URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Septembrie 2022, 00:00

Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit: Explozia prețului la gaze obligă Distrigaz Vest să renunțe la firme și să majoreze de 10 ori tariful pentru populație

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Luni, 5 septembrie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, alături de suplimentul de educație ecologică Oradea noastră, ambele bogate în informații exclusive și variat. Dintre subiectele noii ediții: 

Explozie la gaze!

Războiul din Ucraina a declanșat o criză a gazului care riscă să ardă la buzunar cele 14.000 de familii orădene și firmele deservite de operatorul Distrigaz Vest.

Începând din 1 octombrie, principalul furnizor de gaz al orădenilor va majora prețul gazului furnizat populației la peste 1.900 lei megawattul, de zece ori mai mult decât era toamna trecută, și va renunța, în premieră, la consumatorii non-casnici, criza fără precedent a energiei afectând inclusiv societatea Termoficare Oradea, care, din lipsă de ofertanți, are asigurat doar 60% din necesarul de gaz pentru sezonul rece.

Vin din Bihor!

Schimbarea climei, cu înmulțirea zilelor însorite, transformă Bihorul într-o zonă ideală pentru cultivarea viei, la fel ca în faimoasa regiune franceză Bordeaux.

Începută ca o pasiune, fabricarea vinurilor s-a profesionalizat accelerat, viticultorii bihoreni ajungând să investească milioane de euro în podgorii cu sute de soiuri, crame cu lifturi între vii, pivnițe și conace pentru turiștii pasionați.

Bani din joacă

Mii de copii și adolescenți se joacă ore întregi pe calculator, spre disperarea părinților. Unii ca să-și alunge plictiseala, alții visând să ajungă gameri. Foarte puțini reușesc, însă, să se remarce. La doar 16 ani, orădeanul Andrei Ursu (foto jos), pe numele de „scenă” zAndy, a izbutit.

Până acum, Andrei a câștigat 200.000 de dolari din turneele de Fortnite și țintește mai sus! În noiembrie, va participa la Campionatul Mondial din SUA, iar în curând va face parte dintr-o echipă profesionistă de gameri.

Judeţ în fum

Bihorul ocupă locul doi în ţară după urgenţele medicale provocate de consumul de canabis şi etnobotanice, arată cel mai recent raport, pe anul trecut, al Agenției Naționale Antidrog. Suntem „zonă de risc mare”, indică cifrele oficiale, cu consumatori ocazionali și dependenţi tot mai tineri şi mai interesaţi de „otrăvuri” puternice, care să le ofere o deconectare totală de realitate.

„Vor să evadeze”, a explicat BIHOREANULUI şi Rareş Buştean, ofiţer specializat în combaterea criminalităţii organizate şi doctorand în Sociologie la Universitatea din Oradea. Teza pe care o va prezenta public chiar în următoarele zile este cea mai amplă analiză din ultimii ani despre acest fenomen în judeţ, bazată inclusiv pe interviuri cu consumatori şi traficanţi...

Lugaș Resort

La doar o lună după inaugurarea cu tam-tam, în prezența ministrului Cseke Attila, „centrul turistic” din Lugașu de Jos este deja închis și generează doar... cheltuieli.

Ansamblul format din 8 căsuțe din lemn pe care Primăria a tocat aproape 800.000 euro este nefolosit, iar primarul Sorban Levente a refuzat să explice de ce, „spionând” reporterii BIHOREANULUI și punând un subaltern să-i urmărească prin comună.

Trafic cu daune

Tot mai multe mașini accidentate sunt „cârpite” în ateliere neautorizate din cauza unei lacune în legislația asigurărilor obligatorii RCA.

În loc să apeleze la un service autorizat, proprietarii vehiculelor avariate preferă să încaseze sumele pe care asiguratorii le oferă rapid pentru reparații în regie proprie, făcute cel mai adesea superficial, astfel că mașinile circulă „peticite”.

TIME OUT

Magie la palat

Toamna la Palatul Baroc se anunță de poveste. Generosul parc ce înconjoară clădirea va fi împodobit, începând din 19 septembrie, în straie magice, iar un tur de seară va însemna purcederea într-o lume a fanteziei, a luminilor și a culorilor.

Proiectul Magic Garden reprezintă o premieră națională și le va prezenta oaspeților, în stil modern, o parte din istoria Oradiei.

ORADEA NOASTRĂ

Oradea... la curent

Prețurile tot mai ridicate din benzinării îi fac și pe bihoreni să aleagă vehicule electrice. În județ sunt înmatriculate 393 de autoturisme electrice, dintre care aproape jumătate achiziționate în acest an.

Principala problemă de care se lovesc, însă, șoferii de electrice este infrastructura de încărcare. În Oradea sunt încă puține stații de alimentare, iar în județ deloc!

Pielarul din Cetate

Aleea Breslelor din Cetate, o zonă anume creată pentru găzduirea și promovarea meșterilor care cunosc meserii uitate, mai are doar doi chiriași: specialista în țesături Ida Pázmán și pielarul Leontin Călugăr. „Mi se pare locul perfect pentru asemenea ateliere. Dacă am fi mai mulți, ar fi și mai bine pentru Cetate”, oftează bărbatul.

Leontin a învățat de unul singur să coasă pielea în anul în care a terminat liceul și a vrut să facă senzație pe litoral. Zeci de ani mai târziu, a devenit meșter pielar, iar acum turiștii care vizitează fortăreața orașului nu-i ratează atelierul.

Separarea e soluția!

Vremurile în care orădenii puteau arunca gunoaiele oricum au apus. Fără a fi un moft, colectarea separată a deșeurilor este esențială într-o societate modernă, pentru reducerea cantităților de mizerii care ajung abandonate la groapa de gunoi și pentru conservarea resurselor planetei.

Tocmai de aceea, muncitorii RER Vest sunt nevoiți uneori să refuze colectarea deșeurilor, dacă observă că nu au fost colectate separat. Așadar, dacă rămân cu sacii plini sau cu pubelele negolite în fața casei, orădenii ar trebui să-și revizuiască obiceiurile.

OPINII

Agenția imobiliară Biserica Nufărul
de Mircea Chirilă

Poate mai țineți minte că Biserica Sf. Apostol Andrei a primit de la Prea Cucernicul Petru Filip un teren pe care oamenii în sutană l-au vândut unui supermarket pe bani buni și apoi s-au băgat cu lingura de pantofi pe actualul amplasament, astfel încât dacă te sui în clopotniță poți apăsa butonul de la liftul blocului.

Astfel de fapte au făcut ca bisericile să fie beneficiarele unor terenuri după care acum plânge administrația locală. Pentru a putea amplasa un investitor care vine cu 50 milioane de euro, edilii au fost nevoiți să cumpere de la Parohia Ortodoxă Nufărul teren la prețul de 20 euro metrul pătrat, ceea ce ne costă pe toți peste 5 milioane de euro.

Autorități fără autoritate
de Adrian Criș

Indiferent ce politician a condus Prefectura Bihor, juriștii instituției constată că trei dintre cele 101 administrații locale din județ se remarcă de câțiva ani prin frecvența actelor discreționare și ilegale, tustrele fiind conduse de edili cu mai multe mandate în spate.

În urmă cu un deceniu, edilul din Finiș plătea 1,8 milioane lei pentru lucrări în realitate neexecutate la un pod. Acum doi ani cerea de la Județ mai multe pachete de ajutoare UE decât numărul nevoiașilor din comună. Anul acesta a fost prins cu un furt de lemne.

PREMIILE LUI BIHOREL

Alergie la politicieni: Ioan Mang și Petru Filip nu se sinchisesc că au terenurile pline cu ambrozie; Drumari cu ouă: Cum s-a trezit un bihorean cu o grămadă urât mirositoare în fața casei; Dezacord la acord: De ce a respins Tribunalul Bihor acordul de recunoaștere a vinovăției lui Dorinel Edu; Afară cu mașinuțele! Primăria Oradea numai nu reușește să populeze parcurile centrale cu jocuri pentru copii; Înot contra-cronometru: Abonamentele de la Bazinul Olimpic îi nemulțumesc pe înotători; România emailată: ISJ Bihor răspunde la mailuri cu greșeli.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Re: pinonel ... scuze pentru greșeală.
Am să țin minte cifra de 535 Euro metrul pătrat de teren, ca să o pot reaminti "ordinii liberale locale" de fiecare dată când expropriază o curte de om întreg la cap și cu toate țiglele la locul lor pe casă.
Postat 05 Septembrie 2022, 17:28 de KP
@KP Expropriere anulata in favoarea fratilor Micula
,,Peste 270 mii euro plată de la Primărie pentru o parcelă de 510 mp de teren expropriat ilegal. Una dintre firmele familiei Micula a obținut la Curtea de Apel Oradea anularea exproprierii terenului, votată în 2018. Ca atare, consiliul local a votat, luna aceasta cumpărarea a 510 mp de teren la prețul de 450 euro/mp + TVA [adica 535euro/mp!!!!]. Parcela e situată în aleea care leagă Alecsandri de Independenței, fiind parte din suprafață totală de 2.475 mp.[...]Amenajarea pasajului de trecere a costat peste 880 mii lei fără TVA, iar utilitatea sa a fost argumentată prin facilitarea accesului la noul corso, de la parcarea din Independenței. Asta în ciuda faptului că chiar în fața parcării se află Pasajul Vulturul Negru." Concluzia: oradenii au platit chimistilor nu 48 euro/mp ci 535 euro/mp.... no comment
Postat 05 Septembrie 2022, 11:17 de pinonel
Agenția imobiliară Biserica Nufărul.
Se plânge Bihoreanul că Primăria este nevoită să cumpere teren retrocedat cu 20 Euro/mp de la biserică, pentru lucrări publice necesare orașului. Dar nu s-a sinchisit de loc să vadă că tot Primăria cumpără cu 48 Euro/mp teren de la "clanul Micula", pentru o fâșie de teren inutil municipalității și orădenilor, care să-i îndestuleze pe "germeni" și a face o alee deloc necesară între str. Alecsandri și Independenței.
Postat 05 Septembrie 2022, 09:44 de KP
Explozie la gaze! Lipsesc ghilimelele de la explozie sau e o premoniție din partea Bihoreanului?
România nu importă gaze din Rusia, care să afecteze prețul cu 1000% ... față de anul trecut. Liberalizarea "liberală" atât de prost gândită a făcut ca acest preț să "explodeze", urmată de plafonarea până anul viitor și care s-a manipulat mai mult pe hârtie, din moment ce inteligența guvernanților a făcut implozie și a dispărut. Ca dovadă a servilismului absolut ca veșnică colonie, a ticăloșiei și nesimțirii maxime, dar mai ales a incapacității "guvernului meu" de a reglementa prețurile la energie, iată că Germania care-i liderul Europei în materie de dependență față de gazul rusesc ... a alocat o sumă de peste 35 miliarde Euro, pentru sprijinul financiar direct al consumatorilor care se vor încălzi toată iarna aceasta cu gaz american, norvegian, arab și indian care provine tot de la ruși de fapt. Iar asta în condițiile în care Germania, de la începutul "pandemiei" din 2019 a susținut cu bani populația "lovită" de restricții și prețuri cu sume de peste 5.000 Euro per cap de locuitor. La noi este vorba prostie sau de rea voință? De amândouă ar răspunde oricine știe că actuala criză energetică este una artificială, așa cum a fost și cea provocată prin răspândirea virusului Sars-CoV2. Doar propaganda o ține pe a ei ... ba că vaccinarea e de bine, ba acum, că prețurile în țara "neamului de slugă" se datorează războiului din Ucraina. Nici vorbă de așa ceva ... prețurile acestea speculative au doar rolul de a pauperiza oamenii și de a-i diminua numeric, în baza unui scenariu bine pus la punct de către "noua ordine mondială liberală".
Postat 05 Septembrie 2022, 09:33 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON