URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Martie 2021, 00:00

Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit! Cum și-au mutat interlopii de azi răfuielile din stradă... pe internet

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Luni, 8 martie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, împreună cu suplimentul de educaţie ecologică Oradea Noastră, cu un conţinut variat şi bogat în informaţii exclusive. Dintre subiectele noii ediţii:

Interlopi de YouTube

Nici bătăuşii nu mai sunt ce-au fost. Clanurile interlope au trecut de la bătăile din stradă la răfuielile pe reţelele de socializare, unde se fălesc cu "şmecheriile", muşchii şi colecţiile de înjurături.

Se întâmplă chiar în aceste zile, scenele avându-i în rolurile principale pe un cunoscut interlop orădean, Romulus Markovics, alias Romi Neguş, şi noii săi rivali, chiar naşul lui de cununie, Mircea Băluş, zis şi Nebunu’, şi fratele acestuia, Valentin, liderii clanului Sportivilor din Capitală.

Revoltat că Nebunu’ a vrut să-i escrocheze un fin de cununie, Neguş a vrut să-şi ducă bătăuşii în Bucureşti, dar cum "acţiunea" a fost dejucată de poliţişti, "confruntarea" a continuat pe YouTube, cu live-uri, înjurături, ameninţări şi fake-uri. BIHOREANUL vi-i prezintă, în exclusivitate, pe protagonişti.

Asfalt tango

Străzile din Oradea au ieşit din iarnă pline de gropi, care în zonele de deal au ajuns până la stadiul de arătură, spre disperarea localnicilor.

Constructorii au început repararea drumurilor pornind dinspre arterele principale, unde s-au acoperit deja 16.000 metri pătraţi de gropi, spre zeci de străzi nemodernizate de pe dealuri şi din cartierele noi, pe care vor aşterne piatră spartă. "Sperăm ca în câteva săptămâni să terminăm", spune viceprimarul Marcel Dragoş.

"Universităţile sunt departe de secolul 21"

Orădeanul Horia Oniţa (23 ani) s-a remarcat din adolescenţă ca o voce puternică a generaţiei sale. După ce a fost preşedintele Consiliului Judeţean al Elevilor şi al Consiliului Naţional, odată ajuns student, la Facultatea de Drept din Bucureşti, a continuat să se preocupe de reprezentarea lui şi a colegilor, întâi în Universitatea în care învaţă, iar apoi la nivel naţional.

În vara anului trecut, a fost ales preşedinte al Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR), cea mai mare şi cunoscută organizaţie studenţească. Într-un interviu acordat BIHOREANULUI, orădeanul spune cât de slab pregătite au fost universităţile pentru predarea online, dar descrie şi alte probleme vechi ale educaţiei, care dăinuie, fără soluţii.

Ca pita caldă

Lipiile şi pâinea făcute de ai săi pot da dependenţă. Au gustul copilăriei şi unde mai pui că de cele mai multe ori le găseşti aburinde, abia scoase din cuptor...

Brutăria din centrul Nojoridului a ajuns cea mai căutată de localnici, fie că-s bătrâni din satul vechi, fie "vinituri" din noile cartiere populate de orădeni, iar asta datorită proprietarului, un albanez care face munca aceasta de aproape trei decenii, învăţând-o de la tatăl şi bunicul lui, care la rându-le au lăsat-o tot din tată-n fiu. BIHOREANUL vă spune povestea lor...

Sat fără câini

Un bihorean ţine blocat un drum şi exploatează un lac fără să-l verifice nicio instituţie de peste două decenii. Primăria Sânmartin a aflat că accesul pe drumul agricol dintre Cordău şi Şumugiu a fost îngrădit, iar Administraţia Bazinală de Apă Crişuri, că lacul şi barajul ce-l înconjoară sunt exploatate nelegal abia după reclamaţiile recent făcute de localnici. BIHOREANUL vă prezintă o nouă poveste "sătească" made in Romania.

ORADEA NOASTRĂ

Dialog pentru Oradea curată

Aşa cum a anunţat la jumătatea lunii februarie, primarul Florin Birta se întâlneşte cu liderii orădenilor care stau la blocuri, pentru a le explica ce înseamnă colectarea deşeurilor în trei fracţii, care se va implementa în Oradea în acest an, şi cât va costa serviciul de salubritate.

Întâlnirile sunt necesare pentru că, în plină campanie de pregătire a noului sistem, preşedinţii de asociaţii au refuzat să semneze noile contracte cu RER Vest. Edilul le-a explicat orădenilor că, fără această reformă, salubritatea va fi tot mai scumpă, pentru toţi locuitorii oraşului.

Start la grădinărit!

Indiferent că au un mic spaţiu verde în jurul blocului sau o grădină în curtea casei, orădenii care vor să o vadă verde şi înfloritoare pe timpul verii trebuie să se apuce de treabă. Primăvara, când natura renaşte, este şi momentul în care grădinarii se pun la treabă. BIHOREANUL vă arată, prin intermediul unui specialist, ce e de făcut.

Muntele gunoaielor

Din 2005, singura groapă de gunoi autorizată a Bihorului este cea din Oradea. În halda aflată în capătul cartierului Episcopia, pe strada Matei Corvin, ajung gunoaiele aruncate de bihoreni care fie nu au fost colectate selectiv, fie nu pot fi valorificate ori reciclate.

După 16 ani de funcţionare, primele trei aşa-numite celule ale depozitului s-au umplut şi trebuie închise, adică îngropate în pământ. În urma lor va rămâne un munte, dar care nu ascunde comori, ci numai mizerii...

Voluntar... acasă

În urmă cu mai bine de zece ani, când a luat decizia de a se muta din Oradea în Săbolciu, un sat din comuna Săcădat, Claudiu Onuţan a crezut că va trăi acolo în tihnă, într-un mediu armonios, curat, lipsit de poluarea specifică oraşului. N-a fost chiar aşa, descoperind repede că viaţa boemă de la ţară este, de fapt, "contaminată" de gunoaie.

Dezamăgit de consătenii care aruncau gunoaiele pe unde apucau, cel mai adesea chiar la intrarea în sat, orădeanul a decis să ia atitudine şi i-a convins pe oamenii locului să facă curăţenie în sat. O poveste de "jos pălăria!".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON