URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Iulie 2021, 00:00

Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit: Cum vrea o gașcă din UDMR să „împuște” un fond de vânătoare de 8.400 hectare de lângă Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Luni, 19 iulie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, împreună cu suplimentul de educație ecologică Oradea Noastră, cu un conţinut variat şi bogat în informaţii exclusive. Dintre subiectele noii ediţii:

În cătarea lui Sanyi

Fostul președinte al CJ Bihor, controversatul Pásztor Sándor, este acuzat că vrea să „împuște” un fond de vânătoare de 8.400 de hectare, aflat la doi pași de Oradea.

Președintele asociației care gestionează Fondul Cinegetic 21 Paleu dezvăluie că după ce politicianul UDMR-ist i-a cerut printr-un coleg de partid și de vânătoare, șef la Garda Forestieră, să-i cedeze lui domeniul și l-a refuzat, Ministerul Mediului, unde Pásztor e consilier al ministrului Tánczos Barna, i-a blocat ilegal înnoirea contractului ce-i permitea folosirea lui în continuare.

Din nou o poveste demnă de atenția procurorilor, avându-l ca personaj principal pe vânătorul nr. 1 al UDMR Bihor.

Luminați Oradea!

Zeci de străzi din toate cartierele Oradiei sunt scufundate în beznă, punând în pericol populația și participanții la trafic.

Un val de avarii fără precedent, provocat de vremea capricioasă, afectează iluminatul stradal în plină perioadă de tranziție a serviciilor prestate în ultimii 20 de ani de Luxten, preluate, începând de săptămâna trecută, de către ADLO. Cine de vină și ce e de făcut?

Școala de dascăli

Cu o activitate de 27 de ani, de-a lungul căreia a pregătit profesori pentru școlile generale și apoi subingineri, Institutul Pedagogic din Oradea, devenit ulterior Institut de Subingineri, a reactivat în perioada comunistă tradiția academică locală, menținând-o până la înființarea Universității.

Institutul pregătea în fiecare an sute de viitori profesori și ingineri, fiind singura instituție de învățământ superior din oraș. BIHOREANUL a recurs la arhive pentru a vă arăta ce se studia aici în anii ’60-’80 și cu ce se ocupau studenții.

Stăpâna mișcărilor

Mii de copii și adolescenți se apucă de dans, unii doar pentru a învăța, iar alții visând să ajungă vedete, dar foarte puțini ajung să se și remarce. Vivien Szentyobbi, fără îndoială, a reușit.

După ce în 2020 a fost cooptată în echipa de instructori a școlii de dans Now a lui Emil Rengle, Vivi țintește tot mai sus. La începutul anului, a fost remarcată de coregraful Innei și selectată în trupa de dansatori a lui Roxen, tânăra care a reprezentat România la Eurovision, iar de o lună face parte din echipa Masked Singer, un show TV ce va fi difuzat în curând la ProTV. BIHOREANUL a făcut portretul unei tinere talentate.

Vacanţă în... trecut

Case tradiţionale cu cuptoare, prispe, laviţe şi ştergare, dar adaptate spectaculos, cu accente „boho”, pot fi locuri de vacanţă inedite în această vară.

Între destinaţiile din Bihor care amintesc de vremuri apuse, dar fermecătoare, se numără un complex de case „bătrâne” în satul Zece Hotare, precum şi o căsuţă din lemn din Bălnaca, transformată uluitor de o tânără arhitectă. BIHOREANUL te invită la drum...

„Beeeee, mă!”

Aer tare de munte, răcoros numa’ cât trebuie, păduri cât vezi cu ochii, muzică rock „stinsă” cu muzică folk, poveşti cu prietenii, beri artizanale şi mâncăruri tradiţionale.

Acesta este meniul unui festival atipic, organizat în perioada 22-25 iulie de un tânăr bihorean în judeţul vecin, mai exact în satul Poiana Horea din munţii Apuseni. Petrecăreţii nu doar că vor asista la concerte date de formaţii ca Nightlosers şi Dirty Shirt, ci vor putea ei înşişi să urce pe scenă...

Din Premiile lui Bihorel: „Răzbel pe Templu”

Oradea are primul şi unicul Muzeu al Francmasoneriei din România tocmai într-un fost templu al masonilor orădeni, reabilitat cu fonduri europene de aproape 6 milioane de lei. Muzeul va avea toate funcţiunile specifice unei loje masonice, chestiune care, după cum a aflat Bihorel, le-a dat idei preaonorabililor din Oradea, cum le place să li se spună, care ar vrea acum să-şi ţină aici întrunirile de taină... Continuarea, în ziar!

ORADEA NOASTRĂ

Taxa-pedeapsă

Locuitorii oraşului care încă nu au încheiat noul contract de salubritate cu RER Vest ar trebui să se aştepte la facturi mari de la... Primărie.

Poliţia Locală a început să trimită notificări celor 72 de asociaţii de proprietari din oraş şi celor 112 gospodării care nu au semnat actele, avertizându-le că, dacă îşi păstrează decizia, vor plăti taxa specială de salubritate, în valoare de 27,5 lei pentru fiecare locuitor din apartamentul sau casa respectivă. „Bonus”, şi o amendă...

Campionii curăţeniei

Cea mai amplă campanie pentru dereticarea Bihorului, „Luna Curăţeniei”, s-a încheiat, iar cele mai harnice comunităţi au fost premiate pentru cantităţile de gunoaie adunate.

Marile câştigătoare sunt oraşele şi comunele Biharia, Aleşd, Cociuba Mare, Criştioru de Jos, Marghita şi Sălacea, care acum au la dispoziţie, fiecare, câte 100.000 lei pentru a investi într-un proiect prietenos cu mediul şi cu copiii.

Cimitirul clandestin

Despărţirea de un animal de companie este dureroasă şi este uşor de înţeles de ce mulţi stăpâni ar vrea să-şi îngroape căţelul sau pisica într-un loc apropiat, unde să le mai poată omagia loialitatea.

Bihorul nu are, însă, niciun cimitir pentru animale şi nici măcar un serviciu de incinerare a necuvântătoarelor, aşa că stăpânii fie le predau firmelor din alte judeţe sau chiar ţări, fie le caută un loc de veci umbros şi accesibil. Unii dintre ei au ales o pădure de lângă Oradea...

Vicepreşedintele Fondului de Mediu, Ion Vasile: „Deşeurile sunt o resursă”

Toate oraşele şi comunele din Bihor plătesc anual contribuţii către Fondul de Mediu, dacă nu îşi îndeplinesc ţintele de reciclare a deşeurilor, bani pe care instituţia îi investeşte apoi în proiecte prietenoase cu mediul înconjurător.

Care sunt aceste proiecte şi cum pot bihorenii să atragă bani a explicat BIHOREANULUI Ion Vasile, vicepreşedintele Administraţiei Fondului de Mediu, venit recent într-o vizită în Bihor tocmai pentru a prezenta oportunităţile de finanţare într-un an în care instituţia are un buget record.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON