URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Noiembrie 2019, 00:00

Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit: Conducerea CJ Bihor a „îngropat” 2,5 milioane euro din banii județului în lucrări „cu cântec”

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Luni, 4 noiembrie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, cu un conţinut variat şi bogat în informaţii exclusive. Dintre subiectele noii ediţii:

Drumul şi tunul

PSD şi UDMR Bihor au direcţionat 2,5 milioane euro din banii Consiliului Judeţean către propriii primari, care i-au „îngropat” în contracte pe lucrări îndoielnice.

După ce aleşii bihorenilor au refuzat să verifice cum au cheltuit primăriile 11,67 milioane lei daţi pentru repararea unor drumuri comunale, BIHOREANUL a făcut propriile verificări şi a descoperit că grosul banilor a fost tocat fără licitaţii, ajungând prin achiziţii directe la firme apropiate celor două partide care conduc judeţul,

Citeşte povestea unei trântel „de campanie”, care ar trebui să stârnească interesul instituţiilor abilitate.

Morţi „clasate”

În urmă cu două săptămâni,  Larisa, o fetiţă de 7 ani din Crânceşti, a murit în curtea şcolii din sat, zdrobită sub o poartă de fotbal metalică. Dar oare va răspunde cineva pentru această tragedie? După cum a descoperit BIHOREANUL, în ultimii ani, doi copii au murit în condiţii asemănătoare fără ca nimeni să fie făcut responsabil...

În 2009, Laura, o fetiţă de 3 ani, a pierit strivită de un panou publicitar în sediul unei bănci, iar în 2016, Sebastian, de 9 ani, a fost ucis, la fel ca Larisa, de prăbuşirea unei porţi de fotbal, procurorii decretând de fiecare dată că nu există vinovaţi. Iar acum refuză să îşi explice deciziile!

Parcare cu privatizare

Primarul Ilie Bolojan vrea să rezolve criza parcărilor din Oradea prin asocierea municipalității cu un consorțiu capabil să construiască 7 parcaje supraetajate.

Consiliul Local a aprobat selectarea unei firme care să investească peste 20 milioane euro în construcția și administrarea parcărilor, cu condiția ca oraşul să controleze viitoarele tarife de parcare, în ciuda criticilor PSD şi UDMR că externalizarea va provoca scumpiri și abuzuri. BIHOREANUL vă prezintă detaliile acestui plan şi controversele legate de el.

Fraudă dezgropată

Un împăciuitor notoriu, care s-a ferit mereu de anchete privind „nefăcutele” comise de colegii săi, rectorul Constantin Bungău este acum obligat să verifice o ilegalitate comisă în urmă cu aproape două decenii, la Universitatea din Oradea.

Senatul academic i-a cerut rectorului Constantin Bungău să lămurească cum a devenit Eugen Popescu, directorul Institutului Eudoxiu Hurmuzachi din cadrul Ministerului Românilor de Pretutindeni, dintr-un simplu cursant al unui colegiu postliceal, un absolvent orădean de Kinetoterapie. Fireşte, Bungău trebuie să găsească şi vinovaţii...

O zi cu Viorica

Cu 10 zile înaintea alegerilor prezidenţiale, candidata PSD Viorica Dăncilă a încercat să mobilizeze electoratul din Bihor. Premierul demis a străbătut joia trecută judeţul, „bifând” realizările Guvernului său şi întâlnindu-se cu susţinătorii pentru a se încuraja reciproc.

Programul a fost dens, dar pe deplin „securizat”. Prima doamnă a PSD-ului s-a dus doar în locuri „prietenoase”, unde „indezirabilii” au fost ţinuţi la distanţă şi de unde a putut pretinde că a făcut numai lucruri bune în ultimii aproape doi ani. Cu ce folos, se va vedea în curând...

Război Oradea-Debreţin!

Dezbaterile privind concurenţa dintre aeroporturile Oradea şi Debreţin, vechi de ani de zile, s-au reaprins săptămâna trecută, degenerând în avertismente şi chiar ameninţări de război. Primarul din Debreţin a respins categoric alianţa cu Aeroportul Oradea, propusă de Ilie Bolojan.

Dezbaterea i-a prilejuit şefului PSD Bihor, Ioan Mang, un bun prilej de a-l declara pe Bolojan „mai ungur” decât este el şi de a cere ridicarea poreclei de „Ianoş” puse de BIHOREANUL.

Cavalu, la plată!

Portretul de plagiatoare al profesoarei Simona Cavalu de la Facultatea de Medicină şi Farmacie a Universităţii din Oradea se conturează tot mai tare. În procesul deschis de englezul Martin Hollins, care o acuză pe orădeancă de faptul că i-a plagiat o carte, Curtea de Apel Cluj a decis că profesorul are dreptate.

Judecătorii clujeni au menţinut sentinţa Tribunalului Bihor, din 2017, care a atestat plagiatul comis de Cavalu, şi au pus-o la plată pe universitară. Oare ce îi mai trebuie Universităţii orădene pentru a vedea problema din propria ogradă?

ACTUALITATE LOCALĂ

Nu rataţi selecţia ştirilor de actualitate din BIHOREANUL tipărit! Printre subiecte: Lăsat liber de judecători, un agresor sexual multirecidivist a atacat din nou!; Vizer, vizitat de Putin; Prin grija Guvernului, Protecţia Copilului Bihor a rămas fără bani de salarii şi hrană; Doi tineri părinţi au murit sub ochii fetiţei lor de nici 3 ani; Soluţia de legătură la autostradă: pasaj subteran pe Centura Oradiei; Orădenii vor putea circula din Rogerius în Ioşia, pe linia 8; Din 15 noiembrie se întrrupe circulaţia tramvaielor pe Magheru, etc.

TIMP LIBER: De la Picasso la Phoenix

Oferta evenimentelor de noiembrie din Oradea este cât se poate de bogată. Una din expoziţiile anului în România, cu lucrări semnate de Picasso, Matisse, Dali şi Klimt, va putea fi admirată din această săptămână pe simezele Muzeului Oraşului, în timp ce sălile de spectacole se pregătesc să găzduiască un concert al trupei Phoenix, în frunte cu Nicu Covaci, în cadrul turneului intitulat „Fie să renască”, precum şi două spectacole teatrale cu Maia Morgenstern. Orădenii sunt aşteptaţi şi la cinema: săptămâna viitoare va avea loc avanpremiera filmului românesc „Cardinalul”, despre viaţa lui Iuliu Hossu, închis de comunişti la Sighet. BIHOREANUL vă face, ca de obice, programul!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON