URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Ianuarie 2022, 00:00

Nu rataţi noul BIHOREANUL tipărit! Ce va fi cu noi în 2022? Anul nou aduce o revoluţie în sectorul sanitar, dar şi... un calendar amuzant

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Luni, 10 ianuarie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, cu un conţinut variat şi bogat în informaţii exclusive. Dintre subiectele noii ediţii:

2022, an cu nevoi!

Noul an aduce pentru Bihor provocări fără precedent, de la construcţia şoselelor de centură pentru Aleşd, Beiuş şi Sânmartin, la primele zboruri Air Oradea. 

Într-un an marcat de pandemie şi inflaţie, primarul Florin Birta anunţă peste 100 de şantiere de anvergură în Oradea, inclusiv amenajarea tunelurilor din Piaţa Gojdu şi începerea lucrărilor pentru parcarea Spitalului Judeţean.

Unire cu necunoscute

O premieră naţională, unificarea spitalelor Municipal şi Judeţean din Oradea trebuie încheiată la 1 martie, dar - deşi propusă de vara trecută - încă nu ştie nimeni cum vor fi restructurate secţiile şi, implicit, personalul. 

Fuziunea care va încheia seria începută cu un deceniu în urmă - când Municipalul a "înghiţit" spitalele de Infecţioase, Psihiatrie şi TBC, iar Judeţeanul, Maternitatea - va aduce nu doar avantaje Primăriei, care le finanţează, şi pacienţilor, care pot fi trataţi mai bine, ci şi temeri între cei peste 4.300 de salariaţi, care vor fi împuţinaţi.

Lecţii de supravieţuire

Elevi care au fost victime ale bullying-ului în şcoli mărturisesc experienţe dramatice. Adolescenţii care s-au confesat BIHOREANULUI au suferit luni şi chiar ani întregi din cauza hărţuirilor la care au fost supuşi, o fată fiind "invitată", de exemplu, să se sinucidă, iar o alta a devenit ţinta colegilor fiindcă... s-a vaccinat împotriva Covid.

Calendarul BIHOREANULUI pe 2022

În buna tradiţie a calendarelor erotice Pirelli, BIHOREANUL vă oferă pentru 2022 un calendar cu câteva dintre mărimile oraşului. Acestea ne prezintă, cum ştiu ele mai bine, adevărul gol-goluţ despre Oradea şi judeţul Bihor, prin asociere cu câteva nuduri imortalizate de celebrul fotograf Ovi D. Pop..

Surprinde şi nu prea absenţa unor personalităţi judeţene. Nu avem, de pildă,  niciun reprezentant de la Sorbonica, nu neapărat pentru că aceasta e pe nicăieri, ci pentru că mulţi au părăsit catedra pentru tribuna Parlamentului, cam cu aceleaşi rezultate...

Patrick în atac

Olimpic la matematică şi fotbalist la AS Roma: BIHOREANUL vă prezintă povestea lui Patrick Gânţe, un orădean de 17 ani aflat pe punctul de a intra în fotbalul mare.Chiar dacă încă n-a ajuns la vârsta majoratului, jucătorul echipei de juniori a lui AS Roma vorbeşte şi gândeşte ca un adult, fiind convins că munca, şi nu talentul, l-a propulsat la un club de legendă al Europei.

De dragul muzicii

Pianistul Thurzó Zoltán va repeta tentativa de a doborî recordul mondial pentru cel mai lung concert. 

Chiar dacă prima sa încercare de a cânta fără întrerupere timp de 130 de ore a eşuat, artistul nu renunţă la îndrăzneţul plan, pentru a-şi îndeplini cel mai mare vis: înfiinţarea unui muzeu al muzicii în Oradea.

OPINII:

Mircea Chirilă: Bucuria eşecurilor

În sfârşit, o veste bună la început de an pentru pizmaşii edililor! O porţiune din Dealul Ciuperca a luat-o la vale, spre desfătarea cârcotaşilor. Sunt mulţi concetăţeni care se bucură de câte un astfel de necaz, chit că până la urmă şi ei au de suferit, fiindcă le poate afecta zonele de promenadă. Un optimist ar spune că vestea e chiar bună, pentru că dealul s-a rupt doar în zona neconsolidată...

Adrian Criş:  Trompa de elefant şi mega-Spitalul Judeţean

Un cunoscut medic orădean îmi aminteşte cu sarcasm, de fiecare dată când în spitalele din oraş se coc schimbări, toate menite să le facă mai bune, o anecdotă despre un gurmand care, ajuns într-un restaurant cu meniu sofisticat, vrea să comande friptură din trompă de elefant, o adevărată delicatesă. Ia loc, vine chelnerul, îi cere, dar află că în seara respectivă nu se face. După mai multe experienţe identice, intrigat, clientul întreabă, totuşi, de ce: "Nu aveţi trompă de elefant?". "Ba da, suficientă şi de cea mai mare calitate, dar nu avem pătrunjel", vine răspunsul...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON