URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Noiembrie 2021, 00:00

Nu rataţi noul BIHOREANUL tipărit: Cutremurătoarea poveste a unei adolescente lăsate însărcinate de violatorul ei!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Luni, 29 noiembrie 2021, a apărut o nouă ediţie a BIHOREANULUI tipărit, cu un conţinut bogat în informaţii exclusive şi variat. Iată ce puteţi citi în noul număr:

Mamă la 14 ani

BIHOREANUL vă prezintă cutremurătoarea poveste a unei adolescente lăsate însărcinate de violatorul ei!

Brigitta a fost urmărită timp de trei ani de agresorul ei, un bărbat de 31 de ani cunoscut prin sat ca un neica nimeni, care a reuşit să-şi ducă obsesia până la capăt la începutul acestui an, fiind arestat abia acum câteva săptămâni, chiar în ziua în care victima sa ieşea din spital cu bebeluşul, după ce testul ADN a probat fără dubiu că este tatăl nedorit al acestui copil cu mamă... copilă.

Tranşeele Oradiei

Traficul din Oradea este dat peste cap de zecile de şantiere deschise concomitent, cu şanţuri acoperite de mântuială ori chiar abandonate din proastă organizare.

Oraşul intră în iarnă cu kilometri de "tranşee" începând din Nufărul şi centrul civic, unde au loc lucrări de modernizare şi amenajare de pasaje subterane, până între blocurile din Rogerius, unde se înlocuiesc reţelele de termoficare, sau în Oncea, cu străzi aflate de luni de zile în stadiu de săpătură.

Fentă "academică"

Sub pretextul unei cercetări psihologice, o firmă care ţine cursuri de dezvoltare personală "vânează" clienţi creduli în rândul elevilor orădeni.

Cu acordul Inspectoratului Şcolar, căruia i-a promis că va studia afectarea psihică a elevilor în pandemie, Academia de Business şi Leadership Open Tribe momeşte părinţii cu teste gratuite pentru evaluarea inteligenţei emoţionale a copiilor, pentru ca apoi să le propună să-i înscrie la cursuri "piperate".

Crima din pădure

Un pădurar din Drăgăneşti a stâlcit în bătaie un bătrân care îl acuzase de furt de lemne, l-a aruncat într-un şanţ şi l-a lăsat să moară în chinuri din cauza rănilor.

După o anchetă încurcată de un martor mincinos, pădurarul Ionuţ Roiti a fost trimis în judecată de Parchetul Bihor, pentru lovituri cauzatoare de moarte, împreună cu amicul prins că i-a asigurat falsul alibi.

"Bube" fără număr

Primăriţa din Brusturi, Livia Bârlău, arestată împreună cu soţul ei după o tentativă de omor, a fost găsită şi cu învârteli din banii comunei.

Auditorii Camerei de Conturi au descoperit cum a abuzat primăriţa de bugetul comunei: unii săteni au fost scutiţi ilegal de plata taxelor şi alţii "arşi" cu penalităţi peste lege, iar din banii publici s-au achitat servicii electorale şi lucrări de construcţie fictive.

Comorile din Căbeşti

În premieră, Bihorul şi-a înfiinţat trei arii protejate de interes judeţean.

Toate cele trei noi zone ocrotite au în comun peisaje unice create de natură şi se află în Căbeşti, o comună din Ţara Beiuşului care are ambiţia să devină o destinaţie turistică pentru iubitorii de drumeţii.

3, 2, 1, Mozart!

Un artist orădean va încerca să doboare recordul mondial, susţinând un concert la pian de 130 de ore.

Pianistul Thurzó Zoltán îşi va începe maratonul marţi dimineaţă, în sala festivă a Universităţii Partium din Oradea, unde invită publicul să-l urmărească şi să-l încurajeze în curajosul demers muzical.

OPINII:

Mircea Chirilă: Podul lui Mang & Bolojan

Şucăr mare în PSD Bihor, pentru că şefii de la Judeţ au anunţat că s-a recepţionat noul pod de la Bulz. Liberalii susţin că e o realizare exclusiv a lor şi că lucrarea s-a făcut din banii economisiţi de Bolojan prin subţierea organigramelor Consiliului Judeţean şi ale instituţiilor subordonate.

Dar câtă nedreptate i se face lui Ioan Mang prin respectivul comunicat! În primul rând că domnia sa a fost cu ideea noului pod, numai că nu a putut să o pună în practică din lipsă de bani...

Adrian Criş: Termoficare pe dreapta

Sistemul politic din România premiază lenea, laşitatea, inacţiunea în orice chestiune, deci de ce ar proceda diferit în problema termoficării, care odată cu scumpirea energiei a devenit noul cal de bătaie al politicienilor populişti?

Capitala produce gigacaloria cu 986 lei şi vrea s-o vândă cu doar 280 lei (la 28,39% din cost), Braşovul cheltuieşte 763 lei pentru a produce o gigacalorie pe care deocamdată o vinde cu 264 lei (34% din costuri), Constanţa bagă 1.337 lei pentru o gigacalorie pe care o va factura cu 450 lei (33,6%),...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
@tinna
Daca te referi la cazul genitiv specific pentru genul feminin la singular(situatie in care litera a este transformata in e)= aceasta transformare a avut loc deja = este folosit cuvintul adolescente si nu adolescenta . Deci corect este = " Cutremurătoarea poveste a unei adolescente lăsata însărcinata de violatorul ei "
Postat 29 Noiembrie 2021, 22:46 de richard
@tinna
Nu cunosc ziaristii de la Bihoreanul dar cred ca Adrian Cris a terminat liceul de filologie-istorie promotia 1988 si a avut la examenul de intrare in liceu proba de gramatica . Deci rog redactia Bihoreanul sa il contacteze pe Adrian Cris si sa clarifice .Daca am gresit imi fac "Mea Culpa" de pe acum .
Postat 29 Noiembrie 2021, 20:35 de richard
@tinna
Ai scris : " Adjectivul se acorda in gen, numar si caz cu substantivul pe care il insoteste. " Corect ! deci si la gen dar si la numar ! Deci : genul feminin la singular = adolescenta lasata . genul feminin la plural = adolescente lasate . genul masculin la singular = adolescent lasat . genul masculin la plural = adolescenti lasati . Deci corect este = "adolescenta lasata insarcinata " si NU "adolescenta lasate insarcinate ".
Postat 29 Noiembrie 2021, 20:31 de richard
Termoficare pe (de) dreapta ...
Măi Criș, vezi că ... spre deosebire de Oradea, unde edilii sunt niște "neterminați" fără suflet, în alte orașe se judecă altfel lucrurile. Pentru că locuitorii orașelor nu au nicio vină că eficiența și eficacitatea sistemelor de termoficare e la pământ. De vină sunt edilii doar, pe care nu i-a dus capul de-a lungul anilor ce să facă cu aceste sisteme centralizate. Și atunci, de ce să plătească consumatorul prostia acestor edili, hapsâni după putere și imagine publică? Agentul termic este un produs rezidual în CET-uri și arctrebui să nu coste nimic la nivel de producție, ci doar la distribuție și furnizare. Gândești când spui trăznăi, Crișule? Pricepi despre ce e vorba de fapt?
Postat 29 Noiembrie 2021, 11:20 de KP
@richard
Imi pare rau sa va contrazic, dar forma din articol este corecta. Adjectivul se acorda in gen, numar si caz cu substantivul pe care il insoteste. "Unei adolescente" este la genitiv, asadar si adjectivul este la genitiv: "lasate". E ok, altii fac greseli mult mai grave decat dvs. O zi faina!
Postat 29 Noiembrie 2021, 09:11 de Tinna
da
titlul : "cutremurătoarea poveste a unei adolescente lăsate însărcinate de violatorul ei! " suna rau pentru ca : "lăsate însărcinate " = plural restul este la singular ! lasata insarcinata = singular deci corect gramatical ar fi :"cutremurătoarea poveste a unei adolescente lăsata însărcinata de violatorul ei! " dar poate am uitat eu gramatica limbii . daca as fi din RFG ( Rahova , Ferentari , Giulesti ) ar fi OK .Dar in Oradea si mai ales intr-un ziar cu pretentii si cu ziaristi cu pretentii....
Postat 29 Noiembrie 2021, 02:30 de richard
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON