URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Martie 2021, 00:00

Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit! Caz unic: a demisionat din sistemul public de învățământ ca să-și poată face meseria pe cont propriu

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Luni, 15 martie, a apărut o nouă ediţie a BIHOREANULUI tipărit, cu un conţinut bogat în informaţii exclusive şi variat. Iată ce puteţi citi în noul număr:

Profa de 10

Caz unic în învăţământul local! Una dintre cele mai bune profesoare de matematică din Bihor a demisionat din sistemul public ca să-şi facă meseria eficient.

După ani de pregătire pentru cariera de dascăl, în care a fost fruntaşă la învăţătură, şi după ce a câştigat un post de titular cu cea mai mare notă, decepţionată de birocraţia şi obtuzitatea sistemului public de educaţie, Roxana Caciora a renunţat la confortul slujbei de la stat, cu salarii şi vacanţe garantate, devenind prima profesoară "freelancer" din Bihor, angajată la propria firmă de meditaţii, care îi merge foarte bine.

"Lucrez mai mult decât am lucrat vreodată", spune profesoara, recunoscând însă şi că are mult mai multe satisfacţii decât în anii în care preda în şcolile publice. O poveste de "jos pălăria!"...

Cum să "spargi" un miliard...

Primăria Oradea supune dezbaterii publice un buget record de 2,1 miliarde lei, concentrat pe investiţii fără precedent, în valoare de 1 miliard de lei.

Bugetul local pe 2021 prevede lucrări de amploare, precum construirea pasajelor subterane din centrul civic şi trecerea cartierului Nufărul pe apă geotermală, fapt pentru care municipalitatea îngheaţă salariile angajaţilor, nu acordă tichete de vacanţă şi suspendă finanţarea ONG-urilor, dar şi programul de bugetare participativă. BIHOREANUL vă oferă toate detaliile...

Ea centra, ea marca!

Exploatarea pădurilor reprezintă o afacere uriaşă pentru investitorii preocupaţi să taie cât mai repede şi cât mai mult, în căutarea profiturilor cu multe cifre. Bătălia cea mare se dă la licitaţiile pentru masă lemnoasă organizate de ocoalele silvice, unde, însă, unele firme nu se dau în lături de la practici neloiale.

La Ocolul Codrii Beiuşului, cu acţionar majoritar municipiul Beiuş, licitaţiile se fac în familie: secretara comisiei de licitaţie a semnat cu firma soţului contracte de 1,1 milioane lei. Trimisă în judecată şi chiar condamnată cu suspendare, în primă instanţă, pentru 24 de fapte de conflict de interese, contabila şefă Florica Budău este menţinută în continuare în funcţie de şeful Ocolului pe motiv că... nu i-a cerut nimeni s-o suspende.

Subvenţii "dublate"

Direcţia Agricolă Bihor a sesizat DNA Oradea pentru o fraudă cu fonduri europene în beneficiul unei firme care a primit subvenţii de la APIA datorită unui fals.

O firmă care lucrează în Avram Iancu sub 100 hectare de teren e acuzată că a încasat subvenţii pentru aproape 200 de hectare, în baza unei adeverinţe semnate de inginerul agricol al comunei, practică permisă de un sistem care îmbie la fraude. BIHOREANUL vă prezintă, în exclusivitate, detaliile.

Mamă pe contrasens

O tânără în vârstă de 30 ani din Oradea a fost ridicată marţea trecută de poliţişti şi depusă la Penitenciar, după ce a fost condamnată definitiv la 1 an de închisoare cu executare pentru infracţiuni rutiere. Încarcerarea a fost anunţată de Poliţia Bihor în câteva rânduri, însă povestea din spatele comunicatului sec este una cutremurătoare.

Femeia a fost protagonista unui incident şocant, provocat de supărare că instanţa i-a interzis să se apropie de copilul ei, pe care l-a abuzat fizic. Asta după ce, în urmă cu aproape un deceniu, fusese condamnată pentru o faptă similară, faţă de ceilalţi doi copii ai săi...

Secretul secretarului

Administraţia din România e şvaiţer, populată cu funcţionari care îşi "cumpără" diplome de la cine ştie ce facultate judeţeană absolvită la "FF" sau, mai rău, care şi le falsifică de-a dreptul.

Oricât pare greu de crezut a doua variantă, BIHOREANUL a descoperit un asemenea caz în Primăria Tulca, unde secretarul comunei, Lucian Matei, şi-a fabricat singur actele de studii. Culmea e că, prins în fapt, a rămas în "sistem", la stat, printr-un simplu transfer la altă Primărie...

Apă "înecată"

Compania de Apă Oradea a început dezgroparea hidranţilor subterani după ce "Doreii" firmelor de construcţii le-au acoperit, din nepăsare, cu nisip şi asfalt.

Furnizorul de apă îşi verifică reţeaua de distribuţie după ce, în urma unor avarii de luna trecută, a descoperit că numai în cartierul Grigorescu 60 din cei 142 de hidranţi subterani sunt acoperiţi, îngreunând munca pompierilor în cazul producerii unor incendii.

Oraşul cafenelelor

Dezvoltarea Oradiei la începutul anilor 1900 şi în perioada interbelică a însemnat, pe lângă noi investiţii industriale şi edilitare, şi crearea unei reţele de restaurante şi cafenele, care în timp au devenit cunoscute şi apreciate atât de localnici, cât şi de vizitatorii urbei.

Cu o sută de ani în urmă, industria ospitalităţii creştea în părţile Bihorului, satisfăcând şi cele mai rafinate pretenţii. BIHOREANUL vă arată care erau cele mai importante astfel de localuri, ce se întâmpla în ele şi cine le frecventa.

A fost sau n-a fost?

Săptămâna trecută a fost una de foc în lupta anti-Covid. Mai multe ţări au anunţat suspendarea vaccinării cu AstraZeneca, după ce s-au înregistrat mai multe efecte secundare.

În Bihor au fost administrate aproape toate dozele dintr-un lot suspectat de neconformităţi, însă nu s-a înregistrat nicio reacţie adversă gravă.

De genul... acuzativ

Cunoscut drept creatorul haiosului serial "Las Fierbinţi", plin cu personaje neaoşe şi situaţii comice, Mimi Brănescu a ajuns, în această primăvară, la Oradea în dublă ipostază: cea de dramaturg şi cea de regizor de teatru.

Cel mai nou spectacol din repertoriul Teatrului Regina Maria, "Genul acuzativ", este o tragicomedie ce porneşte de la râvna Marinei, acum văduvă, de a le-o plăti celor care i-au greşit, fie şi puţin, de-a lungul vieţii. În piesa lui Mimi Brănescu apare la un moment dat şi Oradea. Cum anume? Puteţi afla în sala de spectacol...

ACTUALITATE LOCALĂ

Nu rataţi selecţia ştirilor de actualitate din BIHOREANUL tipărit! Printre subiecte: Covid-19 în Bihor: Oradea a ajuns la limita închiderii!; Cum funcţionează săptămâna aceasta şcolile în Bihor; Opt bihoreni, bolnavi de Covid-19, sunt suspecţi de tulpini mutante; DNA: O grefieră de la Tribunalul Bihor a falsificat acte pentru înmatricularea a 34 de autoturisme; Cursele de pe Aeroportul Oradea, anulate pe bandă rulantă; 25 de bihoreni s-au trezit restanţieri la Provident. Două femei, inculpate pentru înşelăciune şi fals; Coaliţia Rogerius e împotrivă! Cinci preşedinţi de bloc cer alte soluţii pentru salubritate; Camerele de supraveghere din Oradea au rezolvat peste 100 de cazuri; Şase noi focare de pestă porcină în Bihor...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON