URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 August 2022, 00:00

Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit: În timp ce firmele private sunt vânate de Fisc, Guvernul șterge milioane lei din datoriile companiei miniere de stat Băiţa SA

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Luni, 1 august, a apărut o nouă ediţie a BIHOREANULUI tipărit, alături de suplimentul de educație ecologică Oradea noastră, ambele cu un conținut bogat în informaţii exclusive şi variat. Iată ce puteţi citi în noul număr:

Băiţa sub protecţie

În timp ce firmele private sunt vânate, Guvernul a şters 8,5 milioane lei din datoriile companiei miniere de stat Băiţa SA şi e pe cale să-i ierte penalităţi de 27 milioane lei, ca s-o scape de faliment.

Pusă sub „administrarea specială” a unor politruci, firma care deţine monopolul exploatării resurselor metalifere din Băiţa Plai a fost ţinută la limita supravieţuirii, băgată în parteneriate dubioase şi îngropată în datorii de peste 50 milioane lei.

Tunelurile groazei

Cea mai complexă investiție în Oradea ultimilor ani, construirea celor 5 pasaje subterane, începe luna aceasta.

Lucrarea de peste 90 milioane lei va devia traficul auto spre zona centrală încă din cartierul Cantemir, pe străzi înguste precum Sextil Pușcariu, Parcul 22 Decembrie și Mihai Viteazul, pentru că toată zona Pieței Gojdu va fi spartă.


INTERVIUL BIHOREANULUI

Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene: „Când gestionăm miliarde de euro, oamenii așteaptă lucruri mari”

Comisia Europeană a aprobat săptămâna trecută Acordul de Parteneriat cu România pentru 2021-2027, actul care stabilește alocarea fondurilor de coeziune destinate recuperării decalajelor de dezvoltare prevăzând noutăți majore în accesarea banilor europeni de către sectorul public și cel privat: nu doar majorarea semnificativă a alocațiilor pentru dezvoltarea regională, cât mai ales descentralizarea lor la nivelul regiunilor, astfel ca banii să fie accesați mai rapid și mai ușor.

Ministrul sub al cărui mandat gradul de absorbție a fondurilor UE din actualul exercițiu financiar 2014-2021 a crescut de la 32,4% în 2019 (9,9 miliarde euro) la 64,5% în prezent (22 miliarde euro) prezintă avantajele noului mod de alocare, anunțând totodată cum va încerca renegocierea controversatului PNRR, ce include finanțări pentru investiții devenite irelevante după izbucnirea războiului din Ucraina și a crizei energetice, fără a permite în schimb investiții vitale, de pildă pentru irigații...

Scaldă în bani!  

În ciuda inflației și nesiguranței date de pandemie și război, Băile Felix și 1 Mai traversează cel mai bun sezon turistic din ultimul deceniu.

Investițiile în infrastructura stațiunilor, extinderea și reabilitarea spațiilor de cazare au redus cu un deceniu media de vârstă a turiștilor, coborând-o sub 40 de ani, majoritatea fiind familiști cu copii, și au determinat un grad de ocupare uriaș, de peste 90%.

„După trei ani de investiții, singura concurență din România pentru Băile Felix pot fi doar Băile 1 Mai. În concediu am văzut toată țara și nicăieri n-am găsit ceva la fel aranjat”, spune, lipsit de modestie, primarul de Sânmartin, Cristian Laza. Și lucrările nici nu s-au terminat...

Lege în zadar

O lege veche, prin care statul oferă sprijin, inclusiv financiar, victimelor unor infracţiuni grave e necunoscută de potenţialii beneficiari şi ignorată de autorităţi.

Tribunalul Bihor are o rezervă specială din care poate plăti un ajutor de până la 10 salarii pentru copii sau adulţi abuzaţi, victime ale traficului de persoane, ori pentru familiile unor persoane ucise, dar în 18 ani a primit doar 5 cereri şi a aprobat numai 3.

Hoțul de alocații

Sentință inedită a unei instanțe din Bihor. Un bărbat care a cheltuit în interes personal alocaţiile şi despăgubirile plătite copiilor săi de pe urma accidentului în care le-a murit mama a fost condamnat la închisoare cu suspendare şi muncă în folosul comunităţii.

Neobişnuitul proces a fost declanşat în 2018 de procurorii din Aleşd, care l-au trimis în faţa instanţei pe bărbat sub acuzaţia de gestiune frauduloasă şi o pagubă de peste 100.000 euro în dauna celor trei copii ai săi, doi băieţi gemeni şi o fetiţă.

ORADEA NOASTRĂ

Zâmbiți și nu murdăriți!

Orădenii ar face bine să se dezvețe de obiceiul de a lăsa gunoi pe stradă. De o lună, polițiștii locali au trei camere mobile pe care le „plimbă” prin tot orașul, în căutarea celor care aruncă mizerii clandestin.

„Sunt o bună soluție pentru menținerea curățeniei. Mulți oameni le observă și se abțin să mai arunce gunoaie”, spune șeful Poliției Locale Oradea, Samuel Milian.

Plasticul, la reciclat!

Orice deșeu din plastic este reciclabil? Unde arunc cutia goală de la șampon? Ce fac dacă am rămas fără saci galbeni? Sunt câteva dintre întrebările pe care le au orădenii care pun preț pe protecția mediului înconjurător și colectează separat deșeurile.

RER Vest le răspunde tuturor, pentru că scopul operatorului de salubritate este același cu al orădenilor: un oraș curat și grijuliu cu natura!

Oradea ieri, Oradea azi: Călătoria cu tramvaiul

În anii 1960, orădenii se puteau deplasa prin oraș cu transportul public deservit de mai multe linii de tramvai și de autobuz. Ele acopereau o mare parte a urbei, însă existau probleme din cauza infrastructurii proaste, a uzurii vehiculelor și a nerespectării graficelor de circulație. Atunci, numărul mediu al călătorilor pe tramvaie ajungea la 120.000 pe zi, care își plăteau călătoriile cu bilete și abonamente.

Domnișoara de fier

Annamaria Bakó nu a făcut sport din fragedă copilărie, n-are vreun antrenor care să o ghideze spre succes și nici sponsori care să o sprijine. Totuși, tânăra deține un palmares de invidiat într-unul dintre cele mai grele sporturi: triatlonul.

Recent, orădeanca a devenit campioană națională la triatlonul Iron Man (Omul de Fier), unde simpla finalizare a probelor este o reușită fantastică. Anna a fost cea mai rapidă sportivă care a înotat aproape 4 kilometri, a pedalat alți 180 km și a alergat o distanță de maraton. După 12 ore intense, a primit medalia la care a visat...

OPINII

Birta și parcările
de Mircea Chirilă

Primarul Florin Birta este îngrijorat că, în ciuda scumpirii parcărilor roșii, lumea tot pe carosabil își lasă mașinile. De aceea le-a pus gând rău și, în plus, dorește să desființeze actualul sistem al parcărilor de domiciliu, pentru că cei care nu au prins loc sunt nemulțumiți, iar reclamațiile curg gârlă.

Dacă orădenii preferă să dea 8 lei pentru o parcare pe carosabil în loc de 3 lei pentru una în subteran, înseamnă că încă nu s-a ajuns la prețul corect. Deci, înainte de a le desființa, ar trebui să vadă ce sumă sunt dispuși șoferii să plătească pentru a parca la sol. Metoda este corectă economic și aduce și mai mulți bani la buget.

Dragnea se întoarce! Noul Dragnea
de Adrian Criș

Am asistat la prima conferință de presă a lui Dragnea după „liberare” și am văzut un Dragnea față de care cel vechi, din 2016-2019, era un biet preșcolar. Noul Dragnea este, pur și simplu, înfricoșător. Relaxat și cinic (mai mult ca sigur și pentru că celelalte două dosare îi zac prin sertarele unor procurori DNA lipsiți fie de ambiție, fie de competență), noul Dragnea a vorbit răspicat despre cum va „suveraniza” România din ghearele „globaliștilor” care ne forțează să acceptăm „că bărbații trebuie să nască” și că „gândacii sunt mâncare”.

COLŢUL JURIDIC

Mircea Ursuţa: Noi măsuri temporare în materie penală

Așa cum arătam săptămâna trecută, în data de 19 iulie s-a publicat în Monitorul Oficial al României Legea 220/2022 privind valorificarea adaptată a unor măsuri dovedite benefice pentru instituţiile din domeniul justiţiei, instituite pe perioada stării de alertă declarate în vederea prevenirii şi combaterii efectelor pandemiei de COVID-19, o lege temporară ce urmează a se aplica un an de la intrarea în vigoare, respectiv din data de 22 iulie 2022.

PREMIILE LUI BIHOREL

Banii vorbesc! Primăria Oradea s-ar putea transforma în... geambaș de terenuri; Din nou la treabă: Un fost inspector de trafic al ARR Bihor, condamnat pentru șpagă, s-a întors la serviciu; Primarii din umbră: Dat afară pentru conflict de interese, edilul șef din Valea lui Mihai a rămas la „butoane”; Victime VIP: Un primar, un deputat și un fost jurnalist, printre cei afectați de exproprierile pentru Inelul metropolitan; Greu de împăcat: De ce s-a „împiedicat” construcția viitorului complex sportiv, cu un nou stadion în Oradea; Votul lui, banii nevestei: Cum a scăpat de ANI un director de școală din Oradea bănuit de conflict de interese la Beiuș.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
"Când gestionăm miliarde de euro, oamenii așteaptă lucruri mari”.
Iată încă o probă de inteligență la ministrul Boloș, prin ceea ce spune. Un fel de "iarna nu-i ca vara". Și ce ai vrea, măi geniule? Să cheltuiți voi miliarde pe tot felul de trăznăi, de politruci ratați ... iar contribuabilii care vă țin pe voi în viață, să stea cu gura deschisă la firimiturile ce vă cad de la masă? Penibil individ ...
Postat 01 August 2022, 09:04 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON