URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 19 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Indiscutabil că piețele volante din Oradea au succes. Poate și pentru că tradiționalele piețe încep să dispară, Nufărul și Ioșia fiind deja două mari cartiere lipsite de așa ceva. Pe de altă parte, nici piețele care au mai rămas încă în picioare nu sunt întotdeauna pe placul mușteriilor. Mare parte dintre țăranii care vând în Rogerius sau la Cetate nu sunt decât niște reselleri, adică revând cu un preț mai mare marfa adusă de la West Market...
Zic şi eu
Adrian Cris
Controversele asupra Inelului Metropolitan de Nord al Oradiei au revenit în actualitate, așa cum era de așteptat, după ce în campania pentru alegerile locale un grup de proprietari din Podgoria și Paleu au organizat nu mai puțin de 5 proteste, lacom instrumentate politic de USR și PSD.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?










De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
O asemenea reglementare exista și înainte, însă doar cu privire la cazurile de violență familială (sau domestică, cum îi spunea actul normativ), ordinele de protecție provizorii „domestice” fiind foarte des întâlnite în practică. Ceea ce au făcut, de fapt, guvernanții noștri acum a fost „extinderea” aplicării acestor dispoziții legale și la situațiile în care nu există o legătură de rudenie sau conviețuire între victimă și agresor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
12 August 2024, 00:00

Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit: De ce l-a pus sub inculpare DNA pe directorul tehnic al ABA Crișuri

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Luni, 12 august, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, alături de suplimentul de educație ecologică Oradea Noastră, ambele cu un conţinut variat şi bogat în informaţii exclusive. Dintre subiecte:

Căpuşa Dume

Procurorii anticorupţie au confirmat dezvăluirile BIHOREANULUI despre directorul tehnic al ABA Crişuri, Dorel Dume, care îşi înfiinţase o firmă pe numele unui interpus, pentru a livra către ABA, la suprapreţ, bunuri şi servicii.

Anchetatorii au descoperit că mai avea încă trei SRL-uri ascunse, prin care a făcut acelaşi lucru, punându-i să lucreze pentru ele inclusiv pe subalternii din instituţie.

Eu sunt mic, tu fă-mă mare

Cel mai mare angajator din economia bihoreană, întreprinderile mici şi mijlocuii care au în total peste 35.500 de salariaţi doar în Oradea, cer sprijin ca să se dezvolte.

Asociaţia Firmelor Bihorene solicită municipalităţii orădene să acorde granturi între 3.000 şi 7.000 euro IMM-urilor din oraş pentru achiziţia de utilaje ori lansarea unor produse, dar şi să le repartizeze terenuri în parcurile industriale. 

Lăsate de izbelişte

Marile lucrări ale Primăriei Oradea se degradează văzând cu ochii pentru că municipalitatea se zgârceşte la plata mentenanţei.

După investiţii care doar anul trecut au depăşit 184 milioane euro, majoritatea spaţiilor verzi se usucă din cauza neirigării, plăcile de pe faţada intrării la Dealul Ciuperca pică peste trecători, toaletele "inteligente" sunt de nefolosit, iar pe acoperişul Pieţei Rogerius cresc buruieni pentru că nu este cine să întreţină vegetaţia pusă iniţial. 

În Ţara Soarelui Răsare

Îndrăgostită încă din adolescență de limba şi cultura Japoniei, o tânără de 24 ani din Oradea îşi trăieşte visul.

Absolventa unei prestigioase universităţi japoneze, cu bursă oferită de guvernul nipon, Anda Ungur face carieră de top: este auditor financiar la Pricewaterhouse Coopers, una dintre cele mai mari companii de consultanţă din lume. BIHOREANUL vă spune povestea ei.

Sărbătoarea vieţii simple

Ediţia din acest an a Grăufest programează ateliere de ţesut la război, de făcut "Pătură" şi de dans cu bătăi pe cizme.

Evenimentele vor avea loc pe 17 şi 18 august, într-o gospodărie tradiţională din Husasău de Tinca, unde un designer român, fiu al satului, a deschis un centru de "conectare la viaţa simplă". Vezi care e programul complet!

ORADEA NOASTRĂ

Insula... gunoaielor

Primele eco-insule "inteligente" pentru deşeurile de la bloc vor fi montate în curând în Oradea. Criticate pentru că nu blochează în niciun fel mirosurile neplăcute ale deşeurilor şi pentru că sistemul de închidere dă prea des rateuri, peste 300 de ţarcuri metalice din jurul blocurilor vor fi înlocuite cu insule digitalizate, adică un complex cu cinci containere metalice, care vor putea fi deschise doar cu cartele sau cu telefonul mobil şi doar de către locatarii cărora le-au fost arondate.

Tratamentul corect

Chiar dacă pare un gest banal, aruncarea medicamentelor expirate sau nefolosite laolaltă cu deşeurile reziduale face rău mediului înconjurător. Ajunse la groapa de gunoi, produsele farmaceutice se descompun şi poluează solul aerul şi apa. BIHOREANUL vă spune unde se pot preda aceste deşeuri periculoase...

Tu suni, RER le ia!

RER Vest începe în Oradea o nouă campanie de colectare gratuită a deşeurilor voluminoase şi periculoase din casele şi apartamentele cetăţenilor. Tot ce trebuie să facă aceştia este să solicite telefonic ridicarea obiectelor de care nu au nevoie.

Campion la undiţă

Student la Academia de Poliţie, orădeanul Alex Ovari este campion mondial la pescuit de crap. Ajuns pescar din întâmplare, orădeanul a devenit un profesionist al undiţei, iar în urmă cu o lună, alături de coechipierii din lotul României, a câştigat medalia de aur la primul campinat de pescuit crap dedicat tinerilor.

OPINII: 

Mircea Chirilă: Investiţii după mintea orădenilor

Există programul de bugetare participativă, în care Primăria dă 100.000 lei pentru punerea în practică a unor idei ce le aparţin orădenilor. Aderărul, însă, este că titlul e impropriu: toate investiţiile le putem băga la bugetare participativă, pentru că tot ce se face în urbe se face din banii localnicilor. 

Adrian Criş: Bolojan, premierul care nu va fi

Preşedintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, a refuzat propunerea conducerii PNL de a face tandem cu Nicolae Ciucă la alegerile pentru Preşedinţia României din toamnă, adică să fie "candidat" la funcţia de premier, a scris o publicaţie din Capitală, citând surse liberale şi arătând că aşa s-ar împuşca doi iepuri...

Mircea Ursuţa: Noi proceduri cu privire la testarea în trafic pentru alcool sau droguri

Dacă săptămâna trecută am prezentat modul în care se restituie sau se predă permisul conform acestor norme, săptămâna aceasta vom vedea la ce trebuie să fim atenţi când suntem opriţi pentru testare.

PREMIILE LUI BIHOREL

Prin ei înșiși: Liberalii nu se aliază nici cu PSD, nici cu UDMR, la CJ Bihor și la CL Oradea; Justiție praf: Pe ușile Palatului de Justiție din Oradea s-a strâns praful de-un deget; Bătaie la secret: După ce le-au spart cheful în clubul Intense, s-au luat la „omor” cu polițiștii; Pe cont propriu: Au desființat trecerile de pietoni, dar au uitat de nevăzători!; Inamovibilul Foncea: Fostul manager al Spitalului Municipal din Oradea, reclamat pentru procesomanie; Profi neprofi: A luat nota 10 la inspecția de la clasă, și nici 2 la examenul de definitivare

ACTUALITATE LOCALĂ: 

PSD Bihor, în "simfonie": Aurel Mohan a fost ales în unanimitate preşedintele organizaţiei; Directoarea Parcurilor Industriale din Bihor, Alina Silaghi, a demisionat din funcţie; Grindeanu, obsedat de Bolojan: "Îşi arogă meritele pe care nu le are"; Consiliul Judeţean a reuşit să vândă vila foştilor prim-secretari PCR; Nu vrea premier: Bolojan a refuzat tandemul cu Ciucă la alegerile prezidenţiale; Semnal de alarmă tras la Colegiul Prefectural: Dacă nu se resetează educaţia, vom suferi cu toţii. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
"Căpușa Dume" vs. "Lăsat de izbeliște".
A căpușat și Dume ceva, obținând vreo 100 000 Euro în plus la buzunar. Greșit, nelegal și trebuie dă plătească. Dar despre căpușele lui Bolojan, care au supt sânge dintr-un miliar de euroi în ultimii 15 ani nu scrieți nimic? Sau printre ele sunteți și voi, de la Bihoreanul ... și atunci trebuie apelat direct la cei "nepătați" din zona jurnalistică, atâți câți au rămas.
Postat 12 August 2024, 08:00 de KP
Premierul care nu va fi.
Bolojan a refuzat tandemul cu Ciucă. Că dacă ostașul ar câștiga președenția, l-ar pune pe Bolo premier. Numai că pentru asta, chiar și Bolojan care știe ceva aritmetică, ar fi necesar ca PNL să gie partidul cu cele mai multe voturi la parlamentare. Or, liberalii abia reușesc să se mențină pe locul 3 din 6, iar frăția cu "dreapta" celor care ne-au ținut în case și au devalizat bugetul țării din 2019 până la rocada cu premierul, îi va consacra sub 20% cel mult. Și chiar prin absurd, dacă Bolo ar fi premier, vă dați seama ce ar face cu banii României? Dacă la Oradea, în 15 ani a îngropat în betoane un miliard de euro și i-a îndatorat pe toți orădenii cu câte 3.800 Euro/locuitor, plătibili până în anul 2054 ... ar termina țara asta într-un mandat și am ajunge la sapă de lemn și vânduți băncilor pe viață.
Postat 12 August 2024, 07:28 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4657 RON
  • 1 EUR = 4.9746 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON