URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Februarie 2022, 00:00

Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit: Cei trei tineri care au sechestrat şi umilit o orădeancă au avut amici care i-au „acoperit”

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Luni, 21 februarie, a apărut o nouă ediție a BIHOREANULUI tipărit, cu un conţinut bogat în informaţii exclusive și variat. Iată ce puteți citi în noul număr:

29 de minute...

BIHOREANUL vă dezvăluie amănunte şocante din rechizitoriul celor trei tineri care au sechestrat şi torturat o orădeancă, faptă negată în faţa anchetatorilor, dar recunoscută în discuţii private.

Cei trei şi-au dezbrăcat victima în pielea goală, au lovit-o până i-au rupt piciorul, apoi i-au legat de gât o zgardă, ca unui câine, târând-o cu o lesă pe jos, până la maşina cu care în final au dus-o acasă, aruncând-o în faţa mamei şi surorii ei. Vezi ce dovezi au strâns anchetatorii pentru a le demonstra barbaria!

Spital bolnav

BIHOREANUL a aflat de ce a rămas Spitalul Municipal din Marghita fără acreditare și, câteva zile, și fără finanțare.

Deși managerul Bradács Aliz a ținut ascuns Raportul de neacreditare al Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate, sub pretextul mincinos că ar conține date cu caracter personal, BIHOREANUL a intrat în posesia documentului ce dezvăluie că eșecul a fost cauzat de incompetența conducerii unității. Să vedem, acum, măsurile!

Adio, piețe!

Primăria Oradea pregătește desființarea Pieței Nufărul, ca să facă în locul ei o parcare supraetajată cu spații comerciale.

Piețele din oraș se închid una după alta, după ce producătorii au fost eliminați de tarifele prea mari, programul nepotrivit și concurența neloială a comercianților, fapt pentru care orădenii riscă să rămână fără legume și fructe de grădină sau trebuie să le cumpere din... Paleu. BIHOREANUL vă prezintă opiniile pro și contra...

Hai liberare!

Lumea interlopă din Oradea fierbe. Judecătoria Târgu Mureş a dispus, marţea trecută, liberarea condiţionată a șefului clanului Neguş, Markovics Sándor, alias Sanyi Neguș, închis de peste 14 ani, iar rudele şi prietenii erau pregătiţi să-l întâmpine ca pe un rege, cu alai, în poarta Penitenciarului.

Acţiunea s-a contramandat, însă, vineri, căci în ultima clipă procurorii au contestat soluţia instanţei, cerând ca interlopul să rămână, încă, după gratii...

Șefi la cuțite

Scandal la Ambulanță: concediat fiindcă deținea nelegal funcția, directorul economic s-a înscris la un nou concurs, dosarul fiindu-i respins deoarece nu are vechimea necesară.

PSD-istul Liviu Sabău Popa a dat în judecată instituția, luându-și avocată pe soția unui magistrat care trebuia să-i judece concedierea, iar pentru noul concurs a declarat o vechime „umflată” prin angajarea și la propria firmă.

Nufăr salvat

Dispărut din rezervația în care a înflorit mii de ani, căzur pradă dezinteresului și lăcomiei, nufărul termal a fost „resuscitat” și poate fi admirat în campusul Universității din Oradea.

Cu o finanțare de aproape jumătate de milion de euro, câștigată într-un proiect european, cercetătorii au amenajat un habitat artificial în care floarea-simbol a județului Bihor se dezvoltă și se înmulțește. BIHOREANUL vă spune întreaga poveste...

Război sau pace?

Riscul unei invazii a Rusiei în Ucraina îi îngrijorează și pe ucrainenii care locuiesc în Bihor, unii dintre ei fiind consultați de BIHOREANUL.

În timp ce Occidentul avertizează că soldații conduși de Vladimir Putin vor invada curând Ucraina, bihoreni născuți în această țară sau care aparțin etniei ucrainene sunt convinși că guvernul de la Kiev are nevoie de sprijinul UE.

OPINII:

Mircea Chirilă: Alternativă la Sorbonica

De ce se chinuie Primăria să facă centre de cercetare și cămine studențești pentru dascălii boieri de la Sorbonica? Mai bine să întemeieze o nouă universitate, poate sub aripa Universității din Cluj, suplă, exclusiv cu secții care au căutare pe piața muncii. Dirijați acolo banii, aduceți profesori universitari din țară, ba chiar și de afară, că la baschetbaliști văd că nu vă zgârciți când e vorba să le dați 5.000 de euro pe lună!

Adrian Criș: Înțelepciunea episcopului

După aproape un deceniu, episcopul Böcskei a temperat, cel puțin în această chestiune, agresivitatea din discursurile etniciste ale politicienilor, mutând însemnătatea statuii și a locului unde va fi așezată dinspre „întâietatea maghiară” către elemente ce țin de tradiție și de spiritualitatea creștină. Cu primarul de-a dreapta sa și cei doi șefi de partide spectatori, prelatul nu a vorbit despre maghiaritatea regelui Ladislau, ci despre „tradiția creștină și culturală a locului”.

PREMIILE LUI BIHOREL:

- Întârzieri mari în procesul de comasare a spitalelor din Oradea, finanțarea în pericol!;

- Directoarea Liceului Nicolae Bolcaș din Beiuș a umplut instituția de tămâie și rugăciuni;

- Primărița din Brusturi, în arest la domiciliu cu telefonul de serviciu!;

- Primarul din Lugașu de Jos se încăpățânează să-și „ardă” consătenii cu taxe ilegale;

- OTL a obligat prin instanță Instituția Prefectului Bihor să-i plătească o datorie;

- Un bihorean a rămas fără carnet după ce a mâncat o friptură în vin!

DE ȘTIUT:

Şcoala de mini-staruri

Cum poţi să devii cea mai bună versiune a ta? Dacă în alte timpuri întrebarea aceasta nu se punea prea des, noile generaţii de părinţi şi de copii sunt deschise spre cunoaştere, dezvoltare şi descoperirea de talente.

În centrul Oradiei, MC Elite Academy le oferă copiilor şi adolescenţilor posibilitatea de a cunoaşte noţiuni necesare pentru o dezvoltare armonioasă. Printre acestea, se numără dicţie, postură, bune maniere şi cunoaşterea propriilor emoţii.

Clima salvatoare

Îngroziți de explozia prețului la încălzire, bihorenii iau cu asalt firmele specializate în sisteme de climatizare, pentru a-și comanda aparate de aer condiționat cu inverter. HVAC Industrial Clima, specializată în sisteme de climatizare, a preluat în luna februarie, în plină iarnă, zeci de comenzi, după ce încălzirea cu aer condiționat a unui apartament cu trei camere a ajuns să coste doar 300 lei pe lună, cu mult sub costurile pe gaz sau peleți.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Adio, piețe ...
... ține de mai vechiul plan al retailerilor și multinațioanalelor, care "patronează" unele partide politice la fel cum sunt cluburile de fotbal deținute de diverși afaceriști. PNL și USR apar în cap de listă. Așa că, edilii liberali sunt proști și ticăloși, pentru că participă la astfel de planuri, ca tot "piețarul" să devină "slugă la dârloagă". Baciu' Nicolae o să-și vândă telemeaua de pe taraba din fața casei, dacă va vrea să trăiască familia lui fără a fi angajat pe undeva.
Postat 21 Februarie 2022, 12:58 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON