URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Iulie 2021, 00:00

Nu ratați BIHOREANUL tipărit! Primăria Oradea dă în judecată grupul Lotus Center

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Luni, 5 iulie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, alături de suplimentul de educaţie ecologică Oradea noastră, cu un conţinut variat şi bogat în informaţii exclusive. Dintre subiectele noii ediţii:

Lotus, scoate banii!

După ce i-a vândut un teren lângă Aquaparkul Nymphaea, pe care să trebuia construiască un hotel, dar nu a făcut-o, Primăria Oradea dă în judecată Lotus Center.

Grupul de firme patronat de Alexandru Mudura jr. trebuia să termine hotelul astă-primăvară, fiindu-i alocați şi 4,65 milioane euro ca ajutor de stat, dar nici măcar nu l-a început, iar acum refuză să plătească oraşului penalităţi, pretinzând că s-a achitat de obligație prin faptul că a construit o mini-sală de evenimente.

Mergi mai departe!

BIHOREANUL vă prezintă în exclusivitate povestea emoționantă a doi tineri care, după o copilărie marcată de suferință, dorind ca la rândul lor să-i ajute pe alții, studiază psihologie și asistență socială.

Deși fără un picior, orădeanca Andreea Zurbău și timișoreanul Darius Mihuț, beneficiari ai centrului de protezare Theranova, muncesc ca să se întrețină în facultate și își urmează pasiunea pentru dans și fitness cu o determinare străină multor oameni întregi. 

Bani pe alese

O inițiativă a ministrului orădean al Sănătății taie accesul la cofinanțarea de către Casa de Sănătate a celui mai modern spital din Bihor.

OUG 64/2021 plafonează numărul de paturi pe care spitalele private le pot contracta în următorii doi ani cu CAS, pedepsind Spitalul de Recuperare President din Băile Felix doar fiindcă... nu exista în decembrie 2020.

INTERVIUL BIHOREANULUI

Răzvan Horga, director Aeroportul Oradea: „Pentru un oraș, economia este motorul, iar aeroportul aripile”

Absolvent al Universității de Economie și Afaceri din Viena, al Facultății de Psihologie a Universității Babeș Bolyai din Cluj și al unui masterat în managementul transporturilor aeriene al Universității Cranfield din Anglia, orădeanul Răzvan Horga este, la 33 de ani, cel mai tânăr manager de aeroport din România.

După ce a lucrat la o companie britanică de consultanță în aviație și la Emirates Airline, a fost propus pentru această funcție de președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, cu misiunea de a relansa cursele externe, sub coordonarea sa având loc în prezent discuții pentru noi zboruri și pregătindu-se proiecte de dezvoltare de zeci de milioane de euro.  

BIHOREANUL l-a intervievat pe managerul aeroportului orădean pentru a afla cât de durabile sunt recent relansatele zboruri internaționale, dar și perspectivele unora noi, în ciuda instabilității acestui sector, puternic zdruncinat de pandemie.

(re)Naşterea lui Venus

Cum a reușit „regina Kangoo Jumps” Kinga Sebestyen și echipa ei de specialiști să schimbe viețile a 17 bihorence.

Femeile înscrise în programul „Metamorfoza KAPO”, în cadrul căruia au făcut Kangoo Jumps 5 zile pe săptămână, au respectat totodată un plan nutrițional, au mers la psiholog şi la stilist, iar rezultatele sunt spectaculoase. BIHOREANUL vă arată cum au ajuns de la „colăcei”, la „pătrăţele”...

ORADEA NOASTRĂ

Pentru Oradea mea!

Au trecut peste 30 de ani de când, cu inima frântă, doctorul Kiss András a lăsat în urmă Oradea, oraşul pe care îl consideră cel mai frumos loc de pe pământ. „Cei mai frumoşi ani din viaţa mea aici i-am trăit”, spune el.

N-a uitat locul în care a crescut, a învăţat, şi-a cunoscut soţia şi unde ani la rând a vindecat pacienţi ajunşi pe paturile Spitalului Judeţean. La 83 de ani, medicul a vrut să facă un cadou oraşului şi a publicat un album cu fotografii făcute pe străzi, în parcuri şi cu oamenii urbei. De dragul Oradiei lui...

Selectezi şi câştigi!

În urmă cu trei luni, regulile de colectare a deşeurilor s-au schimbat radical, iar întrebarea pe care orădenii şi-au pus-o cel mai des a vizat costurile lunare. În locul unui tarif fix pe persoană, cum era înainte, facturile variază în funcţie de cantitatea de deşeuri generată într-o gospodărie şi de tipul acestora.

Mulţi orădeni au descoperit soluţia corectă pentru a menţine costurile cât mai scăzute: colectarea separată. Cu cât trimit mai puţine gunoaie la haldă, cu atât plătesc mai puţin!

Cum aruncăm?

Condiţia principală pentru ca Oradea să valorifice o parte cât mai mare din deşeurile generate de cetăţeni şi, implicit, să poate reduce cantităţile de resturi abandonate la haldă, este ca orădenii să colecteze separat. Asta înseamnă să arunce corect fiecare tip de deşeu, în recipientul aferent, iar muncitorii RER Vest le vor transporta tot separat. O lecţie simplă, dar atât de importantă...

TIMP LIBER

Urmează în Oradea...

Luna iulie aduce concerte sub clar de lună, spectacole de teatru şi o nouă ediţie a Street Food Festival.

Târgul cu mâncăruri delicioase se va ţine în Cetatea Oradiei, care va găzdui de altfel mai multe evenimente estivale, între care un concert „Carmina Burana”, sub bagheta dirijorului Tiberiu Soare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Lotus, scoate banii dar și parandărătul înțelegerii.
Astea sunt din categoria afacerilor imobiliare "marca Bolojan". Teren trecut în proprietatea firmei și însoțit de un sprijin financiar de peste 20.000.000 RON la acea dată, care să acopere infrastructura necesară unui hotel, cu un coridor de trecere și legătură între unitatea de cazare și AquaPark, respectiv structura constructivă a întregului imobil. Cu alte cuvinte, orașul să-i facă lui Mudura un hotel cu aquapark, că de aceea s-a făcut ștrandul prin demolarea celui vechi. Ar fi fost afacerea vieții lui Bolojan, care astfel era asigurat peviață d.p.v. financiar. Nu a fost să fie, pentru că Mudura jr. ține la bani mai mult decât la prosperitatea unui liberal provenit de la școala de afaceri imobiliare de pe lângă C.A.P. Birtin și are vreme destulă, ca proprietar de teren, să-și facă hotel cu aquapark ca anexă. Așa că, nu-i numai Mudura cel care trebuie să pună banii jos, cât mai ales Bolojan pentru toate cheltuielile publice de recuperare a contravalorii terenului în cauză.
Postat 05 Iulie 2021, 08:32 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON