URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 August 2021, 00:00

Nu rataţi noul BIHOREANUL tipărit! Din cauza secetei, recoltele de toamnă sunt slabe, iar animalele sunt hrănite deja cu furaje

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Luni, 23 august, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, cu un conţinut variat şi bogat în informaţii exclusive. Dintre subiectele noii ediţii:

Ne arde pământul!

Din cauza secetei, recoltele de toamnă se arată de 5-6 ori sub medie, iar animalele sunt hrănite deja, în plină vară, cu furaje tot mai scumpe. Dacă la grâu au fost recolte-record, cele mai mari de după aderarea la Uniunea Europeană, iar Bihorul este chiar fruntaş, cu producţii peste media naţională, în schimb la porumb, floarea-soarelui, soia şi lucernă se înregistrează un adevărat dezastru în sudul judeţului, unde fermierii sunt devastaţi de arşiţă.

"Concejal" Florian 

Emigrat de două decenii într-un sat din Spania, un bihorean e singurul străin aflat la al doilea mandat de consilier local. La 70 de ani, Florian Bala lucrează în continuare în livezi, îşi reprezintă vecinii români şi spanioli în legislativul local şi înţelege de ce românii nu se întorc în ţară: el însuşi, dacă ar reveni acasă, n-ar putea trăi decent din pensia internaţională.

INTERVIUL BIHOREANULUI
Anca Grama, directorul Direcţiei de Asistenţă Socială Oradea: "Graniţa între a fi sus şi a fi jos este şubredă"

După ce timp de 13 ani a fost consiliera lui Ilie Bolojan, Anca Grama, fostă jurnalistă de televiziune şi apoi purtătoarea de cuvânt a Primăriei, a preluat în această primăvară, în urma unui concurs, conducerea Direcţiei de Asistenţă Socială Oradea, instituţie care se îngrijeşte de cei mai vulnerabili şi necăjiţi orădeni.

În vârstă de 38 ani, absolventă de Litere şi de Ştiinţe Juridice, cu un masterat în administraţie publică, Anca Grama vrea ca beneficiarii de servicii sociale să simtă că nu sunt lăsaţi de izbelişte, iar pentru asta a iniţiat deja câteva acţiuni interesante. A redeschis centrele pentru vârstnici, i-a dus pe tinerii ieşiţi din centrul Dignitas în excursie, a scos copiii din centrul de zi într-un tur cu autobuzul turistic prin Oradea... 

BIHOREANUL a întrebat-o despre cum îi ajută oraşul pe locuitorii mai amărâţi şi ce ar putea face în plus. 

Bani pentru gaz

După două decenii de delăsare, Consiliul Judeţean sprijină comunele şi oraşele care vor să înfiinţeze sau să extindă reţele de gaz. CJ Bihor pune la bătaie câte 1 milion de euro pe an pentru 5-6 primării, pentru că Guvernul nu are niciun program de finanţare pentru racordarea la gaz, iar cele care au depus proiecte, ca să o facă cu bani europeni, sunt blocate de Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene. 

Îngropat pe datorie 

Părinţii lui Sebastian Secară sunt disperaţi. Băiatul lor a dispărut de acasă în aprilie, fiind găsit mort pe malul Crişului Repede la începutul lunii mai. Oamenii nu ştiu dacă a fost accident, sinucidere sau crimă. Se şi tem să se gândească. Au oricum cu ce îşi bate capul, căci după înmormântare au rămas cu datorii pe care nu ştiu cum să le achite. "Ce să facem? Să ne vindem casa ca să plătim înmormântarea?", întreabă tatăl, Iacob Secară.

Neatenţie ucigaşă

OMV Petrom şi un şofer al companiei, obligaţi la despăgubiri de 1,3 milioane lei pentru familia unui angajat mort într-un accident de muncă pe platforma din Suplacu de Barcău. Firma, ca parte responsabilă, şi şoferul au fost trimişi în judecată de procurorii din Marghita pentru ucidere din culpă, acesta pentru că a uitat să asigure echipamentele dintr-o remorcă, iar o piesă uriaşă a căzut peste un lăcătuş, omorându-l pe loc.

Mecena tinerilor

Povestea unuia dintre primii militanţi bihoreni pentru emanciparea românilor sub stăpânirea habsburgică în secolul XIX. Născut la Sânnicolau Român într-o familie de plugari, Nicolae Jiga s-a remarcat ca tenace susţinător al educaţiei şi culturii româneşti din Bihor, într-o perioadă în care populaţia majoritară era marginalizată. 

TIMP LIBER
Cinema la graniţă 

Regizorul Marian Crişan nu doar că şi-a transformat locul natal într-un oraş de film, prin producţiile "Morgen" şi "Berliner", ci şi într-unul de festival. Din dorinţa de a le dărui salontanilor, şi nu doar lor, pelicule de autor pe care altfel rar au şansa să le vadă, Crişan a lansat un festival dedicat producţiilor cinematografice din România şi din Ungaria, dat fiind că evenimentul are loc într-un oraş de frontieră. Ediţia din acest an, programată la finalul săptămânii, oferă 6 filme noi şi interesante, între care "Berliner", turnat în Salonta, şi "Întregalde", cea mai recentă producţie a lui Radu Muntean, selectată la Cannes. 

EDITORIAL

Cum s-a păcălit Bolojan cu Sorbonica

de Mircea Chirilă

Fostul primar ştia care e punctul slab al oraşului. Universitatea. Degeaba s-a străduit el să facă administraţie ca la carte, dacă Sorbonica nu livra urbei ceea ce trebuia. Marile firme preferă să meargă în Clujul lui Boc, care, deşi e o catastrofă de primar, s-a înfruptat la greu din uriaşul succes al UBB-ului.

Ilie Bolojan a încercat diverse variante, între care şi trimiterea în Parlamentul ţării a unor universitari, chiar dacă pentru asta activul de partid a mârâit şi vociferat pe la colţuri. Dar cum să faci primăvară cu o floare sau două, când la Bucureşti nu poţi mişca mare lucru?

România, proasta satului

de Adrian Criş 

Săptămâna trecută am putut constata la firul ierbii, pe propria piele (foarte curând urmează şi la buzunare), cum tragem ponoasele incompetenţei tenace a celor care ne conduc, în două chestiuni complet diferite.

O mare parte a Bihorului e arsă de secetă şi, pe lângă vaietele mioritice despre datul meteorologic ori invocarea paparudelor, e imposibil să nu te ducă gândul şi la motivele pentru care nu avem irigaţii într-un judeţ şi o ţară cu bogate resurse de apă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
"Emanciparea tinerilor".
Când ești prost de mic, când ești mare doar te joci. Nu-i așa, Bihoreanule? Te recunoști? Auzi la ea, fițuică de partid, ce frumos vorbește despre "emanciparea românilor de sub dominația habsburgică" !!! De fapt, dominația austro-ungară mai pe înțelesul cititorilor. Păi astăzi, în zilele noastre, România Liberală, Educată, Normală și a Lucrului Bine Făcut, nu e aceeași dominație? S-a emancipat românul sub "dominația liberismului" cumva? Până unde vă puteți coborî cu creierașul vostru de băgători de seamă? Voi cu care PNL o să marșați, după "schisma" ce va urma? Cel care va susține pe mai departe emanciparea SIE, ori cel care se autoemancipează de zeci de ani sub oblăduirea SRI? Măcar definiți "emanciparea românilor" din când în când, ca să nu vă uitați propria istorie a ultimelor trei decenii.
Postat 23 August 2021, 09:26 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON