URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Iulie 2021, 00:00

Nu rataţi noul BIHOREANUL tipărit! Centrala de biomasă de la Săcueni, care a costat 23 milioane de lei, un fiasco ţinut la secret de foştii şefi ai judeţului

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Luni, 26 iulie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, cu un conţinut variat şi bogat în informaţii exclusive. Dintre subiectele noii ediţii: 

Eşec la secret

Radiografia unui dezastru: centrala pe biomasă de la Săcueni a Consiliului Judeţean, care a costat peste 23 milioane de lei din fonduri UE, guvernamentale şi locale, a înghiţit în 5 ani încă 20 de milioane lei pentru a produce... pierderi.

Făcută ca să asigure energia electrică tuturor instituţiilor judeţului şi iluminatul public în Săcueni şi Diosig, centrala pe biomasă a suferit defecţiune după defecţiune încă de la darea în funcţiune, neacoperind nici măcar salariile angajaţilor, selectaţi de şefii CJ Bihor din rândurile UDMR şi PSD şi răsplătiţi cu până la 2.000 de euro lunar.

Anul trecut s-a defectat de tot, fără ca urmaşii lui Kiss, Pásztor Sándor şi Ioan Mang, să sufle o vorbă despre asta...

Fabrica inteligentă

Doi tineri orădeni au dezvoltat pentru piaţa mondială un sistem de monitorizare a fabricilor care în doar 9 luni creşte productivitatea cu 8%.

Înfiinţată în 2016 de Paul Harfaş şi Felix Blaga, firma Octavic, cu birouri în Oradea şi Copenhaga, oferă soluţii de digitalizare unor companii mari ca Zentiva, Gideon Richter, Eurodies şi Bico Industries, din domeniile farma, auto şi materialelor de construcţii. BIHOREANUL vă prezintă o poveste de succes. 

Schema lui Rizo

Parchetul Bihor a făcut praf dosarul unei grupări care, cu complicitatea unei foste funcţionare bancare, a strâns peste 900.000 lei din credite luate cu acte false pe numele unor naivi.

Trimis în judecată în 2018, după o anchetă tărăgănată 6 ani, dosarul escrocheriei coordonate de Cornel Matei, alias Rizo, celebrul intermediar al şpăgii care l-a băgat după gratii pe ex-judecătorul Mihai Viorel, a fost "întors" anul trecut la Parchet, care l-a... clasat. BIHOREANUL vă dezvăluie de ce... 

Ştrand pe sec

Sortit eşecului încă din faza de proiect, ştrandul termal din Marghita a rămas închis în această vară. Construit cu fonduri europene şi inaugurat în 2010, deşi nu era funcţional, parcul termal are în continuare defecţiuni care nu-i permit activitatea, iar firma oraşului, care îl administrează, se îndreaptă spre faliment. O dovadă elocventă despre cât de "gospodari" au fost cei care au condus oraşul şi ştrandul... 

INTERVIUL BIHOREANULUI 
Dorel Dulău, directorul general al Casei de Asigurări de Sănătate Bihor: "CAS trebuie să fie un jucător mai activ"

Fost şef al Compartimentului Management Spitale în Primăria Oradea, după ce înainte a lucrat în Direcţia de Sănătate Publică Bihor, la Spitalul de Boli Infecţioase şi la cel de Obstetrică şi Ginecologie din Oradea, juristul Dorel Dulău a câştigat cel de-al doilea concurs organizat anul acesta de Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate pentru conducerea CAS Bihor, la primul prezentându-se doar predecesorul său, Varga Ludovic, care l-a picat.

Noul director general a preluat funcţia la 1 iulie, în plină perioadă de contractare a serviciilor medicale pe următorii doi ani, şi explică principiile în baza cărora CAS Bihor acordă finanţările, dar şi schimbările pe care intenţionează să le determine atât în funcţionarea instituţiei, cât şi a sistemului sanitar local, de la digitalizare până la întărirea medicinei primare, prevenţiei, dar şi a paliaţiei.  

CET, extremă urgenţă!

Termoficare pregăteşte o scumpire fără precedent a gigacaloriei, cu 80 lei, pentru a-şi putea cumpăra certificatele verzi aferente anului 2021. Obligată să adune 60 de milioane lei pentru a-şi achiziţiona certificatele de gaze de seră, al căror preţ s-a triplat în ultimul an, societatea a cerut ajutorul Primăriei pentru a evita falimentul propriu şi sărăcirea orădenilor.

"Suma este de două ori mai mare decât bugetul pentru salarii şi de trei ori peste cel pentru investiţii, şi nu poate fi strânsă din niciun fel de ajustări. Dacă nu vom primi ajutor, va trebui să creştem tarifele", spune directorul Călin Ungur.

Misterul ştampilei

Un control făcut de Inspectoratul Şcolar la o şcoală din Oradea s-a lăsat cu o plângere penală. Şeful IŞJ Bihor, Virgil Blage, a reclamat procurorilor că Şcoala Gimnazială Avram Iancu folosea o ştampilă contrafăcută, în timp ce directoarea Gheorghina Bîrlădeanu nu a oferit nicio explicaţie, demisionând şi intrând în concediu medical.

TIMP LIBER
Serile muzicii

La a V-a ediţie a European Music Open, în centrul Oradiei vor răsuna canţonete şi fragmente din opere celebre de Verdi, Rossini şi Bizet. Festivalul va aduce la Oradea unul dintre cele mai vestite ansambluri camerale româneşti, Violoncellissimo, şi pe tânăra soprană Maria Rădeanu, cunoscută şi de la "Românii au talent". "Reţeta acestui festival se bazează pe forţele interne şi m-am gândit că această ediţie ar trebui dedicată tinerei generaţii", spune tenorul orădean Alexandru Badea, directorul artistic al festivalului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON