URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Octombrie 2022, 00:00

Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit: Bilanț al realizărilor, eșecurilor și amânărilor, la doi ani de administrație Bolojan-Birta

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Luni, 17 octombrie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, cu un conţinut variat şi bogat în informaţii exclusive. Dintre subiectele noii ediţii:

Judecată de etapă

Săptămâna aceasta se împlinesc doi ani de la învestirea în funcții a președintelui CJ Bihor și a primarului Oradiei, iar BIHOREANUL le face bilanțul la jumătate de mandat, prezentându-le atât explicațiile, cât și criticile aduse de opoziție.

În timp ce Florin Birta e „condamnat” să termine șantierele deschise în oraș de Ilie Bolojan, acesta a început în județ mai multe proiecte decât toți predecesorii la un loc, numitorul comun al amândurora fiind întârzierile în îndeplinirea promisiunilor făcute în campanie și opoziția tot mai vocală a consilierilor PSD.

Școala „BMW”

Concomitent cu investiția uriașă făcută de BMW pentru o fabrică în Debrețin, universitatea din orașul ungar își pregătește la Oradea, gratis, ingineri vorbitori de maghiară.

După ce Guvernul de la Budapesta a alocat sume considerabile pentru dezvoltarea educației tehnice în nord-estul Ungariei ca să poată răspunde miilor de anunțuri de angajare pe care le va lansa BMW, Universitatea din Debrețin s-a extins la Oradea, unde a înființat o specializare de Inginerie mecanică. BIHOREANUL vă prezintă ce se întâmplă, în exclusivitate.

Doctori fără de arginți

Un oncolog cu experiență acumulată în țară și străinătate a lansat o „școală” gratuită pentru bolnavii cu cancer și familiile lor.

Pentru că pacienții sunt tot mai numeroși și îngrijirea lor se mută din spitale în ambulatorii și la domiciliu, două clinici din Oradea s-au alăturat inițiativei doctorului Silviu Corbu de a învăța oamenii cum să evite boala ori s-o descopere la timp, s-o învingă sau să trăiască cu ea cât mai mult și mai bine.

Maestrul jocului

Un orădean a devenit campion mondial la jocul de societate Carcassonne. În vârstă de 36 de ani și tată a patru copii, Gere Árpád a concurat la Essen, în Germania, cu jucători experimentați din țări precum Islanda, Taiwan sau Norvegia, în fața cărora a ieșit victorios. BIHOREANUL a vorbit cu marele câștigător şi vă propune o incursiune în lumea jocurilor.

Uite drumul, nu e drumul!

După o anchetă fușerită, Parchetul Aleșd a clasat dosarul privind amenajarea ilegală a unui drum pe malul Crișului Repede, la Vadu Crișului. Procurorii au respins plângerea penală făcută de Garda de Mediu, care acuza distrugerea unei arii protejate, stabilind că fapta merită cel mult o amendă, deși nu au audiat angajații ABA Crișuri care au amenajat drumul, iar arborii tăiați ilegal i-au căutat abia după patru luni.

BIHOREANUL vă arată cum, superficiali, slujbașii statului nici măcar nu s-au străduit să înțeleagă dacă natura a fost sau nu afectată...

Lecții de sex

Datele sunt îngrijorătoare: în 2020 Bihorul a fost pe locul doi în țară la numărul mamelor minore.

Sătule de superficialitatea sistemului educațional, care nu învață elevii noțiuni elementare despre sex sau igiena zonei intime, două studente de la Facultatea de Medicină a Universității din Oradea și-au propus să meargă în școlile din județ pentru a vorbi despre acest subiect sensibil din societatea românească.

Județ de infractori

Lumea orădeană interbelică era una complexă și avea diferite fațete. Exista o elită ce frecventa cafenelele, existau muncitori și săraci în suburbii, dar orașul atrăgea totodată și hoți și bandiți de toate felurile.

Furturile în epocă erau multe și făceau parte dintr-o serie mare de infracțiuni ce dădeau bătăi de cap autorităților, atât polițienești, cât și juridice. Istoricul Cristian Culiciu vă arată o parte a lor, recurgând la ziarele vremii.

Plan dejucat

Procurorii din Salonta au trimis în judecată 12 membri ai unui clan ţigănesc din Tinca care au băgat groaza într-o adolescentă violată de doi tineri, până când şi-a retras acuzaţiile.

Pentru că fata a refuzat să se lase cumpărată cu bani şi cadouri, rudele violatorilor au ameninţat-o că o taie în bucăţi şi „pun toată ţigănia pe ea”, obligând-o să înregistreze o declaraţie potrivit căreia făptaşii ar fi fost, de fapt, niște victime nevinovate. BIHOREANUL vă prezintă încă o realitate cruntă de lângă noi.

Dans și... dragoste

Orădenii sunt invitați la spectacole de dans oferite de companii apreciate din București, Budapesta și Barcelona.

Programul celei de-a V-a ediții a Infinite Dance Festival cuprinde, printre altele, spectacolul „Luxuria”, despre iubire și dorințe, prezentat de Barcelona Flamenco Ballet.

OPINII

Adrian Criș: Impozitare și fugă de răspundere

Dacă simplii cetățeni pot fi înțeleși că nu fac conexiunile, politicienii în schimb nu au scuze. PSD-iștii bihoreni, de pildă, acuză Primăria Oradea că își „continuă politica de majorare a taxelor și impozitelor” (l-am citat pe consilierul municipal Adrian Madar), ignorând și că majorările sunt cel mai adesea indexări cu rata inflației, și că, încă de sus, majorările sunt promovate tocmai de propriii colegi de partid.

Mircea Chirilă: Ce să căutăm în Schengen?

Ne place sau nu, olandezii au dreptate. Când s-a aflat că vine premierul Olandei în vizită, deja se vorbea că vom cumpăra vapoare de la ei pentru a nu se opune intrării în Schengen. În mintea noastră virusată știm că nu putem accede decât cu fente și manevre, la fel cum a făcut Guvernul Năstase cu autostrada Bechtel pentru intrarea în NATO și când a dat Petrom-ul austriecilor de la OMV pentru admiterea în UE.

PREMIILE LUI BIHOREL

Invizibilul Bodog, șeful PSD Oradea, l-a sancționat pe Madar... pentru inactivitate; Un personaj controversat din Bihor se numără printre șefuții firmei acuzate de spionaj în favoarea Gazprom; Un nou concurs cu șmecherii pentru un post de director la Spitalul din Marghita; PSD-istul Dorel Dume de la ABA Crișuri își sperie vecinii cu noua sa vilă de fițe; Sanyi Neguş speră să fie eliberat condiționat, dar numai nu i se arată; Șmechera Edina și-a lăsat colaboratorii de la Retro Summer Festival cu ochii-n soare...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
KP aka mama Omida
Iarăși le știi pe toate, pt ca ți-ai tratamentul:::))))
Postat 17 Octombrie 2022, 10:44 de Sandu2100
Sandu, prostane, iar ești beat?
Abia din 2010 încoace s-a prins și Bolojan, după 3 ani de întârziere, că Oradea poate crește ritmul investițional public pe baza instrumentelor structurale ale UE. Orice prost poate băga bani în betoane, dacă depune aplicații de finanțare în care 85% sunt bani europeni, 13% bani de la bugetul statului și 2% din contribuții proprii. Până la Bolojan, Oradea băga 30% în investiții, așa că "neterminații" tăi de liberali, pe diferența de 28% în ultimii 10 ani nu au făcut altceva decât să prăduiască banul public, pe lucrări neconforme sau inutile adeseori.
Postat 17 Octombrie 2022, 09:56 de KP
"Adrian Criș: Impozitare și fugă de răspundere".
Băi, amețilă, ești dus cu pluta? În ultimul deceniu, din 2012 până în 2022, se vede că ai fost plecat pe Criș cu "funia liberală". În 2012 plăteam ca persoană fizică 2.980 lei impozit la nivelul proprietăților pe care le aveam, beneficiind de 10% reducere pentru plata integrală până în martie a anului respectiv. În 2022, am plătit, cu o bonificație redusă cu 2% ... fix 10.422 lei. Asta-i inflația în 10 ani? Du-te la profesorul Bolojan care te-a meditat la matematică și cere-i banii înapoi, că te-a păcălit și nu te-a învățat ce trebuia.
Postat 17 Octombrie 2022, 09:49 de KP
Intrebare.
Primita cu entuziasm de partea ce mictioneaza precoce la orice proiect a dansilor, separat sau comun, utopic sau distopic, nicidecum realist, ce acopera orice esec si exacerbeaza orice reusita, dar, compania aeriana se mai face?
Postat 17 Octombrie 2022, 07:42 de User anonimizat
" acesta a început în județ mai multe proiecte decât toți predecesorii la un loc "
Pt ca predecesorii lui Bolojan au frecat menta și au băgat banul PUBLIC în buzunarele firmelor de CASA, județul a stat pe loc, dar defapt nu a stat pe loc , a mers înapoi, înainte de Pasztor love Mango cineva a adus curse internaționale la Nagyvarad, după ăla cineva, a venit LOVE Mango Pasztor și nu au fost în stare sa mențină cursele, pt ca NO bine amu, Debrecen BRO must win . Apoi vine PZD Police GUY ex OFFICER militionist ca el vrea un INEL ca și a lui Bitman ( Bitman nem Batman ) . Și asa lucrările sunt întârziate. AAAA era sa uit SABAU LIVIU asta încă se mai pozează din avion ca nu sunt pasageri ::::)))) HOLOD TE Liviu Popa sau cum te cheamă, tu ai fost la LONDON, sau Roma sa vezi ca sunt pasageri pe ORADE ??? Ai prieteni la Londra și Roma , poți sta la ei pe gratis, știi tu ca in liceu, dacă nu-ți permiți îți cumpăr eu un bilet " one way, no return " Referitor la întârzieri, se vede clar ca din cauza PSD sunt întârzierile pt ca PSD nu are intenția de a termina o lucrare începută de Bolojan pt ca PSD scade la Oradea . Știți și voi ca la următoarele alegeri o sa luați ca USR.
Postat 17 Octombrie 2022, 00:58 de Sandu2100
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON