URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Ianuarie 2023, 00:00

Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit: De ce a fost la Oradea președinta Republicii Moldova, în secret și pentru doar 24 de ore?

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Luni, 16 ianuarie, a apărut un nou număr BIHOREANUL tipărit, alături de suplimentul ecologic Oradea Noastră, cu un conținut variat, interesant și bogat în informații exclusive.

Secretul președintei

După ce i-a deconspirat vizita-fulger de doar 24 de ore, BIHOREANUL dezvăluie ce a căutat la Oradea președinta Republicii Moldova, Maia Sandu. 

Carismatica șefă a statului moldovean, care a venit cu avionul de București, și-a făcut singură rezervarea și a înnoptat la un mic hotel din centrul orașului, a vrut să „întoarcă” gestul unui politician din Bihor care în 2020 a sprijinit-o în campania prezidențială și care, acum, i-a fost ghid prin Oradea.

Un judecător mișto

Unul dintre cei mai populari magistrați din țară „cucerește” elevii din școlile bihorene. 

BIHOREANUL a asistat la „lecții” de educație juridică ținute de judecătorul Cristi Danileț într-o școală din Oradea, unde le-a vorbit copiilor, pe limba lor, despre reguli și legi, învățându-i să fie responsabili și să se protejeze de tot mai multele situații în care minorii devin victime ale unor infracțiuni grave, de la pornografie infantilă și trafic de droguri la agresiuni fizice.

Căminul șarlatanilor

Urmașii unei orădence au dovedit în instanță că apartamentul acesteia a fost luat fără drept de administratorii unui azil din Bihor, unde bătrâna fusese internată.

Judecătoria Oradea a anulat contractul de întreținere pe care proprietarii azilului din Chișirid l-au încheiat cu octogenara, despre care pretind că s-ar fi dat în întreținerea lor, dar și contractul prin care s-au grăbit să vândă apartamentul obținut de la femeie.

Poliţişti încolțiți

Șeful IPJ Bihor, chestorul Alin Haniş, a fost luat la întrebări în procesul milionarului Victor Micula, inculpat pentru că și-a făcut de cap în sediul Poliţiei Oradea.

BIHOREANUL vă dezvăluie cum susțin oamenii legii că nu îşi cunosc propriile reguli interne, dar şi cum a reuşit armata de avocaţi angajați de Micula jr. să-i zăpăcească în așa hal încât unii au ajuns să-şi contrazică propriile depoziţii date în fața procurorilor.

Ziua depresiei

Cea mai deprimantă zi din an, supranumită Blue Monday, pică luni, 16 ianuarie. 

Finalul sărbătorilor de iarnă, cu bucuria revederii celor dragi, a cadourilor și bucatelor gustoase, urmată de revenirea la muncă și noile provocări, provoacă un val de tristețe ce poate fi combătut prin stabilirea de noi obiective, muzică și sport.

Banii Oradiei

Primăria Oradea a lansat în dezbatere publică, vinerea trecută, bugetul local pe anul 2023.

Municipalitatea anunță un buget record, de 2,38 miliarde lei, cu aproape jumătate mai mare decât în 2022, despre care primarul Florin Birta susține că este unul „echilibrat”, în care 47% din cheltuieli vor fi alocate investițiilor, fapt ce va crește cu 91% datoria publică.

TIMP LIBER

„Rapsodiile” de debut

La început de an, agenda evenimentelor din Oradea este plină cu oferte tentante.

În următoarele săptămâni sunt programate, între altele, concerte Emeric Imre și Dirty Shirt, precum și mai multe spectacole de comedie, inclusiv o premieră a Teatrului Regina Maria.

ORADEA NOASTRĂ

Și mai selectiv!

Primele zile din 2023 au adus românilor o nouă lege a deșeurilor, cu prevederi mai stricte în ceea ce privește colectarea separată a deșeurilor și amenzi mai mari, de 70.000 lei, pentru cei care aruncă mizerii în natură. 

Primăria Oradea este vizată de modificări, deoarece în municipiu deșeurile reciclabile sunt colectate laolaltă, nu separat. Așa că municipalitatea caută deja soluții...

Oradea verde

În anul 2023, Oradea va continua să „înverzească”.

Primăria are în plan mai multe lucrări în parcurile orașului, inclusiv modernizarea celor mai mari și vechi parcuri, precum 1 Decembrie, Petőfi și Libertății, amenajarea de noi zone verzi în cartiere, dar și inițiative noi pentru oraș, precum plantarea unei păduri dedicate orădenilor trecuți în veșnicie, amenajarea de acoperișuri și pereți verzi în stațiile OTL din Piața Unirii și decorarea stâlpilor de iluminat cu flori.

Prețul corect

Cu un an întreg în față, unii orădeni și-ar putea face planuri pentru case.

Fie că vor construi sau își vor renova locuințele, vor avea nevoie și de RER Vest. Deșeurile rezultate în urma construcțiilor trebuie să ajungă la locul lor...

Operatorul de salubritate le explică tuturor locuitorilor orașului cum pot scăpa legal și corect de moloz și de alte resturi din construcții.

Campionul Bihorului

Alex și-a petrecut săptămâna trecută la munte, în Austria, dar nu la schi, ci în cantonament. Sportivul orădean n-are timp de vacanțe, pentru că știe că trebuie să-și sacrifice dorințele acum, ca să fie împlinit în viitor.

„Sunt cu gândul doar la calificarea și câștigarea unei medalii la Olimpiada de la Paris”, mărturisește tânărul de 20 de ani, recent desemnat, pentru a treia oară, sportivul anului în Bihor.

OPINII

Mircea Chirilă:
Asemănarea între Sorbonica și Babeș-Bolyai

Cele două citadele universitare sunt, în sfârșit, unite de un element comun: ministrul Lucian Bode. Dacă Bode nu făcea rost, în condiții specifice vremurilor, de o diplomă de inginer la Sorbonica, probabil că azi n-ar fi fost acuzat de plagiat pentru doctoratul obținut la Babeș-Bolyai.

Dar nu aș fi foarte sigur de asta, căci dacă s-ar face o analiză severă a tuturor acestor lucrări științifice, s-ar putea să avem surpriza să constatăm că mulți oameni de știință făcuți la apelul de seară nu pot demonstra nici absolvirea claselor primare.

Adrian Criș:
Nevoie de Danileți

Săptămâna trecută am avut plăcerea - da, plăcerea - să asist la două ore de educație juridică pe care judecătorul Cristi Danileț le-a susținut într-o școală din Oradea, cu o direcțiune și profesori destupați.

Magistratul însuși mărturisea că prezența între copii îl încarcă cu energie, iar elevii, că acesta a făcut ceea ce familia nu prea se îngrijește să facă, iar școala, ca instituție, nu se încumetă ori nu știe: un dialog viu și sincer, al cărui rost a fost să le deschidă ochii pentru a nu avea probleme cu legea ori de suferit din cauza celor care o încalcă, în condițiile în care tot mai mulți copii sunt victime și autori ai unor infracțiuni.

PREMIILE LUI BIHOREL

Noroaie pe veci: În noua parcelă din Cimitirul municipal noroaiele sunt până la glezne; Patrioții din UDMR: Cine sunt bihorenii delegați la Federația Internațională a Marilor Puteri Masonice Patriotice; Justiție fierbinte: În palatul administrat de Curtea de Apel Oradea justițiabilii „fierb” în suc propriu!; Stingerea de dimineață: În Oradea, iluminatul public se oprește... cu noaptea-n cap; Rămâi tablou! Ce „opere de artă” și-a pus avocatul Răzvan Doseanu pe pereții biroului; Fenta cu avocatul: Cum va scăpa de răspundere polițistul care i-a dat lui Victoraș Micula mașina cu girofar pe mână

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
"devarul"...
Adevarul nu ne va fi dezvaluit niciodata pentru ca noi, oamenii de rand, suntem "cantitate neglijabila" si nu tre' sa stim nimic, dar gurile rele ne dau de inteles ca "carismatica" (cacofonie voita...) Saia Mandu se vede cu quru' in scaunul (fi-iar moale...) de prezident al Romaniei!! Dupa ultimii presedinti, unul mai rau decat celelalat, o prezidenta precum Saia Mandu nu ar fi decat motul perfect pe qaqat!!
Postat 16 Ianuarie 2023, 10:30 de AnaConda
Secretul președintei.
Iar e Bihoranul pe lângă subiect. Dacă ar fi venit pentru Bolojan, Maia Sandu s-ar fi afișat cu acesta într-o conferință de presă. După atâta amar de vreme pe lângă "politicieni" ... Bihoreanul tot nu pricepe procedurile. "Vizită privată" înseamnă altceva ... iar "guru" Bolovan s-a și dat la fund când a văzut primele reacții din interiorul PNL.
Postat 16 Ianuarie 2023, 09:20 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON