URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Iunie 2022, 00:00

Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit: Bihorenii stabiliți în Ungaria acuză discriminarea la alimentarea cu combustibil

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Luni, 27 iunie a apărut o nouă ediţie a BIHOREANULUI tipărit, cu un conţinut bogat în informaţii exclusive şi variat. Iată ce puteţi citi în noul număr:

Benzină pe alese

Bihorenii stabiliţi în satele maghiare de peste graniţă acuză discriminarea lor de către autorităţile din ţara vecină la achiziţia de carburanţi auto.

Obligaţi să naveteze între domiciliile din Ungaria şi locurile de muncă din România, transfrontalierii se plâng că nu au dreptul să cumpere benzină la preţ plafonat doar pentru că au maşini înmatriculate în Bihor, deşi au cetăţenie ungară şi plătesc taxe la fel ca orice maghiar.

Daţi-i bătaie!

Cele 350 de lucrări anunţate în primăvară de primarul Florin Birta pentru anul acesta trenează din cauza scumpirii materialelor şi a întârzierii avizelor.

În loc să profite de traficul redus de vară, Primăria tărăgănează lansarea săpăturilor la pasajele subterane şi parcarea din Piaţa Gojdu, în timp ce lucrările la etapa a treia pentru reabilitarea reţelelor de termoficare şi trecerea încălzirii pe mixt de apă geotermală în Nufărul sunt "temporizate" pentru coordonarea cu alte investiţii din zonă.

Adulter la plată

Un bărbat din Bihor care şi-a părăsit soţia pentru amantă a fost obligat de judecători să-i plătească fostei consoarte despăgubiri de 20.000 de euro.

În premieră pentru Bihor, instanţele i-au acordat femeii atât daune morale, cât şi compensatorii, deoarece, pe lângă trauma emoţională pe care i-a provocat-o, soţul a lăsat-o fără proprietăţi şi a trecut firma pe numele amantei.

"Ne hămăleau permanent"

Dezvăluirile BIHOREANULUI privind abuzuri asupra personalului Kaufland Ioşia au determinat o replică violentă a companiei, dar şi noi plângeri din partea altor victime.

În timp ce firma susţine că articolul "Sclavie la Kaufland" ar fi defăimător, tot mai multe foste şi actuale salariate confirmă exploatarea lor prin obligarea de a presta alte munci decât cele pentru care au fost angajate şi peste programul de lucru.

O mână de ajutor

Un inginer orădean a creat o mănuşă bionică pentru palma rămasă fără degete a unui tânăr de 22 de ani din Bihor.

Andrei a aflat că poate fi ajutat de Dorin Hirţe, doctor în inteligenţă artificială, după un articol publicat anul trecut în BIHOREANUL, despre afacerea inedită cu roboţi a inginerului.

Profesorii "de carieră"

Centrul de Excelenţă în Învăţământul Profesional Dual din Oradea investeşte 50.000 euro din fonduri UE pentru a ajuta elevii bihoreni în alegerea carierei.

Influenţaţi de părinţi şi anturaj, peste 80% din copii îşi doresc profesii nepotrivite, fapt pentru care Centrul a testat în ultimul an aptitudinile a peste 300 de elevi şi i-a sprijinit să aleagă o meserie care adesea le asigură jobul încă de pe băncile şcolii.

TIMP LIBER:

Festivalul cavalerilor

Cei mai neînfricaţi cavaleri, arcaşi şi călăreţi, "reîncarnaţi" în vremurile noastre, vin în weekend la Oradea, în cadrul unei noi ediţii a Festivalului Medieval.

Evenimentul se va desfăşura în Cetate şi va cuprinde întreceri spectaculoase de turnir, jonglerii cu foc, farse medievale şi concerte susţinute de HARA, Alexandra Uşurelu şi Bosquito.

OPINII:

Mircea Chirilă: Despre hipermarketuri şi alte multinaţionale

Nu fac parte din categoria celor care sunt convinşi că hipermarketurile taman ce şi-au reînnoit stocul de bice, şi-au dat la galvanizat cătuşele şi au zugrăvit carcerele unde-i terorizează pe angajaţii recalcitranţi.

Dar nu-i mai puţin adevărat că asupra unor angajaţi se exercită presiuni inadmisibile, profitând de starea lor de vulnerabilitate...

COLŢUL JURIDIC:

Efectele deciziilor Curţii Constituţionale

În ultimii ani, în spaţiul public şi în mediul juridic, au existat discuţii interminabile despre efectele pe care o decizie a Curţii Constituţionale le produce în procesele aflate pe rol la acel moment.

Inclusiv în aceste zile se discută foarte mult cu privire la efectele ultimei decizii a CCR cu privire la prescripţia penală în dosarele penale şi, în acest context, cred că este util să prezint, sintetic, cum se aplică în concret o decizie a CCR prin care se constată că o dispoziţie de lege este neconstituţională.

PREMIILE LUI BIHOREL

Garcea din parcare: Poliţist din Oradea, prins că a parcat pe un loc cu handicap; Revoluţie cu amânare: Ce condiţii a pus Ioan Mang ca să plece de la conducerea PSD Bihor; Putoare de Binş: Cum au ajuns să fie peştii "fierţi" în Valea Nimăieşti; Rutierist la patrupezi: Celebrul poliţist vlogger Octavian Perţea a plecat de la Rutieră; Trotinete cu vedere: Ce condiţii a impus Primăria Oradea pentru prelungirea avizului pentru trotinetele Bolt; Duhul Sfânt, finanţatorul: Primăria Oradea s-a angajat că finanţează refacerea faţadelor unei biserici din Ioşia...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON