URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Iulie 2022, 00:00

Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit! Atenție, au apărut bande specializate în furtul de catalizatoare de pe mașini

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Luni, 11 iulie a apărut o nouă ediţie a BIHOREANULUI tipărit, cu un conţinut bogat în informaţii exclusive şi variat. Iată ce puteţi citi în noul număr:

Furt la minut

Bande specializate în furtul de catalizatoare auto au provocat pagube de peste 2,4 milioane lei în județul Bihor, hoţii ajungând atât de buni încât dau lovituri în câteva zeci de secunde.

Preluate pe sume mari de "samsarii" de fier vechi, care le vor pentru conţinutul de metale rare, piesele au devenit o pradă atractivă în rândul hoţilor, care au lăsat 24 de orădeni cu maşinile pe butuci, au furat 100 de piese într-o singură noapte dintr-un centru de dezmembrări şi aproape 1.700 de bucăţi dintr-o fabrică!

Greu de permis

Obţinerea permisului de conducere a devenit pentru bihoreni cel mai dur examen, gradul de promovare "din prima" a probei practice fiind de numai 15,63%. 

Promovabilitatea la toate categoriile de permise a scăzut an de an în urma creşterii dificultăţii probei de "traseu", şcolile cu cele mai mari rate de succes, precum Decebal Drive Unu, Cor Tin Favorit şi ZeceNut, reuşind să facă şoferi sub jumătate dintre cursanţi.

Se alege praful!

Seceta şi canicula prelungite au înjumătăţit recolta de grâu, iar cultura de porumb se arată deja distrusă de lipsa apei din sol. 

Fermierii bihoreni se plâng de cele mai proaste producţii din ultimele două decenii, în urma cărora mulţi vor ieşi pe minus, mai ales că şi preţurile sunt în scădere, astfel încât riscă să ajungă fără resurse pentru a înfiinţa noi culturi pentru anul viitor.

INTERVIUL BIHOREANULUI:

Dumitru Ţiplea, prefectul judeţului Bihor:
"Dacă prefectul ar face numiri, multe lucruri ar fi diferite"

Numit în funcţie cu puţin înaintea declanşării pandemiei de Covid, actualul prefect al Bihorului pare condamnat la un mandat marcat de crize: celei sanitare i-a urmat criza refugiaţilor, apoi cea a carburanţilor şi a gazelor, acum seceta severă, iar în toamnă se anunţă şi problema termoficării, cu riscul unor convulsii sociale.

BIHOREANUL a încercat să afle de la Dumitru Ţiplea cât de pregătite sunt instituţiile, dar şi în ce măsură prefectul ţine de obiectivele iniţiale, digitalizarea şi transparentizarea instituţiilor, ce relaţie are cu autorităţile locale în condiţiile în care toate cele trei partide care au primari - PNL, PSD şi UDMR - sunt şi la guvernare, şi adversare în plan local, dacă şi cum taxează neregulile din instituţii...

Ochiul din pământ

În premieră naţională, în Oradea se țin cursuri de orientare pentru nevăzători cu ajutorul bastonului alb. 

Doi orădeni şcoliţi în Norvegia ajută nevăzători din toată România să câştige independenţă şi stimă de sine, învăţând să folosească bastonul, astfel încât să nu mai fie captivi în propriile locuinţe.

Bancomat cu belele

Banii "evaporaţi" din contul unui bihorean din cauza unui ATM defect, returnaţi "în mod excepţional" de Banca Transilvania după mai bine de 1 an şi jumătate. 

Ajutat de o funcţionară, bărbatul a depus 6.000 euro la ATM-ul din faţa băncii şi apoi a intrat în sediul acesteia pentru o altă tranzacţie, timp în care bancomatul a "scuipat" banii, pe care i-a luat o altă persoană, care a dispărut cu ei.

Turism cu măsură

Plan ambiţios al conducerii judeţului: să promoveze ecoturismul în ariile protejate, asigurând totodată ocrotirea lor. 

Consiliul Judeţean Bihor s-a aliat cu Agenţia Naţională pentru Arii Naturale Protejate ca să atragă fondurile europene necesare asigurării unui turism responsabil în mai multe arii ocrotite, astfel încât turiştii să se bucure de natură fără să o distrugă.

TIMP LIBER:

Mai beeeee, mă!

Mutat în munţi, un bihorean organizează o nouă ediţie a festivalului "Beeeee, mă!", în mijlocul naturii, cu muzică folk şi rock şi cu multă bere. 

Ediţia din acest an aduce pe scena din Munţii Apuseni invitaţi ca Fraţii Jdieri, N.O.R., Nightlosers şi Dirty Shirt.

OPINII:

Mircea Chirilă: Ce-s 30 de milioane de euro?

Proiectul Centurii Oradea - Sânmartin a fost blocat în instanţă de proprietarii unor terenuri afectate de traseul viitoarei şosele. Cum proiectul trebuie terminat până la finele anului viitor, fiind vorba de fonduri europene, practic ţăranii din Sânmartin pot să-şi facă poze cu traseul frumos colorat pe hartă.

Domnii cu reclamaţiile preferă să câştige o sută de lei din cazarea turiştilor decât să beneficieze întreaga comunitate de un drum civilizat care scoate traficul din centrul staţiunii...

Adrian Criş: Socoteli greşite

Lăsaţi sondajele despre câtă încredere au românii în autorităţi! Cel mai clar indiciu că-s risipă curată e reacţia oamenilor când îi caută recenzorii.

"Sunt acasă, dar nu deschid uşile", răbufneşte şeful Direcţiei Judeţene de Statistică, exasperat că recenzarea eşuează şi pentru că bihorenii refuză "interviurile" cu persoanele angajate să consemneze câţi locuiesc într-o gospodărie ori cu ce este ea dotată...

COLŢUL JURIDIC:

Mircea Ursuţa: Cum va arăta, din august, "dunga roşie" din buletin

Într-un articol de anul trecut arătam că, în copilărie, majoritatea dintre noi am auzit că există semeni care au "dungă roşie" în buletin, prin această expresie fiind desemnate persoanele puse sub interdicţie judecătorească, adică, mai pe româneşte, persoanele incapabile să se descurce şi care aveau desemnat un tutore care să îi reprezinte la încheierea oricăror acte juridice.

Tot atunci, arătam că în anul 2020 Curtea Constituţională a declarat neconstituţionale dispoziţiile legale ce permiteau ca o persoană să rămână pusă sub interdicţie pentru tot restul vieţii...

PREMIILE LUI BIHOREL

Aşa tată, aşa fiu! Băiatul cel mic al rectorului Bungău a fost ales preşedinte al studenţilor din Oradea; (În)semnele puterii: Decizia discutabilă a comisiei de circulaţie în Oradea, care a revoltat locuitorii unei străzi; Dar din dar se face rai: Şefii din Primăria Oradea au primit donaţii consistente de la... părinţi; Ginerică cu noroc: Controversatul Daniel Merce Sabău, ginerele fostului consilier prezidenţial Terente Merce, a ieşit din puşcărie; Cu taxele la Tribunal: Prefectura Bihor atacă în Justiţie birurile impuse abuziv de Primăria Lugaşu de Jos; Cantină pe sec: Fără bere la cantina Universităţii din Oradea, administrată de apropiaţi ai fraţilor Maghiar...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Bancomat cu belele?
Cât de tâmpit poți fi ca să depui bancnotă cu bancnotă 6.000 Euro la un ATM montat pe fațada unei bănci, când puteai intra la primul ghișeu, ca să faci asta dacă știi bine că sunt în regulă și nu sunt cumva false unele dintre ele? Aproape tot atât de bătut în cap precum prefectul liberal al Bihorului, care visează ca împreună cu Bolojan să se auto-numească "tartori" pe viață ai județului.
Postat 11 Iulie 2022, 08:42 de KP
Decebal Drive Unu e cea mai tare
Din pacate editorialul lui Chirila are dreptate: “cu o justitie mai imprevizibila ca numerele de la 6/49 iti vine sa iti dai demisia din cetatenia de Romania :(
Postat 11 Iulie 2022, 05:47 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON