URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Noiembrie 2021, 00:00

Nu rataţi noul BIHOREANUL tipărit: Detalii exclusive despre arestarea primăriţei PSD din Brusturi şi a soţului ei

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Luni, 8 noiembrie 2021, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, împreună cu suplimentul de educaţie ecologică Oradea Noastră, cu un conţinut variat şi bogat în informaţii exclusive. Dintre subiectele noii ediţii:

"Execuţie" filmată

Dezvăluiri exclusive despre arestarea primăriţei PSD din Brusturi şi a soţului ei, care au mutilat în bătaie un fost procuror din Marghita. 

Livia şi Petrică Bârlău au şters înregistrările camerelor de supraveghere din propriul magazin, dar poliţiştii le-au recuperat cu un soft special, fapt ce le-a permis să numere "bob cu bob" cele 70 de lovituri pe care indivizii le-au aplicat victimei cu pumnii, picioarele şi cu un cleşte din fier, multe la cap, riscând acum până la 10 ani de închisoare pentru tentativă de omor. 

Oradea în doliu

Numărul de decese înregistrate în Oradea pe fondul pandemiei de Covid-19 a explodat în octombrie la un record de 49 pe zi, depăşind pierderile din timpul războiului. 

Explozia deceselor a luat prin surprindere administraţia cimitirului municipal, care a fost nevoită să ofere salarii de 3.000 lei net pentru a găsi gropari, în condiţiile în care cele 22 de camere frigorifice sunt pline de trupuri, timpul de aşteptare pentru înmormântare a crescut şi la 12 zile, iar în noile parcele se sapă gropi mecanizat, pentru a face faţă necesităţilor.

Negustorul de otrăvuri

O firmă de colectare a deşeurilor a fost prinsă deversând substanţe chimice periculoase, inclusiv acid clorhidric, într-un afluent al Crişului Negru. 

Patronul firmei din Finiş, Lucian Budău, nimeni altul decât fiul fostului primar al comunei, a câştigat milioane din afaceri dubioase cu reziduuri toxice, între care şi cianuri, comisarii de mediu şi poliţiştii bihoreni căutând urma otrăvurilor despre care "întreprinzătorul" refuză să spună unde au dispărut.

"Injecţie" pentru Lasca

După un an de fake-uri despre "Covidul inventat" şi "vaccinarea criminală", deputatul bihorean Mihai Lasca e pe cale, în sfârşit, să răspundă în faţa legii.

Pentru că a făcut scandal în centre de vaccinare, numindu-le "centre de exterminare în masă", ameninţând personalul şi îndemnând orădenii să refuze imunizarea care ar provoca "decese şi paralizii", şi fiindcă a acuzat medicii că omoară pacienţii în spitale, un procuror orădean îl dă pe Lasca pe mâna colegilor de la Parchetul Înaltei Curţi.

Moartea de Covid

În premieră, BIHOREANUL prezintă, cu cifre şi explicaţii, mortalitatea Covid în judeţ: cât de "fruntaş" este Bihorul la decese şi de ce mulţi bolnavi ies din spitale în sicrie, iar unii mor acasă.

Grosul pacienţilor credeau că infecţia Covid ar fi doar "o răceală", sunt nevaccinaţi şi cu boli cronice, alţii s-au tratat la domiciliu şi sunt vaccinaţi fictiv, iar mulţi cer internarea când starea lor devine prea gravă pentru ca medicii să-i mai poată salva.

Adio, zacuscă!

În urma recoltei, producătorii agricoli au rămas cu multe legume nevândute.

Legumicultorii locali se confruntă cu o scădere a vânzărilor cu o treime faţă de anii anteriori, după ce, obligaţi să se aprovizioneze din hypermarketuri în timpul pandemiei de Covid-19, clienţii s-au obişnuit să îşi cumpere zacuscă, murături sau compoturi şi nu îşi mai pun provizii pentru iarnă.

OPINII:

Adrian Criş: Educaţie de-a brambura

La bază profesor şi cu consoarta tot profesor, preşedintele Klaus Iohannis şi-a construit imaginea prezidenţială pe o singură idee majoră - România educată - de care însă îşi bate joc atât en gros, prin inconsistenţa de fond a conceptului (ştie cineva cine l-a elaborat, ce presupune, ce trebuie să facem ca să atingem obiectivul şi care vor fi câştigurile?), cât şi en detail, prin practicile curente inventate de unul dintre favoriţii săi, ministrul Educaţiei.

Mircea Chirilă: Nişte rataţi* de deputaţi

Senatul a iniţiat în procedură de urgenţă un proiect de lege pentru introducerea certificatului verde. Era şi cazul, că în războiul cu Covid mor zilnic cam 500 de români. Din cauză că doi gealaţi din şleahta lui Ludovic Orban s-au abţinut, proiectul nu a fost adoptat, dar oricum Camera Deputaţilor era cea care decidea aprobarea proiectului.

Degeaba au insistat USR-iştii ca dezbaterea să intre în procedură de urgenţă. Grosul deputaţilor, borhotul politic, au cerut înfiinţarea a cinci comisii pentru analizarea situaţiei. Adică mor sute de oameni zilnic şi în mintea lor nu e nicio urgenţă. Să fie doar nesimţire sau chiar idioţenie în stare pură?

ORADEA NOASTRĂ:

Colectare... corectată

După şapte luni de când orădenii trebuie să colecteze separat deşeurile în trei fracţii, sortând resturile reciclabile, cele biodegradabile şi cele reziduale, Primăria face o radiografie a pubelelor din oraş, pentru a vedea dacă cetăţenii respectă sau nu noua rânduială.

O echipă compusă din reprezentanţi ai Primăriei, ai operatorului de salubritate RER Vest şi ai firmei Eco Bihor, care administrează staţia de sortare a deşeurilor, ia la pas străzile Oradiei şi verifică conţinutul pubelelor maro, respectiv al sacilor galbeni ori al pubelelor destinate deşeurilor de ambalaje.

Zbor întrerupt

În ultimele săptămâni, pe reţelele de socializare sau direct la instituţiile publice, orădenii reclamă un fenomen neplăcut pentru oraş: cadavre de porumbei zac pe străzi, în parcuri ori în locuri de promenadă.

Specialiştii au ridicat deja numeroase păsări moarte din oraş, dar şi din împrejurimi, şi fac analize pentru a afla din ce cauză mor zburătoarele.

Oradea ieri, Oradea azi

Odinioară numită Piaţa Veneţia, cunoscută şi ca Templom Tér, zona publică din vecinătatea Căii Clujului şi din faţa bisericii romano-catolice Neprihănita Zămislire a trecut prin puţine modernizări, deşi poate fi considerată un centru de cartier.

În anii 1950, mai multe străzi şi pieţe principale au fost amenajate prin munca voluntară a angajaţilor unor întreprinderi şi instituţii din oraş. Actuala Piaţă Tineretului, numită atunci Szacsvay, a primit un aspect împrospătat în vara lui 1957. Conform presei de atunci, iniţiativa ar fi venit din partea unei locatare, Elisabeta Herscovici...

Noul director tehnic al Primăriei:
"Oradea e un oraş curat, dar ne străduim să fie şi mai curat"

Obişnuiţi să afle că tinerii oraşului îşi caută joburi la Cluj Napoca, orădenii ar putea fi surprinşi să afle că, de două luni de zile, director tehnic al Primăriei este Sebastian Marchiş (37 ani), un clujean get-beget.

Mutat în Oradea în 2015, când a devenit singurul inginer drumar al Inspectoratului de Stat în Construcţii Bihor, Marchiş a fost cooptat de primarul Florin Birta la conducerea direcţiei care răspunde de multe dintre lucrările din Oradea, dar şi de salubritate ori spaţii verzi.

Obişnuit cu şantierele, directorul tehnic dezvăluie ce parcuri se vor face anul viitor şi cum ar putea fi reformat sistemul de salubritate pentru orădenii de la blocuri.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Niște ratați ...
Chirilă, tu ai citit propunerea aceea de lege a USR care a fost respinsă de Senat? E clar că nu ... pentru că te-ai fi luat cu mâinile de cap câte încălcări ale Constituției și legilor acestei țări încalcă. Mai multe decât numărul de articole din propunere. Așa că, nu bate câmpii pe o asemenea temă, pentru că nu ești nici medic, nici jurist și nici politician. Dacă ar trece de Camera Deputaților așa cum a fost redactată propunerea, tu Chirilă cel puțin, care trebuie să frecventezi zilnic blocul Luceafărul, ai fi ajuns să ai acces la un moment dat doar dacă te vaccinai înainte de fiecare ciorbă de burtă trimisă prin curier.
Postat 08 Noiembrie 2021, 10:11 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON