URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit: Cum a ajuns orașul Săcueni „înstrăinat” pe bucăți unei fundații susținute din Ungaria

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Luni, 10 mai, a apărut o nouă ediție a BIHOREANULUI tipărit, cu un conţinut bogat în informaţii exclusive și variat. Iată ce puteți citi în noul număr:

Afacerea Stubenberg

Castelul Stubenberg din Săcueni e scos la vânzare de Primărie printr-o licitație dedicată actualului chiriaș, Fundația Sf. Francisc, înființată de un colaborator al premierului ungar Viktor Orbán și implicată în afaceri cu edilul UDMR Béres Csaba.

La 5 ani după ce a cumpărat pe bani mărunți ștrandul orășenesc, pentru a-l da gratis firmei primarului să-l exploateze, și la 10 ani după ce la rându-i primise folosința gratuită a castelului deținut de Primărie, organizația finanțată de Guvernul Ungariei se pregătește să intre și în proprietatea acestuia, pe o sumă sub prețul pieței, stabilită în urma unei evaluări „ochiometrice” și fără avizele legale.

Originar din Deva, Bőjte Csaba, „părintele” Fundației Sf. Francisc, cea căreia Primăria Săcueni vrea să-i vândă Castelul Stubenberg, este un apropiat și protejat al premierului ungar Viktor Orbán. Deși călugăr, bărbatul este un excelent investitor imobiliar, până acum achiziționând și renovând cu fonduri de la Budapesta 45 de imobile în 9 județe din Ardeal. Dezvăluiri exclusive ale BIHOREANULUI!

Gardul maicii Mina

Controversata stareță Mina Bădilă construiește, fără autorizație și mult peste înălțimea legală, un gard imens pentru Mănăstirea Sfintei Cruci.

Sesizați că zidul va acoperi panorama orașului, vizibilă din strada Piatra Craiului, în loc să ia măsuri, angajații Poliției Locale Oradea au clasat petiția ca rezolvată, mințind că lucrarea este autorizată, fapt pentru care, la descoperirea BIHOREANULUI, conducerea Primăriei va deschide o anchetă internă. O poveste tipică de România!

Vaccinare la liber!

Românii au toane. La începutul pandemiei mai toți se rugau să se descopere un vaccin anti-Covid. La finele anului, când a devenit disponibil, au apărut teoriile anti-vaccin, iar în primăvara acestui an nu puțini au protestat contra vaccinării obligatorii, deși aceasta e voluntară. Mai nou, un sondaj Eurobarometru de săptămâna trecută arată că 66% dintre români consideră vaccinarea calea cea mai sigură pentru revenirea la normalitate, dar 36% spun că se vor vaccina abia la toamnă, iar 23% la anul.

BIHOREANUL vă prezintă situația imunizării în Bihor, unde până acum s-a vaccinat doar 16% din populație, motiv pentru care autoritățile fac eforturi să asigure cât mai multe posibilități de a se vaccina rapid și ușor.

Interviu Florica Cherecheș: „Trebuie să redăm demnitatea persoanelor cu dizabilităţi”

Aproape un milion de români suferă de dizabilităţi şi pentru mulţi dintre ei certificarea handicapului înseamnă o viaţă pasivă, lipsită de activităţi şi bucurii. Nici autorităţile nu s-au preocupat să le schimbe destinele, rezumându-se să le plătească indemnizaţii aproape ridicole, dar fără să le deschidă perspectivele.

Instalată la începutul lunii martie în funcţia de preşedinte al Autorităţii Naționale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții, bihoreanca Florica Chercheş, o fostă deputată liberală activă în sectorul educaţiei şi în cel social, şi-a propus acum să îmbunătăţească viaţa persoanelor cu dizabilităţi, asigurându-le nu doar îngrijire, ci şi dezvoltare.

Surprizele lui Rengle

Școala dansatorului Emil Rengle le oferă celor care-i trec pentru prima oară pragul un curs gratuit la alegere.

Deschisă în urmă cu mai bine de un an, Now Dance oferă acum nu mai puțin de 88 de cursuri lunar, iar cei mai talentați elevi pot deveni membri în grupele de dans care vor participa la competiții de profil. Ce zici, te apuci de dans?

Cu foc continuu

Termoficare Oradea încheie cel mai lung sezon de termoficare din ultimii 20 de ani fără nicio avarie care să fi sistat încălzirea în mai multe cartiere sau mai mult de o zi.

Investițiile în valoare de peste 130 milioane de euro din ultimii ani în sistem au făcut ca, în cele 213 de zile de furnizare a încălzirii din această iarnă, orădenii să se confrunte cu doar două întreruperi ale serviciilor.

Unde „evadăm” vara asta?

În timp ce unii şi-au început primăvara cu vacanţe în Maldive sau Zanzibar, mai nou destinaţia preferată a bihorenilor este Egiptul, unde aterizează chartere pline cu turişti.

Operatorii din turism îi cheamă pe amatorii de vacanţe în sejururi în Hurghada şi Antalya şi se pregătesc să lanseze în curând curse charter pentru alte destinaţii iubite de români, cum ar fi insulele greceşti. BIHOREANUL vă arată care sunt trendurile...

Resturi cu valoare

Bihorenii pot transforma deşeurile biodegradabile pe care le produc în îngrăşământ pentru grădini. Compania de salubritate AVE Bihor transformă deşeurile clienţilor din mediul urban în compost şi îi învaţă pe bihorenii care stau la sate să valorifice în curtea proprie deşeurile biodegradabile. Află cum se face și, mai ales, de ce...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON