URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Aprilie 2022, 00:00

Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit! „În 10 ani nu s-a făcut niciun pas înainte”: Cu ce intenții se întoarce dr. Carp la cârma mega-Spitalului Județean

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Luni, 4 aprilie, a apărut o nouă ediţie a BIHOREANULUI tipărit, cu un conţinut bogat în informaţii exclusive şi variat. Iată ce puteţi citi în noul număr:

„Să vă cereți scuze!”

Supărat că BIHOREANUL a criticat opacitatea cu care conducerea Primăriei și cea a spitalului au pregătit licitația pentru achiziția serviciilor de management de la o firmă - cum este a sa, înființată cu doar o lună înainte -, dr. Carp a pretins scuze, susținând că niciuna dintre condițiile din caietul de sarcini nu era „exclusivistă”.

Fostul manager, din 2020 senator PNL, afirmă că se întoarce la șefia Spitalului Județean, devenit după „înghițirea” Municipalului un mamut cu 4.500 de angajați, fiindcă proiectele pe care le pornise stagnau, iar foștii colegi îl opreau pe stradă pentru a-l ruga să preia din nou comanda.

Managerul dezvăluie cu cât va fi redus personalul TESA, cum vor fi micșorate secțiile cu puțini pacienți, începând cu cele de la Maternitate, în ce fel vor fi obligați medicii să dea explicații bolnavilor și aparținătorilor, dar și ce vor risca doctorii care nu respectă programul de lucru.

Facerea de bine...

Mesajele de dor şi durere curg cu sutele pe conturile de socializare ale familiei lui Mădălin Sas, tânărul de 28 ani din Brădet, care s-a stins din viaţă în urmă cu o săptămână, în zorii zilei de 27 martie, ucis de un alt tânăr, Ionuţ Todea, căruia tocmai îi sărise în ajutor.

BIHOREANUL vă dezvăluie amănunte neştiute despre tragicul incident, aşa cum le-au reţinut procurorii care anchetează cazul, dar şi despre făptaşul care, la numai 23 de ani, are deja o condamnare pentru trafic de droguri de mare risc şi, ca într-un joc ironic al sorții, în trecut a fost și el victima unei tentative de omor...

Radiografia unei generații

De ce ocolesc elevii din Bihor școlile profesionale și care le sunt cele mai mari temeri?

Peste 5.000 de elevi din Bihor vor absolvi curând școala gimnazială și vor lua prima decizie importantă privind viitorul lor, alegându-și liceul. O interesantă cercetare sociologică făcută în rândul lor arată că 80% vor urma studii teoretice, vocaționale sau tehnice, doar 19,2% vor urma școli profesionale, iar restul vor abandona școala.

Studiul relevă că majoritatea au anxietăți când vine vorba de reușita școlară și profesională, având o mare temere de eșec. Și, foarte surprinzător, se tem de siguranța lor chiar și în școală...

Învierea în turism!

Turismul bihorean anunță o revenire de Paști și 1 Mai, pentru a profita de faptul că, până la încetarea războiului din Ucraina, mulți români preferă să călătorească în țară.

Tur-operatorii din Băile Felix au amânat pentru la vară majorările de tarife de până la 15% și investesc în reabilitarea hotelurilor și bazinelor, gradul de ocupare pentru sărbători depășind deja 70%, chiar dacă unii turiști și-au amânat rezervările din cauza războiului.

Jocuri murdare

Părinții copiilor scoși la mișcare în parcurile din Oradea odată cu încălzirea vremii se plâng de starea deplorabilă a echipamentelor și mizeria locurilor de joacă.

Cetățenii reclamă, printre multe altele, transformarea în toaletă a căsuței din Parcul 1 Decembrie, defectarea tirolienei din parcul Octavian Goga, distrugerea noilor locuri de joacă din strada Ion Bogdan și lipsa de investiții din Orășelul Copiilor, în timp ce Primăria dă vina pe vandali și promite reabilitarea principalelor parcuri, cu locurile de joacă cu tot.

„Succesul vine din calitatea serviciilor”

Firma Sintezis a crescut accelerat, ca un sportiv de carieră. Specializată inițial în furnizarea de tehnică de calcul, compania și-a adăugat în portofoliu echipamente pentru retail, de la case de marcat la POS-uri, pentru ca apoi să intre pe piața supermarketurilor, pentru care asigură mentenanța tuturor echipamentelor necesare în vânzări.

„Succesul vine din calitatea serviciilor. Am investit în oameni, în parcul auto și în tehnologie, astfel încât să avem capacitatea să facem orice service în mai puțin de 4 ore”, spune patronul Sintezis Oradea, Andrei Bondor.

Meșterul maestrului

Un tâmplar bihorean a devenit cunoscut peste hotare după ce a recreat zeci de mașinării gândite de Leonardo Da Vinci.

Ludovic Antal a început să studieze manuscrisele și schițele geniului renascentist în urmă cu aproape două decenii, când un profesor italian i-a propus să facă exponate pentru muzee din Italia.

TIMP LIBER

Berăria rock

Bihoreni, sunteți pregătiți? Berăria artizanală Bers Nova va găzdui pe tot parcursul anului o serie de evenimente: concerte, spectacole de stand-up comedy, teatru, proiecții de filme...

În curtea berăriei vor fi invitați o serie de artiști cunoscuți, iar primul concert stabilit este cel al legendarei trupe Cargo. Pe 15 aprilie, rockerii timișoreni le vor arăta fanilor bihoreni că sunt aproape de ei...

OPINII

Să vină banii la ONG-uri!
de Mircea Chirilă

Fără număr, fără număr! E cea mai bună veste pe care au primit-o ONG-urile în ultimii șase ani. Șase ani de secetă, de foamete, de frustrări, de soluții extreme, cum ar fi bunăoară angajarea în câmpul muncii.

Să vă spun cum se împărțeau pe vremuri banii pentru ONG-uri. Se stabilea o sumă nesimțit de mare pentru bugetul destul de rahitic al municipiului, sumă care se împărțea la doi. Adică la cei care conduceau Primăria, PD-ul și UDMR-ul. Nu erau altceva decât niște sume care să recompenseze pilele și activul de partid care n-a încăput în uriașul aparat birocratic local.

Primul pas, cu stângul. Restul?
de Adrian Criș

Joi, 31 martie, Primăria și firma înființată de dr. Gheorghe Carp au semnat contractul de management pentru mega-Spitalul Județean pe următorii 4 ani, începând cu data de 1 aprilie. Nici municipalitatea și nici spitalul nu au anunțat public „detaliul”, deși e o noutate absolută și se cuvenea un comunicat, fie el și la fel de scurt ca anunțul privind „câștigătorul licitației”. Parcă nu ar fi învățat nimic după zarva stârnită cu o lună înainte de dezvăluirea că fostul manager, care condusese vreme de 19 ani, pe rând, Municipalul și Județeanul, va reveni astfel la comanda celor două unități unificate într-una mamut, cu 4.500 de angajați (cea mai mare întreprindere din Bihor).

PREMIILE LUI BIHOREL

Anchetă la Poștă: Concursul dubios de la Oficiul Poștal din Beiuș a fost anulat!; Înregistrare cu bucluc: De ce a ajuns în anchetă fosta șefă a Serviciului de Protecţie Internă Bihor; Poliţia la control: Verificări de la centru, demarate la Inspectoratul de Poliție Bihor; Un spital pentru manager: Primăria Beiuș face orice ca să-l țină în funcție pe controversatul Claudiu Lupău; Dorei de Pomezeu: Cum a ajuns praf... și acid alimentarea cu apă a unui sat din Bihor; Primăria și strategia: În litigiul cu firma Lotus Center, Primăria Oradea se bate singură.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Vrea scuze "golanul" liberal.
Ei bine, doctore ... te înștiințez că tocmai s-a dat curs plângerilor către ANI și DNA, via Parchetul General. Așa că "scuzele" vor fi înlocuite strict cu "audierile" aferente. Iar ca să scapi, cum se mai face pe la PNL de mai multă vreme încoace ... o să te coste mai mult decât ar fi meritat.
Postat 04 Aprilie 2022, 09:03 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON