URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit: În premieră naţională, trei copii abuzați sunt apărați de Avocatul Poporului de erori ale unor... procurori

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Luni, 2 mai, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, cu un conţinut variat şi bogat în informaţii exclusive. Dintre subiectele noii ediţii:

Coliba ororilor

În premieră naţională, trei copii din Bihor, pe care un bărbat i-a molestat, i-a obligat să facă sex între ei şi i-a filmat, sunt apăraţi de Avocatul Poporului de erori ale unor... procurori.

BIHOREANUL a descoperit că autorităţile judiciare, datoare să reprezinte interesele victimelor, au eşuat revoltător: procurorii DIICOT Oradea au lăsat prădătorul în libertate şi i-au clasat dosarul după o anchetă fuşerită, iar colegii lor de la Parchetul Aleşd au catalogat abuzarea copiilor drept act sexual... consimţit!

Şcoala ca o pradă

Jaf din bani publici la şcoala din Tulca, unde în trei ani s-au cheltuit sume colosale!

Un audit făcut la Şcoala Gimnazială Nestor Porumb din comună a scos la iveală că în perioada 2019-2021 unitatea a plătit 129.000 lei pentru carburanţi, din care doar 20% consumaţi de microbuzul pentru transportul elevilor, 47.000 lei au fost tocaţi pe deplasări, iar peste 80.000 lei pur şi simplu au dispărut. 

S-a blocat piaţa!

Exemplu de bune practici în atragerea de fonduri europene, Primăria Oradea riscă, în premieră, să piardă finanţarea pentru un proiect de 7,5 milioane euro.

Primăria dă în judecată Ministerul Culturii pentru blocarea documentaţiilor privind reabilitarea Pieţei Cetate, pentru a evita pierderea finanţării şi returnarea banilor de către toţi partenerii din proiect.

INTERVIUL BIHOREANULUI:

Mihai Maci, lector universitar de Filozofie şi fost consilier local PNL Oradea: "Preşedintele Iohannis e un nobody"

Profesorul Mihai Maci s-a remarcat de mulţi ani prin minuţiozitatea cu care analizează tarele învăţământului românesc de jos până sus, descriindu-l ca pe o industrie care fabrică impostură: copiii sunt "îndopaţi" de mici cu noţiuni pe care nu le înţeleg şi deprinşi să "recite" în loc să înţeleagă, iar la nivelurile următoare tinerii copiază de la lucrări de licenţă până la doctorate care le pot asigura poziţii sociale şi avantajele aferente.

Cele două recente crize, cea din politica autohtonă şi războiul din Ucraina, au determinat însă filozoful să-şi îndrepte atenţia spre noile subiecte. Cu experienţa de (fost) membru PNL - căci după un mandat de consilier local în Oradea nici el nu ştie dacă mai este în partid - vorbeşte despre tarele partidelor autohtone şi despre cum poate fi înţeles războiul din apropiere.

Renovare în bloc

Primăria Oradea se confruntă cu un val fără precedent, de peste 400 de cereri, pentru reabilitarea energetică a blocurilor pe bani europeni.

Orădenii cer includerea blocurilor în programele cu finanţare europeană pentru a beneficia de lucrări gratuite sau cu contribuţii minime, în condiţiile în care termoizolarea scade cu 100 lei pe lună factura pentru încălzirea unui apartament cu 3 camere şi îi creşte valoarea cu 5.000 euro.

Cu pianul pe Everest

Un pianist orădean încearcă să doboare recordul mondial de cântat... cel mai sus.

Thurzó Zoltán va face o expediţie de opt zile pe Muntele Everest, pentru a susţine un concert la tabăra de bază aflată la peste 5.300 metri înălţime şi pentru a deveni, astfel, pianistul care ţine un recital la cea mai înaltă altitudine.

TIMP LIBER

Pe cai!

Caii maiestuoşi din centrele de echitaţie din Bihor aşteaptă să-şi facă prieteni, pe care să-i poarte în aventuri prin natură.

Atât copiii, cât şi adulţii pot învăţa să călărească la pas, la trap şi la galop, în stil englezesc şi-n stil western, unele gazde invitându-şi oaspeţii şi la un prânz haiducesc.

OPINII

UDMR + LGBT = Război
De Mircea Chirilă

Un grup de senatori UDMR a iniţiat un proiect de lege prin care se are în vedere interzicerea propagandei LGBT, pentru a feri tânăra generaţie de pericolele prezentate de această mişcare ce ia un avânt serios în putredul Occident.

Legea a fost adoptată tacit, pentru că onor senatorii noştri nu au timp de toate prostiile, ei trebuie să-şi supravegheze afacerile şi amantele sau se străduiesc să ajungă în Ucraina, să-şi facă poze cu Zelenski, precum îmi făceam eu cu ursul împăiat la intrarea în Băile Felix.

Parc în Europa
De Adrian Criş

Oraşul betoanelor, în care bieţii cetăţeni sunt expropriaţi mai rău ca în comunism de dragul demolărilor maniacale. Cam ăsta e, de ani buni, narativul opoziţiei din Oradea, expertă, în lipsă de idei, în a contesta până şi proiectele cerute de cetăţeni şi de evidentă utilitate publică.

S-a întâmplat cel mai recent joia trecută, când şeful grupului PSD din Consiliul Local, Adrian Madar, a condamnat planul municipalităţii de a expropria 3.600 metri pătraţi ai unui dezvoltator imobiliar care voia să facă noi case în cartierul Europa, pentru a-i lipi unui teren de aproape 4.800 mp, astfel ca pe o suprafaţă totală de 8.400 mp să fie amenajat un parc cu spaţii de joacă şi teren de sport.

PREMIILE LUI BIHOREL

O vacanţă foarte lungă: Liberalii nu ştiu pe cine să trimită în Parlament în locul doctorului Carp; Penalistă prin omisiune: Judecătoarea Domocoş ţine conferinţe, dar nu vrea să judece în penal; Trotuar parazitat: Lângă Palatul de Justiţie din Oradea, şmecherii parchează cum vor; Ministerul contraatacă: De ce l-a luat la ochi aghiotantul ministrului Cseke pe un director din Primăria Oradea; Zvon de schimbare: Ce instituţie locală ar putea prelua liberala Florica Cherecheş; Primării cu datorii: Cine sunt edilii care nu şi-au plătit cotizaţia la asociaţia ce gestionează salubritatea din Bihor.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON