URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Nu rataţi noul BIHOREANUL tipărit: De ce s-a ales milionarul Victor Micula cu un nou dosar penal 

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Marţi, 4 mai, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, alături de suplimentul de educaţie ecologică Oradea Noastră, cu un conţinut variat şi bogat în informaţii exclusive. Dintre subiectele noii ediţii:

Rambo de Oradea

BIHOREANUL vă dezvăluie detalii incredibile din noul proces penal deschis milionarului Victor Micula de Parchetul Oradea. Micula jr. a fost trimis în judecată pentru că a tras cu o puşcă de asalt semiautomată pe şoseaua de centură, cu gloanţe reale, şi într-o singură lună şi-a cumpărat 10 arme letale printr-un interpus, fiindcă el nu avea dreptul, procurorii cerând din nou să fie arestat, din cauza numărului mare de fapte comise şi a gravităţii acestora. 

Canabis fără urmă

Mai mulți cultivatori de cânepă din Bihor sunt suspectaţi că ar folosi recoltele pentru producerea de substanţe psihotrope. Obligaţi să verifice plantaţiile de două ori de-a lungul ciclului vegetal, inspectorii Direcţiei Agricole Bihor s-au trezit că unele au dispărut tocmai când inflorescenţele puteau fi folosite la obţinerea de tetrahidrocanabinol. Oare ce s-a întâmplat cu ele?

Adio, garaje!

Primăria Oradea pregăteşte demolarea tuturor garajelor de pe domeniul public până cel târziu în 2024. Consiliul Local a hotărât demolarea celor circa 500 de garaje rămase în picioare pe terenul oraşului, multe folosite ca magazii sau ateliere, ca să amenajeze noi parcări de domiciliu pentru cele peste 115.600 de autovehicule existente în oraş. BIHOREANUL vă prezintă detaliile unui nou subiect controversat.

Funcţionari cu... spor 

Angajaţii instituţiilor publice din Bihor îşi îngroaşă veniturile cu sporuri acordate discreţionar. BIHOREANUL a făcut o analiză a sporurilor plătite din bani publici şi a constatat că, aproape fără excepţie, instituţiile deconcentrate îşi recompensează toţi angajaţii, de la directori la şoferi, cu sporul pentru condiţii de muncă periculoase. Află cine sunt și cât câștigă acești bugetari de lux!

Mircea Ursuţa, secretar de stat în Ministerul Justiţiei: "Viitorul Justiţiei este digitalizarea"

Considerat unul dintre cei mai titraţi avocaţi orădeni, Mircea Ursuţa a fost numit secretar de stat în Ministerul Justiţiei la începutul lunii februarie a acestui an, la propunerea USR-PLUS, dar fără a fi membru de partid. În primul interviu ca membru al Guvernului, acordat BIHOREANULUI, Mircea Ursuţa oferă explicaţii despre planurile de reformare şi mai ales de modernizare şi eficientizare a Justiţiei, aşa încât aceasta să aibă loc în condiţii legale, transparente şi cât mai accesibile cetăţeanului pe care, ca orice serviciu public, şi ea trebuie să-l servească. 

Scumpiri cu blocaj

Scumpirea fără precedent a materialelor de construcţii din ultimele două luni lasă Primăria Oradea fără constructori, punând în pericol proiectele europene. Primarul Florin Birta a anulat cea de-a treia licitaţie pentru atribuirea lucrărilor de modernizare a reţelelor de termoficare, după ce constructorii au anunţat că nu se mai încadrează în preţuri, deoarece materialele s-au scumpit şi cu 60% de la lansarea licitaţiei. 

Marele muzeu 

Muzeul Ţării Crişurilor şi Muzeul oraşului Oradea se vor uni într-o singură instituţie, dar numele celui care o va cârmui este, deocamdată, o enigmă. Decizia a fost luată la iniţiativa preşedintelui CJ Bihor, Ilie Bolojan, care socoteşte că în acest fel se va cheltui mai puţin pentru personal şi se vor putea face investiţii în exponate, cercetări şi dotări. 

ORADEA NOASTRĂ

Totul se plăteşte! 

E bne de știut! Indiferent că vor sau nu să încheie un contract pentru colectarea deşeurilor cu operatorul licenţiat RER Vest, orădenii vor plăti pentru gunoaiele pe care le produc. Din vară, Primăria va taxa cu 27,5 lei pe lună fiecare orădean care locuieşte într-un apartament sau o casă, care nu are un contract cu firma de salubritate, taxa specială fiind votată de consilierii locali joia trecută. 

Lăsaţi Crişul verde! 

Drujbaşii se pregătesc să intre într-una dintre puţinele zone de luncă din Oradea rămase neatinse. La comanda Primăriei, mai mulţi copaci de pe malul drept al Crişului Repede, în aval de podul Dacia, vor ajunge lemn de foc, pentru o alee pietonală. Sacrificiu pe care ecologiştii orădeni îl consideră mult prea mare, dar primarul Florin Birta nu...

Grădinăreasa Palatului

"Vedetă" incontestabilă a Oradiei, odată cu venirea primăverii, grădina Palatului Baroc încântă vizitatorii cu 6.300 de lalele colorate, magnolii, o amenajare inspirată din Biblie şi mulţi arbori seculari. Grădinăreasa care se îngrijeşte ca această "curte" să fie cochetă şi curată este o tânără de 22 de ani, Timea Kleszken, care din liceu admira parcul, plimbându-se pe aleile lui. Când palatul şi grădina au intrat în renovare, s-a oferit în mod voluntar la muncă, pentru a contribui la înfrumuseţarea bijuteriei din inima oraşului.

ACTUALITATE LOCALĂ

Nu rataţi selecţia ştirilor de actualitate din BIHOREANUL tipărit! Printre subiecte: Oradea construieşte un spital de boli infecţioase de 128 milioane euro; Centru de vaccinare drive-thru la ERA şi containere în Centrul Civic; Şcoala reîncepe tot în trei scenarii, în funcție de infecțiile cu Covid-19; CEDO i-a dat dreptate lui László Tőkés, sancţionat pentru că a arborat steagul secuiesc şi pe cel al Partium; Percheziţii la locuinţele lui Romi Neguş şi ale altor trei interlopi...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Titlu eronat
Redactia.... hellloooo... va rog eu nu mai bagati titluri din astea mincinoase. Victoras milionar? POate tat-su dar si acolo e discutabil deoarece daca e sa-si lichideze tot nush cine se baga la o teapa.
Postat 04 Mai 2021, 08:35 de mandrucasuntoradean
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON