Luni, 12 august, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, alături de suplimentul de educație ecologică Oradea Noastră, ambele cu un conţinut variat şi bogat în informaţii exclusive. Dintre subiecte:
Căpuşa Dume
Procurorii anticorupţie au confirmat dezvăluirile BIHOREANULUI despre directorul tehnic al ABA Crişuri, Dorel Dume, care îşi înfiinţase o firmă pe numele unui interpus, pentru a livra către ABA, la suprapreţ, bunuri şi servicii.
Anchetatorii au descoperit că mai avea încă trei SRL-uri ascunse, prin care a făcut acelaşi lucru, punându-i să lucreze pentru ele inclusiv pe subalternii din instituţie.
Eu sunt mic, tu fă-mă mare
Cel mai mare angajator din economia bihoreană, întreprinderile mici şi mijlocuii care au în total peste 35.500 de salariaţi doar în Oradea, cer sprijin ca să se dezvolte.
Asociaţia Firmelor Bihorene solicită municipalităţii orădene să acorde granturi între 3.000 şi 7.000 euro IMM-urilor din oraş pentru achiziţia de utilaje ori lansarea unor produse, dar şi să le repartizeze terenuri în parcurile industriale.
Lăsate de izbelişte
Marile lucrări ale Primăriei Oradea se degradează văzând cu ochii pentru că municipalitatea se zgârceşte la plata mentenanţei.
După investiţii care doar anul trecut au depăşit 184 milioane euro, majoritatea spaţiilor verzi se usucă din cauza neirigării, plăcile de pe faţada intrării la Dealul Ciuperca pică peste trecători, toaletele "inteligente" sunt de nefolosit, iar pe acoperişul Pieţei Rogerius cresc buruieni pentru că nu este cine să întreţină vegetaţia pusă iniţial.
În Ţara Soarelui Răsare
Îndrăgostită încă din adolescență de limba şi cultura Japoniei, o tânără de 24 ani din Oradea îşi trăieşte visul.
Absolventa unei prestigioase universităţi japoneze, cu bursă oferită de guvernul nipon, Anda Ungur face carieră de top: este auditor financiar la Pricewaterhouse Coopers, una dintre cele mai mari companii de consultanţă din lume. BIHOREANUL vă spune povestea ei.
Sărbătoarea vieţii simple
Ediţia din acest an a Grăufest programează ateliere de ţesut la război, de făcut "Pătură" şi de dans cu bătăi pe cizme.
Evenimentele vor avea loc pe 17 şi 18 august, într-o gospodărie tradiţională din Husasău de Tinca, unde un designer român, fiu al satului, a deschis un centru de "conectare la viaţa simplă". Vezi care e programul complet!
ORADEA NOASTRĂ
Insula... gunoaielor
Primele eco-insule "inteligente" pentru deşeurile de la bloc vor fi montate în curând în Oradea. Criticate pentru că nu blochează în niciun fel mirosurile neplăcute ale deşeurilor şi pentru că sistemul de închidere dă prea des rateuri, peste 300 de ţarcuri metalice din jurul blocurilor vor fi înlocuite cu insule digitalizate, adică un complex cu cinci containere metalice, care vor putea fi deschise doar cu cartele sau cu telefonul mobil şi doar de către locatarii cărora le-au fost arondate.
Tratamentul corect
Chiar dacă pare un gest banal, aruncarea medicamentelor expirate sau nefolosite laolaltă cu deşeurile reziduale face rău mediului înconjurător. Ajunse la groapa de gunoi, produsele farmaceutice se descompun şi poluează solul aerul şi apa. BIHOREANUL vă spune unde se pot preda aceste deşeuri periculoase...
Tu suni, RER le ia!
RER Vest începe în Oradea o nouă campanie de colectare gratuită a deşeurilor voluminoase şi periculoase din casele şi apartamentele cetăţenilor. Tot ce trebuie să facă aceştia este să solicite telefonic ridicarea obiectelor de care nu au nevoie.
Campion la undiţă
Student la Academia de Poliţie, orădeanul Alex Ovari este campion mondial la pescuit de crap. Ajuns pescar din întâmplare, orădeanul a devenit un profesionist al undiţei, iar în urmă cu o lună, alături de coechipierii din lotul României, a câştigat medalia de aur la primul campinat de pescuit crap dedicat tinerilor.
OPINII:
Mircea Chirilă: Investiţii după mintea orădenilor
Există programul de bugetare participativă, în care Primăria dă 100.000 lei pentru punerea în practică a unor idei ce le aparţin orădenilor. Aderărul, însă, este că titlul e impropriu: toate investiţiile le putem băga la bugetare participativă, pentru că tot ce se face în urbe se face din banii localnicilor.
Adrian Criş: Bolojan, premierul care nu va fi
Preşedintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, a refuzat propunerea conducerii PNL de a face tandem cu Nicolae Ciucă la alegerile pentru Preşedinţia României din toamnă, adică să fie "candidat" la funcţia de premier, a scris o publicaţie din Capitală, citând surse liberale şi arătând că aşa s-ar împuşca doi iepuri...
Mircea Ursuţa: Noi proceduri cu privire la testarea în trafic pentru alcool sau droguri
Dacă săptămâna trecută am prezentat modul în care se restituie sau se predă permisul conform acestor norme, săptămâna aceasta vom vedea la ce trebuie să fim atenţi când suntem opriţi pentru testare.
PREMIILE LUI BIHOREL
Prin ei înșiși: Liberalii nu se aliază nici cu PSD, nici cu UDMR, la CJ Bihor și la CL Oradea; Justiție praf: Pe ușile Palatului de Justiție din Oradea s-a strâns praful de-un deget; Bătaie la secret: După ce le-au spart cheful în clubul Intense, s-au luat la „omor” cu polițiștii; Pe cont propriu: Au desființat trecerile de pietoni, dar au uitat de nevăzători!; Inamovibilul Foncea: Fostul manager al Spitalului Municipal din Oradea, reclamat pentru procesomanie; Profi neprofi: A luat nota 10 la inspecția de la clasă, și nici 2 la examenul de definitivare
ACTUALITATE LOCALĂ:
PSD Bihor, în "simfonie": Aurel Mohan a fost ales în unanimitate preşedintele organizaţiei; Directoarea Parcurilor Industriale din Bihor, Alina Silaghi, a demisionat din funcţie; Grindeanu, obsedat de Bolojan: "Îşi arogă meritele pe care nu le are"; Consiliul Judeţean a reuşit să vândă vila foştilor prim-secretari PCR; Nu vrea premier: Bolojan a refuzat tandemul cu Ciucă la alegerile prezidenţiale; Semnal de alarmă tras la Colegiul Prefectural: Dacă nu se resetează educaţia, vom suferi cu toţii.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.