URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 17 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Noiembrie 2022, 00:00

Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit: Fiul unui fost prefect de Bihor, arestat și judecat pentru trafic cu cocaină

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Luni, 7 noiembrie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, cu un conținut variat și bogat în informații exclusive. În acest număr puteți citi:

VIP cu prafuri

Fiul unui fost prefect de Bihor a ajuns în arest, fiind judecat pentru trafic cu cocaină, într-un proces care se anunţă de pe acum controversat. Lorin Ungur, băiatul ex-prefectului PUNR Ionel Ungur, a fost dovedit cu investigatori sub acoperire că vindea droguri chiar și în fața sediului Cadastrului din Oradea, unde este funcționar, dar o parte dintre probele strânse riscă să fie invalidate, după ce judecătorul care a autorizat obținerea lor a recunoscut că a fost vecin cu inculpatul, pe care îl şi reclama la Poliție pentru... gălăgie.

„Privatizare” în pagubă

Primarul din Săcueni, Béres Csaba, și-a rezolvat un amic cu un teren de o jumătate de milion de euro din patrimoniul orașului, la un preț de aproape cinci ori sub cel real. După ce inițial edilul plănuise ca Primăria să-i dea afaceristului Kaszoni Elek un teren cu toate utilitățile, dar subevaluat, la schimb cu o bucată de pășune supraevaluată, însă n-a obținut acordul nici măcar al tuturor consilierilor UDMR, combinația a fost făcută în doi pași, printr-o vânzare urmată de o cumpărare, ambele cu dedicație.

Adio, piață!

Piața Nufărul va fi dezafectată săptămâna aceasta pentru a face loc unei noi parcări supraetajate. Primăria Oradea desființează piața după 26 de ani de la darea în folosință și 6 ani de la ultima modernizare, nemulțumind locuitorii din zonă și producătorii, cărora li se promit de anul viitor piețe volante funcționale o zi sau două pe săptămână. 

Sâmbăta trecută, comercianții din Piața Nufărul își strângeau bagajele. Clienților nu le venea să creadă. „Chiar plecați?”, întreba un cumpărător. „Plecăm. De luni, piața se debranșează de la curent, apă și canalizare”, i-a răspuns vânzătorul.

Cu sau fără „joint”?

Absolvent în Manchester cu o medie record, motiv pentru care universitatea acordă anual un premiu cu numele lui, orădeanul Vlad Zaha militează pentru legalizarea drogurilor în România.

Specializat în politica drogurilor, adică modul în care țările pot controla răspândirea stupefiantelor, tânărul susține că dezincriminarea posesiei de canabis ar face ca numărul dependenților de droguri mai nocive să scadă, dovadă fiind experiența multor țări vestice. 

Afacerea „ucrainenii”

Sute de ucraineni fugiți din calea războiului sunt cazați în locuințele unor orădeni prin programul național „50/20”.

În timp ce refugiații, în special cei care nu își permit să plătească chirii în oraș, se bucură de banii decontați de stat, unele gazde privesc programul guvernamental doar ca pe o afacere, folosindu-se de ucraineni pentru a-și crește considerabil veniturile.

Buda la control!

Bihorenii ale căror gospodării nu sunt racordate la canalizare sunt obligați să își declare fosele septice, sub amenințarea unei amenzi de până la 10.000 lei. Dacă în zona deservită de CAO sunt cam 1.100 de locuințe branșate la rețeaua de apă, dar nu au și contracte de canalizare, în cea mai mare parte a județului oamenii își golesc fosele pe câmpuri, ca să nu plătească vidanjarea, care poate costa și 400 lei pe lună.

„În Bihor, din Hidișel până în Holod, majoritatea localităților nu au canalizare. Nimeni nu știe câte gospodării chiar au contracte de vidanjare a foselor septice și unde ajunge conținutul acestora”, spune șeful Gărzii de Mediu Bihor, Sever Șerbănescu.

De ce la noi?

Prima zi a lunii a adus pentru Oradea o veste mare: producătorul de anvelope finlandez Nokian Tyres a anunțat că, după ce s-a retras din Rusia din cauza războiului, investește aici 650 milioane euro, în prima fabrică fără emisii de carbon.

BIHOREANUL a aflat când și cum au început negocierile, cine le-a purtat și ce anume a contat în luarea deciziei privind cea mai mare investiție locală și una dintre cele mai importante făcute în România ultimelor trei decenii.

TIMP LIBER
Notele copilăriei 

Copiii sunt invitați să descopere fascinanta lume a muzicii clasice, prin concerte și spectacole create anume pentru ei.

Micuții se pot bucura săptămâna aceasta de spectacolul de muzică și teatru Pinocchio, iar spre finalul lunii sunt chemați să asculte o poveste muzicală cu prinți.

OPINII

Mircea Chirilă:
Cum o să pută Oradea a cauciuc

Noua investiție mamut a finlandezilor de la Nokian Tyres, de 650 milioane euro, a stârnit o vie emoție printre orădeni. Ca de obicei, dacă eșecul este orfan, succesul are mai mulți tați. Cum este un exemplu clar că infrastructura aduce după sine dezvoltare, nici nu mai știu cui trebuie să mulțumim: Guvernului, autorităților locale sau Reginei Maria, care s-a luptat ca această zonă mărginașă să ajungă în România Mare...

Adrian Criș:
Oamenii legii, ca vacile...

La doar o săptămână după ce Înalta Curte de Casație și Justiție a dat o lovitură dură înseși ideii de justiție, hotărând că o decizie a Curții Constituționale privind prescripția răspunderii penale trebuie aplicată retroactiv, cu prețul îngropării a peste 500 de dosare de corupție soldate cu prejudicii cumulate de peste 1,2 miliarde euro, magistrații români și-au regăsit apetitul pentru „integritatea” și „stabilitatea” propriului lor sistem. 

PREMIILE LUI BIHOREL

Salariat pe viață: Fostul director al Muzeului Țării Crișurilor, recompensat de Academia Română cu bani deloc puțini; Afaceri bulgărești: Cum a reușit Primăria Oradea să recumpere un teren cu o sumă de 5 ori mai mare; Nădejdea în bani: Un pastor din Oradea a scăpat de problemele penale după ce a plătit prejudiciul; Cu amenda la cimitir: În Beiuș, poliția locală îi amendează și pe cei care au trecut la cele veșnice; Concurs anulat: Spitalul Municipal din Marghita a rămas fără director financiar după ce candidații au dat-o-n bară; „Sfintele Moaște” europene: Cum predică despre integrare ministrul-preot Marcel Boloș

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6818 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON