URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit! Inspecția Judiciară a luat în colimator 7 judecători din conducerea Tribunalului Bihor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Justiţie sub asediu

La trei luni după ce Secţia specială de investigare a magistraţilor i-a luat în colimator pe procurorii DNA Oradea, Inspecţia Judiciară a pus ţinta şi pe judecători din Bihor. În baza unei sesizări a avocatului Răzvan Doseanu, inspectorii judiciari au deschis o acţiune disciplinară împotriva a 7 foşti membri ai Colegiului de conducere al Tribunalului Bihor, acuzaţi că ar fi favorizat-o pe judecătoarea Crina Muntean, considerată o apropiată a DNA, să aibă monopolul soluţionării cererilor procurorilor anticorupţie de a emite mandate de supraveghere, pentru interceptări şi filaje

Armata (nu) e cu noi!

Aniversarea a 100 de ani de la vizita Regelui Ferdinand şi a Reginei Maria în Oradea a fost sărbătorită fără militari, care au primit ordin s-o boicoteze. Cu o oră înaintea evenimentului, viceprimarul Florin Birta a anunţat că Armatei "i s-a interzis" participarea printr-o "decizie politică mizerabilă", în discursul său primarul Ilie Bolojan a spus cu lacrimi în ochi că "armata celestă" a generalului Moşoiu defilează totuşi prin Oradea, iar a doua zi ministrul PSD Gabriel Leş a susţinut că MApN nu putea "gira" înlocuirea statuii lui Mihai Viteazul, deşi a fost perfect legală.

Lecţia de supravieţuire

Şase elevi şi o profesoară din Oradea au făcut o expediţie pe Marea Baltică, cu un vas vechi de 120 de ani. În cadrul unui proiect menit să determine adolescenţii să fie preocupaţi de schimbările climatice şi de drepturile omului, tinerii orădeni au petrecut pe mare 10 zile, împărţind acelaşi spaţiu, dar şi sarcini serioase, cu colegi din alte cinci ţări.

Hai cu înălţarea!

Înarmat cu încă un studiu despre urbanistica centrului istoric, primarul Ilie Bolojan insistă pentru supraînălţarea clădirilor mici. La doar o lună după ce Primăria a pierdut procesul intentat de Prefectură pe tema supraimpozitării, municipalitatea se pregăteşte să supună dezbaterii publice Planul Urbanistic Zonal al centrului protejat, care recomandă supraînălţarea.

Focul la ei!

Pacienţii din spitalele bihorene sunt vulnerabili în eventualitatea izbucnirii unor incendii. În timp ce ISU Crişana a găsit nereguli în prevenirea şi stingerea incendiilor la toate spitalele, publice şi private, managerii acuză că legislaţia e tot mai aspră şi respectarea ei tot mai costisitoare, deşi unele deficienţe se datorează doar neglijenţei.

Festivalul fanteziei

Cel mai spectaculos festival pentru copii din Oradea va avea loc şi anul acesta în perioada 31 mai - 2 iunie în fortăreaţa oraşului, care va fi colorată cu jocuri, tobogane şi personaje interesante. În această ediţie, micuţii se vor întâlni din nou cu Bufonii Regali, care vor aduce cu ei nişte prieteni, numiţi Norişorii Plutitori, şi vor putea participa la o sumedenie de ateliere, de la unul de benzi desenate la unul de tir cu arcul.

ORADEA NOASTRĂ:

Pe biţă, în pericol!

Chiar dacă a evoluat mult în ultimii ani, înnoindu-şi faţa, Oradea a rămas deficitară la un capitol important pentru un oraş modern, care se vrea şi ecologist: transportul pe două roţi.
Pentru că nu au piste dedicate, bicicliştii se încalecă fie cu şoferii, fie cu pietonii, situaţii care generează frecvent accidentări. Primarul Ilie Bolojan promite că după ce marile şantiere se vor fi încheiat, va da curs şi necesităţilor bicicliştilor...

Stârpiţi ambrozia!

Nu pentru toţi oamenii venirea verii e o veste bună. De îndată ce soarele încălzeşte mai generos pământul, o buruiană va face ravagii. Ambrozia, una dintre cele mai invazive plante, declanşează alergii chiar şi la persoane care până acum nu au avut astfel de afecţiuni.
După ani la rând în care societatea civilă a cerut o lege pentru combaterea ambroziei, acum există o astfel de reglementare. Dar, după cum se mişcă autorităţile, se pare că va fi ignorată...

Oradea ieri, Oradea azi

În prima jumătate a secolului trecut, aparatele de radio au fost o raritate în casele orădenilor. Cele mai cunoscute erau cele produse de Philips, la care se adăugau cele sovietice. Radiodifuziunea Română a fost înfiinţată în anul 1928, iar din 1945 a fost luată în custodie de guvernul pro-comunist al lui Petru Groza. Astfel, ca toţi românii, bihorenii ascultau emisiuni radiofonice româneşti integral cenzurate şi încărcate de propagandă. În 1954, emisia postului de radio Bucureşti începea la ora 5, în zilele nelucrătoare la ora 6...

Ghid spre adâncuri

Întunecată şi rece, lumea subterană nu este un mediu prea atractiv pentru doamne şi domnişoare. Pentru Nicoleta Gherghel este, însă, locul perfect pentru deconectare. "Acolo mă simt liberă", spune tânăra.
Din 2018, Nicoleta conduce singurul club de speologie din Oradea, Cristal, şi încearcă, împreună cu colegii ei, să atragă cât mai mulţi tineri spre universul peşterilor şi al avenelor. Locuri misterioase, care încă îşi aşteaptă exploratorii...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON