URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 03 IUNIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În relația cu administrația centrală, Bihorul și Oradea au avut câteva episoade faste, dar și niște ghinioane teribile. Marea lovitură a fost trecerea a zeci de hectare de teren situat în centrul Oradiei în posesia Consiliului Județean, odată cu marea retragere a armatei la minimum 60 de kilometri de graniță. Dar putem spune că am avut și ghinion pentru că...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Ajunsă deocamdată la prima săptămână, greva din învățământ se așterne ca o piatră tombală peste domnia președintelui Klaus Iohannis. Încă de mult, mulți dintre cei care l-au votat au ajuns să-l disprețuiască, să-l considere groparul marilor speranțe din 2014, dar abia prestația sa în actuala criză din învățământ le pune definitiv lespedea.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că greva generală a profesorilor este justificată și că salariile lor ar trebui mărite?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Chiar dacă toată lumea știe că anumite fapte se pot proba numai cu martori, legea este foarte strictă cu privire la condițiile în care se poate propune această probă, pe de-o parte, iar pe de altă parte există anumite limitări ale utilizării acestei probe.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Consumul de apă poate avea o influenţă nefavorabilă asupra organismului atunci când apa conţine agenţii patogeni ai bolilor infecţioase, când are o compoziţie deosebită de cea a apei potabile şi când apa are gust sau miros ce o fac improprie consumului. Aceste modificări ale normelor de potabilitate pot fi determinate cel mai des de caracteristicile solului stăbătut de către ape şi impurificării cu ape uzate fecaloid-menajere sau industriale.
29 August 2022, 00:00

Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit! Grupările interlope din Oradea se războiesc pe internet

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Luni, 29 august, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, bogat în informații exclusive și variat. Dintre subiectele noii ediții: 

Golani online

Grupările interlope din Oradea au intrat într-un război care fierbe pe Facebook și riscă să se reverse în stradă. Casa lui Mihai Gabor, alias Grecu, a fost vizată de un atac eşuat de tip mafiot, cu cocktailuri Molotov, bănuielile fiind acelea că în spatele lui s-ar afla liderul clanului Neguş, Romulus Markovics, şi cumătrul său, controversatul afacerist Mihai Borciu, cu care gruparea lui Grecu se provoacă acum şi se spurcă reciproc pe rețelele sociale.    

Lăsați pe sec

În ciuda belșugului de râuri și lacuri, Bihorul nu are irigații pentru agricultură, din cauza deciziilor unor politicieni și a indolenței unor șefi de instituții. La peste un deceniu după ce a preluat de la Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare lacurile, personalul și utilajele sistemului care trebuie să permită desecări la inundații și irigări în secetă, ABA Crișuri nu alimentează canalele pentru irigații fiindcă o parte a acestora au rămas neîntreținute, iar în propriile acumulări nu se strânge apă destulă.

Topul ineficienței

Dacă ar funcționa ca firmele, jumătate dintre primăriile bihorene ar trebui să-și declare falimentul. Într-un oraș și trei comune din Bihor, administrațiile locale nu adună taxe nici cât să-și plătească propriii angajați, o treime n-au încasat anul trecut niciun leu din fonduri UE, iar 52 dintre cele 101 primării primesc bani de la Guvern ca să-și poată achita facturile.

Socoteala orădenilor

Demografia Oradiei s-a modificat substanțial în ultimul secol, trecând de la preponderența etnicilor maghiari la cea a locuitorilor români. BIHOREANUL vă prezintă, cu informații din istoria orașului, rezultate inclusiv din recensămintele efectuate în timpul stăpânirii austro-ungare, cum a evoluat populația din Oradea sub influența modernizărilor, dar și a schimbării administrațiilor.

Călător de meserie 

BIHOREANUL vă prezintă un tânăr din Oradea care este nomad digital și călătorește peste tot prin Europa. Chiar dacă lucrează pentru o companie din Oradea, Patrick Stanciu își petrece zilele pe coastele Mării Mediterane sau în orașe vestite pentru frumusețea lor, precum Kotor, Barcelona, Lisabona sau Praga.

La bine și la greu...

Două asistente de la Spitalul Aleşd au fost trimise în judecată după ce au „dosit” proba de sânge recoltată de la un şofer prins băut la volan. Procurorii susţin că, profitând de neatenţia poliţiştilor, asistenta Cristina Urs a prelevat sânge de la colega ei, Gabriela Ardelean, și apoi a înlocuit eprubetele cu cele în care se afla mostra luată de la şofer, nimeni altul decât soţul celei din urmă.

TIMP LIBER
Festival pe ecrane

TIFF Oradea 2022 aduce în trei seri de festival peste 30 de filme românești și internaționale. Oferta ediției include „Nosferatu”, cu muzică live, „L'événement”, care i-a adus un premiu César româncei Anamaria Vartolomei, și „Metronom”, despre liceeni îndrăgostiți care scriau la Europa Liberă. 


OPINII

Soluția eficientă pentru inelul metropolitan

de Mircea Chirilă

Cei care se întâlnesc zilele acestea cu președintele Ilie Bolojan pot observa că are coafura ușor schimbată, asta de când pesediștii i-au tras-o în freză cu inelul metropolitan. Povestea acestuia este tristă și cât se poate de românească. 23 de cetățeni s-au plâns că viitoarea șosea le trece prin grădini, iar aleșii PSD au găsit momentul perfect de a arăta, asemenea impotentului care se învârte în jurul bordelului, că și cei 5 centimetri ai lor contează… 

Un dușman al poporului: populismul

de Adrian Criș 

Ca să nu pierd contactul cu modul în care funcționează mințile semenilor, fiindcă ne determină tuturor soarta, le urmăresc reacțiile la știrile importante. Câteodată mă ia groaza. Recent, de exemplu, la vestea că Primăria Oradea va cumpăra un teren pentru extinderea unui parc industrial, așa încât să găzduiască încă o firmă, cineva vitupera că pe orădeni nu i-a întrebat nimeni, reclamând ca din banii respectivi mai bine să se facă „ceva pentru oameni”... 

PREMIILE LUI BIHOREL

Vedeta apelor: Vizita prefectului de Bihor cu funicularul, din nou subiect de glume online; Cârtești? O pățești! Primarul din Lugașu de Jos se răzbună josnic pe contestatari; Școală mortuară: Școala din Drăgoteni se transformă în... capelă; Vitezoman cu povești: Cum a încercat un șofer de BMW să scape de amendă și să rămână cu permisul; Gură spurcată: Un fost polițist de frontieră din Bihor, ex-consilier de primar, pus la plată pentru înjurături pe Facebook; Rezolvări din... taste: Primăria face curățenie în Oradea la nivel... declarative.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6562 RON
  • 1 EUR = 4.9696 RON
  • 1 HUF = 0.0134 RON