partea Administrației Fondului de Mediu. BIHOREANUL vă prezintă cum funcționează rețeaua reciclatorilor falși...

„Săteni” cu pretenții

Întâi constructorii au intrat în lanul de porumb de la marginea satului. Apoi, șantierele s-au întins în câmp sau pe dealuri. Cu fiecare casă ridicată a crescut populația, deranjul și pretențiile.

„Numărul caselor s-a mărit mult prea repede. Va mai dura până când primăriile îi vor mulțumi pe toți cei care cer acum apă, canalizare, drum și gaz”, avertizează directorul adjunct al Zonei Metropolitane Oradea, Letiția Moțoc. Oameni activi, cu vârste între 35 și 45 de ani, noii locuitori ai comunelor limitrofe nu vor să aștepte infrastructura până la pensie și pun presiune pe autoritățile locale...

Prădători pe internet

Nu e atentă la ora de matematică. Se gândește la iubitul virtual. Așteaptă pauza ca să-și verifice mesageria de Instagram. Oh, da, i-a scris! I-a spus că are un corp frumos, cu forme apetisante și că ar vrea s-o vadă fără haine. E bărbat în toată firea, dar contează? Naivă, acceptă să-i trimită câteva poze deocheate...

Trei eleve au acceptat să povestească BIHOREANULUI cum au ajuns victime ale unor bărbați care le-au „agățat” pe internet și cum au reușit să scape de ei, fiindcă aceștia nu erau ce-și închipuiseră. Din motive lesne de înțeles, își spun poveștile sub alte identități decât cele reale...

INTERVIUL BIHOREANULUI

Bogdan Chiș, șeful Serviciului Teritorial Oradea al DNA: „Multe dosare trebuie, pur și simplu, să mai aștepte”

Numit în septembrie anul trecut la șefia DNA Oradea, pe o perioadă de 3 ani, după ce, inițial, de la 1 februarie fusese delegat pe 6 luni din poziția de prim-procuror al Parchetului Sălaj, Bogdan Chiș a preluat funcția într-un moment în care încă nu se stinseseră ecourile faimoasei înregistrări din sediul Serviciului Teritorial, ce surprinsese în 2019 câțiva procurori discutând despre judecători ostili, care le desființează rechizitoriile, și despre modul în care, după cum se exprima unul, aceștia puteau fi „liniștiți”.

De atunci nu au mai fost scandaluri în jurul DNA Oradea. În schimb, s-a lăsat o liniște mormântală: nu s-a mai auzit de niciun dosar anticorupție greu, iar instituția însăși pare în moarte clinică. BIHOREANUL a încercat să afle de ce DNA, cândva spaima unor magistrați, politicieni și șefi de instituții, nu mai are aceleași rezultate. Sunt toți, deodată, cinstiți?

Autonomie pe Ier

Când întreaga Românie se pregătea de mini-vacanța prilejuită de Paștile ortodoxe, pe site-ul Ministerului Mediului a fost publicat un proiect de modificare a Legii Administrației Apelor Române, potrivit căruia apare o entitate nouă în subordinea Administrației Bazinale de Apă Crișuri. Sistemul Hidrografic Independent Ier va gestiona apele din nordul Bihorului.

Mișcarea face parte din planul UDMR de a crea structuri paralele, cu funcții de conducere și posturi dedicate pentru membrii formațiunii, spun angajați din sistem. În replică, directorul Pásztor Sándor zice că noua structură este necesară pentru „intervenții rapide” în zonă. Și că „independența” din denumire n-ar trebui să dea fiori nimănui.

ORADEA NOASTRĂ

Oradea intoxicată

România ar putea ajunge să plătească amenzi de 30.000 euro pe zi pentru că nu și-a îndeplinit obligația de a închide depozitele de deșeuri periculoase. Opt asemenea locuri sunt în Bihor, județul cu cele mai multe depozite contaminate.

Toate trebuiau închise și ecologizate până cel târziu în 2009, fiindcă sunt un pericol pentru mediu și pentru cetățenii care se învecinează cu ele. 13 ani mai târziu, autoritățile încă bat pasul pe loc.

sinteza

Campionatul hărniciei

Pentru al doilea an la rând, în Bihor se desfășoară campionatul curățeniei, un concurs în care toate primăriile sunt invitate să adune gunoaiele din județ.

La fel ca anul trecut, autoritățile au pregătit și premii pentru cele mai harnice orașe și comune, care vor aduna cele mai mari cantități de mizerii, dar și pentru copiii care se vor implica în aceste acțiuni.

Profa de reciclare

Dacă este adevărat că fiecare om are un destin, atunci al ei este să promoveze protecția naturii și, mai ales, gestionarea corectă a deșeurilor, crede orădeanca Timea Székely-Farkas (foto jos).

Specializată în managementul deșeurilor încă de acum două decenii, când în România prea puțin se vorbea despre faptul că gunoaiele sunt, de fapt, materii prime, Tia este într-o continuă misiune de a promova sortarea deșeurilor, astfel încât poluarea naturii să fie cât mai redusă cu putință. „Cu fiecare om, dacă vorbești destul și pe înțelesul lui, poți ajunge la un rezultat”, spune Tia.

TIMP LIBER

O noapte prin... timpuri

Orădenii sunt invitați la cea mai bogată ediție de până acum a evenimentului Noaptea Muzeelor.

Pe 14 mai își vor deschide gratuit porțile toate muzeele orădene, alături de alte clădiri de patrimoniu ce merită descoperite, printre atracții numărându-se Muzeul Țării Crișurilor, unde vor putea fi văzute opere de Tonitza și Brauner, Templul francmasoneriei și Muzeul farmaciei.

OPINII

Cu ură pentru cei de la Cultură
de Mircea Chirilă

Primăria a dat în judecată Ministerul Culturii pentru că de doi ani freacă niște hârtii, mai solicită adeverințe cum că nu trebuie adeverințe, pe scurt, nu dă aviz favorabil reconstruirii Pieței Cetate. Iar în ce privește parcarea de la Catedrală, probabil că nu se vor debloca lucrările până când Primăria nu va prezenta adeverințe de la locul de muncă ale scheletelor găsite prin zonă.

Vă dați seama câtă frustrare a strâns primarul Florin Birta dacă dă în judecată o instituție care și de acum înainte poate sabota o mare parte dintre proiectele orașului?

Cum ne-ar fi fără UE?
de Adrian Criș

Dacă nici de 1 Decembrie nu ne entuziasmăm, cu atât mai puțin percepem ca pe o sărbătoare cea de-a 72-a aniversare a Uniunii Europene, din care 15 cu România în rândurile ei. La 19 mai 1950, Robert Schuman, un neamț născut în Luxemburg și devenit cetățean al Franței după Primul Război Mondial, când acestei țări îi erau restituite Alsacia și Lorena, făcea celebra propunere privind crearea unei Comunități Europene a cărbunelui și oțelului, materiale indispensabile pe atunci oricărei industrii de război, în ideea că dacă o țară nu va controla singură producția de cărbune și oțel, nu va avea nici mijloacele pentru a porni un război.

PREMIILE LUI BIHOREL

Patrrrioții lui Lasca: Dat afară din AUR, controversatul Mihai Lasca își face partid... prin interpuși; Ghici cine vine la APIA? Fostul deputat PSD Ioan Roman se face director cu „escală” prin... Olt; Demisie cu de-a sila: ADI Ecolect va avea un nou șef!; Școală după școală: Motivul pentru care elevii din Marghita vor face ore și după masa; Piranda, nădragii şi amenda: De ce a fost „iertată” de amendă o femeie care a aruncat gunoaie la marginea unui drum în Bihor; Poftim cultură! Managerul Centrului Județean pentru Cultură Bihor parchează „pe dos”.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON