URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
31 Ianuarie 2022, 00:00

Nu rataţi noul BIHOREANUL tipărit! De ce îl acoperă primarul din Beiuş pe directorul spitalului, după cheful ilegal cu subalternii

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Luni, 31 ianuarie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, alături de suplimentul ecologic Oradea Noastră, cu un conţinut variat şi bogat în informaţii exclusive. Dintre subiectele noii ediţii: 

Lupău, manager rău

BIHOREANUL a aflat de ce îl acoperă primarul Gabriel Popa pe directorul Spitalului din Beiuş, după cheful cu subalternii unde a petrecut inclusiv o doctoriţă care era de gardă.

După ce l-a "servit" pe liberal în campanie şi acesta l-a răsplătit punându-l manager cu ajutorul unor comisii de concurs formate din angajaţi ai Primăriei, Claudiu Lupău s-a "revanşat" angajând o mulţime de rude ale edililor PNL-işti, în acelaşi timp schimbând discreţionar medici şefi de secţii şi forţând demisiile unor doctori cu experienţă. 

Verdict: hărţuire!

Femeia care l-a tracasat pe episcopul reformat de Oradea a fost condamnată definitiv la amendă penală pentru hărţuire. Orădeanca Denisa Krisztina Chilba, cea care în primăvara anului 2019 a declanşat un scandal naţional acuzându-l public pe episcopul Csűry István că ar fi sedus-o şi lăsat-o însărcinată pentru ca apoi s-o abandoneze, l-a sunat de 3.000 de ori şi i-a trimis acasă inclusiv coroane mortuare.

În apărarea sa, femeia a depus mesajele deocheate primite de la episcopul reformat, pe care acesta neagă că le-ar fi trimis. "Îngeraşa mea, ţunicam, cu ţiţi frumoşi", "profesoara mea sexi" - sunt câteva dintre vorbele de amor transmise de Csűry István. 

Scăldaţi în bani

Aquapark-ul Nymphaea din Oradea, cea mai mare investiţie publică de profil din România, în valoare de 22 milioane euro, aduce oraşului sute de mii de vizitatori anual. Construit cu cofinanţare europeană pe amplasamentul vechiului ştrand municipal, aquaparkul a adus în ultimii 5 ani venituri de peste 17 milioane de euro şi un profit de peste 7 milioane euro, care a fost reinvestit în finanţarea de parcări supraetajate şi urmează să acopere şi costurile pentru construirea unui hotel.

"Vara, săptămâni în şir, funcţionăm cu casa închisă. Avem vizitatori din toate judeţele învecinate, dar şi din Ungaria, Polonia sau Franţa", spune Liviu Andrica, directorul Administraţiei Domeniului Public. 

Scutecele Evei

Farmacista şefă a Spitalului Municipal Marghita şi-a făcut, chiar în policlinica unităţii, o firmă care acorda îngrijiri la domiciliu fictive. Parchetul Bihor a trimis-o pe Balogh Eva în judecată, pentru fraudă, după ce a păcălit zeci de oameni grav bolnavi să-i lase cardurile de sănătate, folosite apoi să deconteze servicii medicale fictive de peste 300.000 lei, livrând pacienţilor doar... scutece. 

Mama din America

O americancă şi-a scris povestea emoţionantă despre cum a adoptat-o pe Casandra, abandonată de o mamă minoră în spitalul din Salonta. După aproape 20 de ani de la prima lor întâlnire în Oradea, pe vremea când Casandra era un bebeluş, Halie şi fiica sa locuiesc din nou în oraşul de pe Criş, împreună cu tatăl adoptiv şi fraţii fetei. 

Buget record

Anul acesta Oradea se va confrunta cu nou buget record de investiţii, în valoare de 1,2 miliarde lei, echivalentul a 240 milioane euro. Potrivit proiectului de buget, anul acesta veniturile totale ale oraşului se vor ridica la 2,44 miliarde lei, cu 53% peste execuţia de anul trecut. În ciuda acestui fapt, municipalitatea vrea să reducă valoarea proiectelor de bugetare participativă.

ORADEA NOASTRĂ 

Mai mult verde!

Primăria are planuri ambiţioase pentru modernizarea parcurilor din Oradea. Dacă planurile de pe hârtie devin realitate, Oradea va înverzi în acest an! Primăria are idei ambiţioase pentru modernizarea parcurilor vechi din oraş şi amenajarea de noi spaţii verzi în cartierele rezidenţiale.

La mai mare!

Astăzi o zonă nebăgată în seamă, perimetrul delimitat de strada Făgăraşului, Biblioteca Judeţeană, Liceul cu Program Sportiv şi Inspectoratul de Muncă va deveni una dintre zonele căutate ale oraşului. Pe lângă stadionul pe care Primăria îl va ridica aici, Consiliul Judeţean va construi un Centru Cultural multifuncţional, aşa că şi străzile din zonă trebuie adaptate. La fel cum se întâmplă şi în Ioşia, unde municipalitatea a anunţat deja schimbări în trama stradală.

Tramvaiul vine... pe telefon!

Oradea are unul dintre cele mai moderne parcuri de tramvaie şi autobuze pentru transportul în comun, precum şi o linie nouă de tramvai, o raritate pentru România ultimelor decenii. În curând se vor investi zeci de milioane de euro în realizarea unui nou depou, iar autorităţile locale vor să mai acceseze bani europeni pentru noi tramvaie şi autobuze hibrid. 

De câteva luni director plin al societăţii OTL, după ce timp de circa patru ani a fost director tehnic, Adrian Revnic (59 ani) spune că, în ciuda lucrărilor din oraş şi a blocajelor din trafic, societatea îşi doreşte să le dea clienţilor servicii mai bune, inclusiv prin soluţii smart, dintre care una va fi pusă la dispoziţia orădenilor în curând... 

OPINII 

O Cetate pe placul orădenilor
De Mircea Chirilă 

Începe să se termine perioada de penitenţă în care nu puteam face profit sau aduce îmbunătăţiri la investiţiile din fonduri europene. E cazul ca în Piaţa Unirii să se găsească o soluţie pentru sporirea iluminatului, pentru că seara parcă ai pătrunde în orizontul 4 din mina Lupeni. 
Poate şi Aquaparkul va beneficia de investiţii conexe care să-i sporească atractivitatea, mai multe bazine cu apă termală şi acoperirea bazinului olimpic. Trebuie să tragem tare până nu-şi fac şi clujenii o investiţie similară…

Periculosul domn Lasca
De Adrian Criş 

Marţea trecută, cu două zile înainte ca INSCOP să dea publicităţii rezultatele celui mai recent sondaj, conform cărora AUR e cotat pe locul II în preferinţele alegătorilor (20,6% intenţii de vot, după PSD - 34,3% şi înaintea PNL - 16,6%), deputatul de Bihor Mihai Lasca, ales pe lista acestui partid (şi dat afară mai degrabă pentru că i-a fost dat în vileag trecutul penal, nu pentru că îl are!), strângea pe Facebook 5.700 de "voturi" cu o postare intitulată, pieziş, "Ro-Exit, salvarea României!".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Bihoreanul PSD
atita insistati cu subiectu de 2 lei cu directorul de spital de le Beius... clar ca-i vorba de o campanie deja.. nu o simpla stire... faceti jocurile psd-ului acuma?
Postat 31 Ianuarie 2022, 10:22 de TanarSiNelinistit
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON