URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Decembrie 2022, 00:00

Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit: Crăciunița de anul acesta este o tânără care își trăiește visul american... la mare înălțime

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Luni, 19 decembrie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, unul de sărbătoare, cu un conținut bogat și variat. Dintre subiectele noii ediții: 

„Captain” Florina

De la mii de kilometri distanță, tocmai din îndepărtata Americă, unde se pregătește de promovarea ca pilot comandant pe avioane de pasageri, a acceptat provocarea de a fi Crăciunița BIHOREANULUI.

Emigrată în SUA în urmă cu opt ani, ca babysitter, Florina Winkler trăiește cu adevărat „visul american”: cu multă muncă și determinare, și-a construit de la zero o carieră în aviație, ajungând nu doar pilot, ci și instructor de zbor, care a învățat inclusiv militari să manevreze avioane, iar acum este aproape de a urca pe cea mai înaltă treaptă, cea de căpitan.

„Polițistul” Victoraș

Judecătoria Oradea l-a condamnat cu suspendare pe poliţistul care şi-a lăsat maşina de serviciu pe mâna lui Victor Micula. În timp ce agentul Adrian Hărăguş se declară nevinovat, „victimă a sistemului”, şi aşteaptă verdictul final, Micula jr, care s-a filmat îmbrăcat în poliţist și conducând prin oraş autospeciala cu sirena pornită, a scăpat de urmări, fiindcă răspunderea pentru fapta lui s-a prescris.

„De ce nu îl cheamă nimeni pe Victor Micula, să spună el dacă i-am dat eu maşina şi uniforma? De ce nu l-a cercetat nimeni pentru furt, că doar spune cu gura lui că a furat maşina?”, acuză poliţistul...

(trucaj BIHOREANUL)

Micii derbedei

Cazul puştiului de 14 ani din Holod, arestat pentru că nu se oprea din furat, aduce în atenţie un fenomen despre care nu se vorbeşte, deși e scăpat de sub control. Doar în ultimii doi ani, aproape 700 de cazuri de furturi, tâlhării, distrugeri şi violenţe anchetate de poliţiştii din Bihor au fost comise de minori, iar dintre acestea 200 de dosare au ca suspecţi copii de până la 13 ani, care nu pot fi traşi la răspundere penală.

Povestea porcului

Bihorenii renunță la tradiția creșterii și sacrificării porcului de Crăciun, pe fondul îmbătrânirii populației și restricțiilor impuse de pesta porcină. Numărul gospodăriilor care vând porci a scăzut drastic, astfel că preparatele din porc „de casă” se scumpesc cu circa 25%, după ce prețul în viu la poarta fermelor a ajuns la 15 lei kilogramul, peste cei 12 lei pe kilogram cât costă carcasa în marile magazine.

Big-Larma

Vecinii unui local din Oradea sunt obligați să trăiască noapte de noapte cu hărmălaia produsă de clienții adunați în parcare. Orădenii care locuiesc în blocul de lângă restaurantul McDonalds din Nufărul cer autorităților să sisteze programul nocturn al unității, deoarece clienții care se adună în parcare le perturbă liniștea, lucru demonstrat inclusiv prin măsurători ale decibelilor.

Vindecat prin artă

Un pictor din Bihor se remarcă în Irlanda cu lucrările sale, fiind invitat de Ambasada României la Dublin să-și prezinte un tablou de Ziua Națională. David Fazekas a ajuns în orașul irlandez Kilkenny în urmă cu un an, afectat de o criză de identitate, și a dat peste un colecționar de artă care l-a încurajat să își descopere stilul, inspirat acum de suprarealism.

Casa luptătorilor

Mama unui băiat care a suferit de leucemie vrea să deschidă un centru în care bolnavii oncologici să beneficieze, gratuit, de psihoterapie și kinetoterapie. Prin ONG-ul său, „Lumea lui Iannis”, orădeanca Mădălina Maiorescu, care din 2018 ajută pacienții cu cancer, vrea să adune circa 100.000 euro pentru centrul menit să fie un loc unde suferinzii se vor sprijini reciproc.

TIMP LIBER

Revelion cu ritm

Cei care n-au decis încă ce vor face de Revelion și nici nu s-ar aventura prea departe de casă, nu trebuie să se teamă: în Oradea nu-i criză de petreceri!

Pe lângă cele anunțate încă din noiembrie, unele deja sold-out (cum e cazul Revelionului „de Hollywood” de la Ambasador), au „răsărit” noi oferte în oraș. Printre acestea se numără petreceri cu muzică electronică în pub-uri și cluburi, o seară în pași de tango și bachata, precum și un chef cu muzică live, la care participanții își vor putea duce cu ei mâncarea și băutura și se vor putea prezenta chiar și-n blugi...

OPINII

Cine pierde prin boicotarea Austriei?

de Mircea Chirilă

Îmi povestea un drumar că acum câțiva ani stătea pe holurile Ministerului Transporturilor, în speranța că va putea ajunge la ministru să-i prezinte problemele. În schimb, ambasadorii, printre care și cel al Austriei, intrau nestingheriți, ca să asigure de lucru firmelor din țările lor.

Dacă aș fi ascultat discursul tardiv și bleg al lui Iohannis la radio, aș fi crezut că vorbește cancelarul Austriei. Cancelarul român ne cere răbdare și insistă că nu se pune problema de boicotare a companiilor austriece de către firmele de stat românești…

Avem o problemă: Air Oradea

de Adrian Criș

Chiar dacă din primăvară Ryanair se retrage nu doar de pe aeroportul nostru, ci oprește cursele externe și din Timișoara, Sibiu și Suceava, pentru Primăria Oradea și mai ales pentru Consiliul Județean Bihor vestea pică cum nu se poate mai prost. Mult mai prost decât pentru cei aproape 90.000 de pasageri pe care aeroportul orădean i-a avut până în noiembrie anul acesta și pe care, cel puțin teoretic, îi putea păstra și anul viitor dacă serviciile companiei low cost ar fi continuat și după martie 2023.

COLȚUL JURIDIC:

MCV, Schengen și realitatea tristă a Justiției de azi

de Mircea Ursuța

În ultimele luni asistăm, zi de zi, la știri despre sistemul judiciar și despre reformarea sa, însă, la o analiză un pic mai aprofundată, ne dăm seama cât de jos a putut să ajungă Justiția azi. Întrebarea e una simplă: am atins fundul gropii și, natural, nu putem să o luăm decât în sus sau, dimpotrivă, putem merge și mai jos?

ACTUALITATE LOCALĂ

Selina nu mai poate participa la licitații publice după ce a pierdut procesul cu CNAIR - 08-Selina; Când începe construcția fabricii Nokian de la Oradea; Ryanair se retrage din Oradea, după ce și-a luat banii din ajutorul de stat; Drumul dintre Centură și Autostradă nu va mai avea sensuri giratorii, ci pasaje; Sediu nou pentru procurori, pe strada Vlădeasa.

PREMIILE LUI BIHOREL

A dispărut blocul! Primăria Oradea a șters proiectul blocului turn de 7 etaje din zona Sucevei;

Robinetul cu bani: Plagiatoarea Ionescu vrea încă un milion de lei de pe Universitatea din Oradea;

Mai ușor cu exproprierea! Primăria Oradea, obligată de instanță să plătească despăgubiri uriașe unei firme;

La foc automat: Avocații lui Victoraș Micula au vrut s-o lungească, dar li s-a întors împotrivă;

Pumni de la Debrețin: La Târgul de Crăciun din orașul maghiar se împart nu punch-uri, ci pumni pentru români;

Amendă la pachet: Nou conflict între Universitatea Oradea și administratorul cantinei din campus.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON