URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Ianuarie 2023, 00:00

Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit: Ce mizerii au răsărit pe terenul fostelor sere din Oradea, distruse printr-o privatizare dubioasă

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Luni, 23 ianuarie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, cu un conținut variat, interesant și bogat în informații exclusive. Dintre subiectele noii ediții:

Au „plantat” gunoaie!

Descoperire șocantă a Gărzii de Mediu la marginea Oradiei: munți de deșeuri aruncate ilegal. Pe terenurile fostelor sere Orser, distruse după o privatizare dubioasă, comisarii de mediu au găsit peste 600 de metri cubi de deșeuri menajere, înghesuite în containere metalice mari sau aruncate direct pe jos, despre care nimeni nu știe cum au ajuns acolo și care vor trebui curățate fie de firma ajunsă în faliment, fie mai degrabă de Primărie, din banii tuturor orădenilor. 

Insomniile McDrive

Noul restaurant McDonaldʼs Drive Thru din Oradea și-a adus deja la disperare vecinii. Orădenii se plâng că de la deschiderea localului, împotriva căruia s-au opus, nu mai pot dormi noaptea din cauza mașinilor care le trec chiar pe sub geamuri în larmă de claxoane și muzică, a mirosului de gaze arse, a difuzorului din care se anunță comenzile, precum și a reclamei care le luminează în apartamente.

„Seara, după ora 19, când te-ai odihni după muncă, începe larma. Coada de mașini trece fix pe sub geamul meu. Când își pierd răbdarea, șoferii încep să tureze motorul, să îi claxoneze pe cei din față, să se certe pe priorități și așa o țin până dimineață”, povestește unul dintre vecini.

Dumnezeu cu mila!

Recensământul populației arată o scădere imensă a numărului de credincioși față de acum 10 ani, din cauze demografice dar și din pricina laicizării societății. Liderii religioși pun fenomenul pe seama împuținării populației și a unor erori în derularea Recensământului, iar specialiștii vorbesc despre o credință fluctuantă, vecină cu superstițiile, și despre dificultățile de a atrage în biserici generațiile crescute cu smartphone și TikTok.

Studenți cu „suspendare”

An de an, se discută despre numărul studenților care devin boboci ai facultăților, dar universitățile nu vorbesc niciodată despre cei care și finalizează studiile. O analiză făcută la nivel național arată că aproape jumătate dintre studenții care au domiciliul în Bihor au abandonat studiile și nimeni nu știe ce i-a determinat să facă asta. 

Universitatea din Oradea nu are propriile statistici privind fenomenul abandonului școlar, dar la solicitarea BIHOREANULUI, cele 15 facultăți au transmis date care arată că, anul trecut, 40% dintre studenții care ar fi trebuit să devină absolvenți nu au finalizat studiile. Dacă o vor face cândva, doar timpul o va dovedi. 

Anchetă cu încetinitorul

Gruparea care a defrișat o arie protejată din Padiş a ajuns în faţa instanţei, mai puțin un „VIP”! Hoţii, între care şi fiul unui patron de pensiune din Padiş, acţionau sub protecţia unui pădurar de la Ocolul Silvic Codrii Beiuşului şi ascundeau buştenii la gaterul unui afacerist din Pietroasa, paguba de peste 100.000 lei nefiind recuperată nici până azi.

Şpagă transfrontalieră

Patru poliţişti de frontieră din Borş au ajuns sub control judiciar într-un mega-dosar de corupţie instrumentat de procurori din România şi Republica Moldova. Anchetatorii au folosit investigatori sub acoperire, care s-au angajat şoferi pe microbuze de transport persoane şi colete pe ruta Republica Moldova - România - Germania, şi au filmat şpăgile cerute şi luate de vameşii şi poliţiştii de frontieră.

Anul vitezei

Planurile CJ Bihor pentru 2023 vizează finalizarea unor proiecte mari începute anul trecut. În vară trebuie să fie gata cabana Vadu Crișului și Drumul Apusenilor, în iarnă modernizarea Aeroportului Oradea și centurile Aleșd și Sânmartin, iar între timp să înceapă lucrul la centura Beiuș, noi șosele în jurul Oradiei și Drumul Expres spre Arad.

Poștă și nesimțire

Ce face o firmă de stat în loc să-și facă treaba: Compania Națională Poșta Română a dat în judecată BIHOREANUL, care i-a dezvăluit managementul precar. La 9 luni după ce ziarul a semnalat un concurs suspect de la Oficiul Poștal Beiuș, de altfel anulat tocmai din cauza asta, dar și paragina în care ține Palatul Poștei din Oradea, pentru a cărui reabilitare, culmea, luase un credit bancar încă din 2020, CNPR a intentat redacției un proces, fără să indice nici măcar un singur neadevăr scris pe seama sa.

Stai drept!

Un cabinet medical din Oradea ajută copiii și adulții să scape de cocoașele provocate de poziția incorectă în fața laptopului. KineticReform utilizează un aparat de ultimă generație care analizează postura corpului, ceea ce ajută terapeuții să aleagă exercițiile și dispozitivele potrivite pentru fiecare persoană în parte, pentru a-i scăpa de cifoză și de alte dureri de spate, picioare ori șolduri. 

OPINII

Să reparăm greșelile!
de Mircea Chirilă 

Pentru ducerea la bun sfârșit a noianului de investiții e nevoie de câteva condiții. Să ai proiecte bune, constructori serioși și o administrație care nu a căzut la „pace” cu șantieriștii. Chiar și așa, însă, realitatea bate la scor teoria. Important e totuși ca beneficiarul, în cazul nostru Primăria, să fie flexibil, să înțeleagă greșelile și să se străduiască să le repare, pentru că dacă rămâne încremenit în proiect, toți vom avea de suferit... 

Cu Poșta la tribunal
de Adrian Criș 

La fel ca în bancurile cu olteanul care, atunci când nu are ce face, se dezbracă și își păzește hainele, Compania Națională Poșta Română - firmă de stat care, spre deosebire de oltean, are însă multe de făcut ca să iasă din înapoiere - a intentat BIHOREANULUI un proces pentru o serie de articole publicate în primăvară. După o perioadă de reflecție de 9 luni de la apariția lor (mai rapidă, totuși, decât gestația la măgărițe), CNPR, la conducerea căreia din 2020 niște PNL-iști au luat locul unor PSD-iști, a stabilit că i-a fost prejudiciată reputația (nu râdeți, da, instituția are reputație!) prin publicarea a patru texte „defăimătoare” pe două teme... 

PREMIILE LUI BIHOREL

Primarul fake: Florin Birta s-a trezit cu contul de Instagram „piratat”; Lecție de nepăsare: Primarii din Bihor, dezinteresați de banii disponibili pentru dotarea școlilor; Scandal la final: Povestea ștampilei dubioase de la Școala Avram Iancu din Oradea, îngropată de Parchet; Școala ochilor albaștri: Cum s-a lăsat universitarul Mihai Maci „racolat” la Academia SRI-ului; Edu sucitul: Celebrul evazionist Dorinel Edu denunță „târgul” făcut cu procurorii; Sagrada Famiglia de Borod: Câți bani a „păpat” o capelă din Bihor, fără să fie ridicată.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
Decaord cu ce zici CT, dar vazui si alte lucruri in privinta Universitatii
Din jumatatea aia care nu termina facultatea la Oradea, as estima ca 5% (adica 2,5% din total) o fac ptr ca se transfera la alte universitati mai bune. Restul de 95% renunta ca… nu prea trec examenele nici la Universtiatatea asta “de rang 2” (fie te-a lovit viata (copii, job, emigrari), dar experienta mea imi arata ca i-a lovit viata in special pe cei care abia faceau fata oricum, or nu erau interesati de la inceput). Nu ca faci Harvard din Oradea, dar nici sa nu o faci Xeroxul de diplome a lui Maghiar (desi recunoaste oricine ca xeroxul a crescut dimensiunile universitatii)
Postat 23 Ianuarie 2023, 23:46 de unu
CT
Păcat. Erai pitoresc.
Postat 23 Ianuarie 2023, 07:46 de Simonette
Interesant cum ziarul ignora inca o data niste evenimente stringente petrecute recent.
Dragilor, ce ne facem cu inatacabilii astia, cum de circula ei seara sau in weekend, desigur numai si numai in interes de servici, doar cu masina institutiilor? Sau asteptam sa le mai pice un arbore? Barem o butada, ca tiradele s-au oprit la Pasztor. De dragul obiectivitatii, ca doar nu vreti sa cred ca promovati dubla balanta?! P.S.: mi-am permis niste postari multiple, pentru ca sunt ultimele. Diferentele de opinie sunt atat de mari, incat nu are rost sa continui, pierdere de timp, nimic constructiv. Succes!
Postat 23 Ianuarie 2023, 07:16 de User anonimizat
Minunata universitate…
Poti sa termini la Oradea si diploma sa nu aiba greutate, desigur e o portita (una mica) sa faci un master altundeva (la noi sunt generaliste), dar te fentezi pe tine insuti cand privind programa scolara de la alte universitati, realizezi ca ai cam facut 4 ani degeaba. A noastra ramane o universitate de mana a doua/treia, ca orasul de altfel (comparatia nu-mi apartine). Nu cumva multi dintre cei care abandoneaza, realizeaza nivelul scazut, lipsa de oportunitati ulterioare? In fond, pana te convingi pe propria piele, nu te lamuresti.
Postat 23 Ianuarie 2023, 07:04 de User anonimizat
“Fantastic” articolul domnului Chirila.
Cu alte cuvinte e o virtute sa modifici proiecte gresite, admitand greseala, dar modificarile din proiecte gresite cine le plateste, cumva semnatarii? Nu era mai bine ca proiectele sa se faca cu cap, luand in considerare mai multe aspecte nu doar cele constructive, rentabilitatea, intretinerea lor ulterioara, o viziune pe termen lung, puse toate in balanta? Retoric…
Postat 23 Ianuarie 2023, 06:54 de User anonimizat
Barem sa stapanim termenii…
Una e politist de frontiera, alta e vames (agent vamal), e o greseala des folosita. De exemplu, agentul taxeaza coletul sosit din UK (post Brexit). “Vamesul” va ramane si post aderare la Schengen, idem politistul de frontiera la o portiune de frontiera non-Schengen.
Postat 23 Ianuarie 2023, 06:49 de User anonimizat
Foarte fain ca ziarul pune in lumina nu doar cati studenti se inscriu la Universtiatea Oradeana, ci si cati studenti mai sunt pe la cursuri in anul 3 sau cati chiar termina studiile. Nici nu trebuie sa termine toti, ptr ca atunci diploma nu mai are valoar
Vamesii: doar niste comisionari si niste frane in dezvoltare, iau bani in plus din economia privata, ca mica coruptie a aparatului public sa isi ridice vile. Abia astept sa intram in Schengen sa ramana si astia fara joburi si venituri, apoi sa vedem daca isi permit factura la curent pe ce le-a cladit coruptia lor. Program national de investitii in scoli: Pacat ca primarii sunt dezinteresati de fonduri europene si guvernamentale ptr dotarea scolilor, cu asa medie de birocrati publici, e clar ca Bolojan e supererou.
Postat 23 Ianuarie 2023, 00:56 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON