URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Noiembrie 2022, 00:00

Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit! 825 milioane de euro, investițiile atrase anul acesta în parcurile industriale din Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Luni, 28 noiembrie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, alături de suplimentul de educație ecologică Oradea Noastră, cu conținut divers și bogat în informații exclusive:

Made in Oradea

După ani în care modelul de business al industriei locale s-a bazat pe manufactură și, implicit, pe angajați mulți, în Oradea încep să vină întreprinderi cu tehnologii de vârf.

Parcurile industriale au atras anul acesta investiții de 852 de milioane de euro din partea unor lideri de piață ca Nokian Tyres, Stihl ori Press Glass, de trei ori peste cele din ultimii 14 ani, ADLO pregătind extinderea Parcului industrial IV și înființarea în județ a încă 7 platforme destinate potențialilor investitori obligați de războiul din Ucraina să se relocheze.

Disecţia unui dezastru

BIHOREANUL prezintă starea oripilantă în care se află Serviciul judeţean de Medicină Legală.

Adulţi şi copii, victime ale unor agresiuni, sunt consultaţi într-un cabinet cât o gheretă, cu pereţi scorojiţi şi crăpaţi, în laboratoare şi în sala de autopsie medicii fac slalom printre găleţi fiindcă plouă prin tavan, iar autoritățile nu sunt în stare să identifice un teren, deși sunt fonduri pentru construirea unui nou sediu.

Facere de bine!

Parchetul Beiuş a clasat dosarul angajaţilor de la balastiera Ile Viorel Construct, prinşi în flagrant săpând ilegal în albia Crişului Negru, lângă un pod din Tărcaia.

Anchetatorii au respins sesizarea Gărzii de Mediu Bihor şi au luat de bună povestea patronului care s-a jurat că au ieşit în sâmbăta Rusaliilor la lucru... ca să facă un bine comunităţii şi să strângă mizerii.

Profesorii blănoși

Copiii cu dizabilități de la un centru din Oradea participă la cursuri alături de doi pedagogi... căței.

De la finele anului trecut, câinii West și Becky îi ajută pe micuții de la Centrul Școlar de Educație Incluzivă Bonitas, prin joacă, să-și exprime emoțiile, să-și mențină echilibrul și să interacționeze cu profesorii și colegii lor fără a fi agresivi.

„Gaură” la pătrat

Serviciul de Ambulanță, păgubit cu peste 200.000 lei după două contracte încheiate cu aceeași firmă, pentru același serviciu!

SAJ Bihor a angajat o firmă care să-i dărâme o clădire, să recupereze cărămizile și să ia molozul, dar i-a plătit încă o dată transportul molozului, din cauza greșelilor unui angajat, „acoperite” apoi de conducere.

Război pe gunoi

Inaugurată cu fast în 2016, dar fără a fi pusă în funcțiune până acum, stația de tratare mecano-biologică a deșeurilor (TMB), unde ar trebui „topite” gunoaiele bihorenilor, ar urma să intre în funcțiune anul viitor. Dacă nu cumva o „suspendă” procurorii DNA!

Firma Eco Bihor, care administrează depozitul județean de deșeuri, acuză că Girexim Universal SA, care a câștigat licitația de operare a stației TMB, s-a folosit de acte false și, de fapt, nu are cum să își îndeplinească obiectivele asumate în Bihor.

TIMP LIBER

Crăciun în Oradea

O nouă ediție a Târgului de Crăciun debutează vineri în centrul urbei, cu aprinderea luminilor de sărbătoare, o întâlnire cu Moș Crăciun și un concert Narcisa Suciu.

Cu ocazia târgului, vedetele Radio ZU vor transforma din nou Oradea în „orașul faptelor bune”, realizând emisiuni din Piața Unirii și aducând cântăreți în vogă pe scena târgului.

ORADEA NOASTRĂ

Unde sunt gunoaiele?

Operatorul de salubrizare din Oradea continuă să împartă sacii galbeni pentru colectarea deșeurilor reciclabile. Demarată de aproape o lună, campania de distribuire este prelungită de RER Vest, pentru ca sacii să ajungă la cât mai mulți orădeni de la case. Se întâmplă asta în contextul în care o zecime dintre casele din municipiu nu au scos deloc pubelele negre sau pe cele maro în fața imobilelor în acest an și n-au făcut-o nici acum, ca să poată primi sacii galbeni.

Școala de afară

Care sunt păsările care ciripesc în parcul Libertății? Ce pești trăiesc în Crișul Repede și cum respiră ei în apă? Cum poate fi o sticlă transformată în decorațiune de Crăciun? La toate aceste întrebări, curioșii mai mici sau mai mari primesc răspunsuri în cadrul lecțiilor de ecologie anume organizate în Oradea. Paleta lor este tot mai diversificată, semn că și interesul a crescut.

„În salubritate, schimbările necesită ani”

Restantă în UE la reciclarea deșeurilor, România are șanse să avanseze în acest domeniu costisitor doar dacă asigură un sistem eficient de colectare a deșeurilor aruncate separat, care să fie cât mai aproape de „sursă”, adică de cetățeni, și derulează campanii serioase de educație ecologică.

„Sloganul «colectează separat deșeurile» ar trebui să fie similar ca intensitate cu cel referitor la consumul de sare, zahăr și grăsimi”, este convinsă Liliana Nichita, directoarea Federației Asociațiilor de Dezvoltare Intercomunitară (FADI) din țară, acele foruri din fiecare județ responsabile de problema salubrității.

OPINII

Cum vom scăpa de Bolojan
de Mircea Chirilă

Iohannis nu-l poate suporta pe Ilie Bolojan pentru că este un exemplu negativ. Adică tu să vii și sâmbăta la lucru, când alții abia miercuri ajung la serviciu de la ski, dar și asta numai pentru a avea de unde pleca joi la golf? Pentru președintele României se potrivește perfect bancul acela cu ardeleni care spune că de-aia mănâncă ei ciorba cu dumicați de pâine ca să nu deschidă gura de două ori…

Oradea se schimbă. Și Bihorul
de Adrian Criș

Dacă „loco” noi ne plângem de „cele mai mici salarii” și „cele mai mari taxe” (ambele enunțuri fiind false, ventilate în scopuri pur politice), cei care ne-au vizitat orașul sunt uimiți că arată cu totul altfel decât românește. Și urbea, și locuitorii ei. Orașul - curat, în plină și continuă dezvoltare (pe când noi înjurăm șantierele, alții înțeleg cât folos ne vor aduce după finalizare), iar orădenii - prosperi după haine, case și mașini.

PREMIILE LUI BIHOREL

Mascaţii la Vegas! Și vila lui Borciu din Sântandrei a fost percheziționată în dosarul șantajelor din sălile de jocuri de noroc; Victoria lui Victoraș: Mulțumită deciziilor CCR, Micula Jr. ar putea scăpa de dosarele penale; Proful de vineri: De ce ține ministrul Marcel Boloș conferințe de presă atât de des la Oradea; Transfer de subprefect: Botházy Nándor și-a asigurat un post „suspendat” la noua Direcție Județeană a Autorității Electorale Permanente; Nevasta spionată: Un stomatolog din Oradea a fost condamnat, după ce a pus microfoane în dormitoriul fostei soții; Cine plătește? Proprietarii de pe Șelimbărului, buni de plată într-un proces intentat chiar de... președintele asociației.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Atragerea banilor "la Oradea" nu înseamnă "pentru Oradea".
Investițiile se fac, progresiv financiar, acolo unde mușcă fraierii pe bani puțini la atragere directă, față de profitul obținut de investitori. Degeaba sunt multe investiții și cât mai mari declarativi ... dacă salariile localnicilor celor care servesc acele investiții sunt printre cele mai mici de pe piața muncii, iar nivelul de impozitare și taxare ale acelor investiții transformă un oraș, precum Oradea, într-un amărât de sat de pe vremuri, murdar și vai de capul lui ca felul administrativ de organizare.
Postat 28 Noiembrie 2022, 14:32 de KP
CT aka TWO
Interesant ca nu ai cum sa-l vorbești de bine pe Bolojan sau Birta ca apar cârcotașii ca tine KP, Ivanov care ne spun ca nu e buna conducerea asta după 14 ani. Cum face un pasaj, o centura , un aeroport, un parc ceva voi repede săriți și îi faceți pe cei care apreciază ce face Bolojan și Birta " lingatori, pupatori, etc. ) . Ori poate voi nu vreți sa vedeți realitatea și sa gândiți pe termen lung, vă da-ți mari cunoscători în orice când defapt nu știi ce culoare planeta pe care trăiți. Eu îți înțeleg figurile de centru și te dai mare nobil, dar Oradea știe ce oameni a bagat Ceaușescu in centur. Figurile mai jos ca nu ești de cultură, doar te dai.
Postat 28 Noiembrie 2022, 13:09 de Sandu2100
DNA AZI
Oare știrea tv de azi cu 2 ce se parasc vrând tainul mai mare tot de la stat. tot din fonduri-nu se regăsește în toată tara la nivel mai mic sau mai mare? Oare cineva din partid are demnitate de promovează tot pe tata lor pe viata în funcții! Precis ca nu îi dă liber peste 3 zile! . Parca mai cara sacu cu grâu în 1988.De de a fost albit un pușcăriaș pt a ne conduce 33 de ani! Sa ne dea pensii și salarii. Cine era ministrul economiei când nu ne crestea salariile și pensiile și taxele! Ce cauta duminica alt pușcăriaș la TV! Vrea iar sus! Cum se numeste asta tara cu ăștia! Oare in presa in cine sa crezi! Câți sunt de ai lor și au tema cum sa ne manipuleze! Deci-din fonduri cat... Din lucrări gigante câte se vor termina? Va ieși ca și acolo balaria prin asfalt? Exista vreun plan. sistematizare în tara asta in afara de. Cine face politica? Cine e ministru? Cine toarnă?
Postat 28 Noiembrie 2022, 12:41 de Feliciana
Deveniti pe zice ce trece aparatorii imposibilului, din motive evidente.
Pacat ca puneti (mereu) problema antagonistic, asemeni politicinienilor pe care ii idolatrizati sau detestati (in functie de interese). Dom’ Chirila, nu vrea sa scape nimeni de el, dar mai sunt unii (carcotasi) care inca asteapta raspunsuri la intrebari, intrebari ce nu i le pune nimeni, dar de care virand spre Bucuresti va fi asaltat. Acolo nu-l va trata nimeni cu manusi, acolo vom descoperi adevarata dimensiune. Dom’ Abrudan, sa ne iertati ca unii (evident carcotasi), vedem jumatatea goala a paharului, din ce in ce mai evidenta. Noi nu credem in advertoriale, influenceri platiti, turisti de vaucher via Felix, coplesiti de cuantumul posibilitatilor viitoare ale ale urbei. Piata ramane etalonul si acolo puterea de cumparare isi spune cuvantul. Mor in continuare afaceri mici, apar si reapar chirii dupa cateva luni de zile. Draga redactie, cei ce ii idolatrizati nu sunt dupa doi de mandat, unii sunt dupa 14, ma tem ca lumea s-a saturat sa astepte “marea dezvoltare”, ce in opinia mea (scuzati carcoteala), nu va veni niciodata.
Postat 28 Noiembrie 2022, 05:53 de User anonimizat
“Presedinte, premier sau sef la senat”
La presedentie pare ca avem nevoie de un gangsta care sa stie sa traga sfori, precum Basescu. La senat ori deputatie nu are ce face Bolo: doar dai din gura, citesti sute de pagini de legi, compromisuri si negocieri politice. Premier sau ministru la Transporturi ar fi ceva, dar dupa cum zic si crticii care il displac: ar fi de vazut cum s-ar descurca ca permier de coalitie, fara super-majoritate de 2/3, unde propriul partid poate avea dezertori, interese diferite, si doar partidul lui ar fi o minoritate, fara parteneri de coalitie. Dar omu e facut ptr posturi in executiv, administratie, nu la dat din gura!
Postat 28 Noiembrie 2022, 00:27 de unu
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON