URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Septembrie 2022, 00:00

Nu ratați BIHOREANUL tipărit: Povestea unei familii din Oradea care a transformat un handicap într-o frumoasă aventură

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Luni, 19 septembrie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, alături de suplimentul de educație ecologică Oradea noastră, ambele cu un conţinut variat şi bogat în informaţii exclusive. Dintre subiectele noii ediţii:

Viața ca o vacanță

BIHOREANUL vă prezintă povestea ambiției remarcabile a unei familii din Oradea, care nu s-a lăsat doborâtă de loviturile vieții.

Ákos, Andrea și bebelușul lor și-au petrecut ultimul an călătorind prin întreaga Europă într-o autorulotă unică, pe care chiar ei înșiși au transformat-o dintr-o banală furgonetă într-o casă pe roți, adaptată pentru bărbatul imobilizat în scaun cu rotile și dotată cu toate facilitățile, de la pat și frigider, până la mașini pentru spălat rufe și vase.

Reduse la tăcere

Cum încearcă traficanţii de persoane să-şi intimideze victimele şi pe martorii ostili: O tânără din Bihor, răpită şi forţată să se prostitueze în Italia, şi-a retractat toate declaraţiile acuzatoare, de teama agresorilor, care, în timpul procesului, au urmărit-o şi au bătut-o în plină zi, de faţă cu copilul ei.

Fie că sunt implicate reţele mari criminale ori e vorba de persoane izolate, traficul de fiinţe umane în vederea exploatării sexuale, prin muncă ori cerşetorie rămâne o problemă actuală şi deseori o „nucă” grea pentru organele judiciare şi instanţele de judecată.

Autorizații pe donații

„Șantajul” este atât de vechi încât a devenit cutumă. Cetățeanul care are un loc de casă pe care vrea să construiască sau un amplasament pe care vrea să îl parceleze este obligat să cedeze Primăriei teren pentru drum. Altfel, nu primește autorizație de construire!

Trocul „teren contra acte” s-a împământenit atât de puternic încât nimeni nu-l pune în discuție. „Este un lucru perfect normal să dai teren dacă vrei autorizație de construire. De când sunt în Primărie n-am avut nicio reclamație pe această temă”, spune primarul Florin Birta. Înalta Curte este, însă, de altă părere...

Victorie în Rusia!

Turnat anul trecut în doar 11 zile la Oradea, filmul preotului Ciprian Mega a câștigat două premii importante la Festivalul Internațional de la Moscova.

Filmul „Glasul care strigă în pustie”, despre suferințele părintelui Calciu Dumitreasa, care s-a opus în anii ʼ80 demolării bisericilor, a câștigat în Rusia premiul juriului și premiul pentru cel mai bun actor în rol principal, la concurență cu peste 2.000 de pelicule din toată lumea.

Comorile din Oradea

Pergamente, ceasuri de buzunar, mănuși din dantelă, picturi și sculpturi. Sunt mărturiile care îi pot ajuta pe oamenii ce trăiesc în prezent să înțeleagă cum era viața în alte timpuri.

O parte din bogățiile păstrate peste veacuri în Bihor pot fi vizitate în noile expoziții amenajate la etajul II al Muzeului Țării Crișurilor, deschise săptămâna trecută. Biblia tipărită în Cetatea Oradea în perioada în care aceasta era asediată de turci, în 1660, un planetariu din 1730 și decorațiuni făcute de soldați pe front în primul război mondial sunt doar câteva dintre prețioasele exponate.

Electrificarea Bihorului

În plină criză provocată de scumpirea energiei, BIHOREANUL face un recurs la istoria secolului trecut: de la generalizarea electricității la raționalizarea drastică.

De aproape 120 de ani, electricitatea pune în mișcare și ușurează viața bihorenilor, marcând un uriaș proces de modernizare, care a avut însă și perioade nefaste, cea mai dură fiind forțarea reducerii consumului în ultimii ani de comunism.

TIMP LIBER

Cetate în lumină

Cetatea din Oradea va fi luminată cum n-a mai fost în bogata ei istorie. Pe 1 octombrie, fortăreața va găzdui One Night Gallery, un eveniment care ajunge pentru prima oară în Oradea, promovând noi forme de artă și, totodată, punând reflectorul - la propriu și figurat - pe patrimoniul tradițional.

Vreme de câteva ceasuri, în fortăreața orădeană vor putea fi admirate, concomitent, mai multe instalații cu valențe artistice...

ORADEA NOASTRĂ

Artistă pe asfalt: Roxana Stan este artista care a umplut de culoare o alee din parcul Libertății

De acum înainte, Parcul Libertății, o zonă verde colorată primăvara de mii de lalele, va avea culoare indiferent de anotimp.

Artista Roxana Stan a transformat o alee din parc într-o poveste despre viață și spiritualitate, „decorată” cu elemente specifice Oradiei, precum un vultur negru ori simboluri Art Nouveau. „Îmi doresc să transform cât mai multe locuri gri din oraș în zone colorate”, spune Roxana. A semnat deja două proiecte urbane „colorate” și nu vrea să se oprească...

Insula gunoaielor

Urâte și, mai ales, cu probleme serioase de funcționare, țarcurile pentru gunoaie din jurul blocurilor din Oradea ar putea începe să devină o amintire.

Profitând de o oportunitate de finanțare din Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), Primăria vrea să cumpere aproape 300 de insule ecologice, adică ansambluri de containere închise ermetic. Aflați din BIHOREANUL care va fi noua „modă” din Oradea, când vine vorba de aruncat gunoiul.

Ițele reciclării: Ce facem cu deșeurile textile?

Vara a trecut și mulți orădeni vor începe să își verifice garderoba, căutând să scape de hainele pe care nu le mai doresc. Dar ce pot face cu ele?

Operatorul de salubritate RER Vest le explică orădenilor cum pot fi resturile textile refolosite, unde se aruncă și care este cea mai ecologistă metodă de a scăpa de hainele vechi.

Oradea ieri, Oradea azi: Cum a apărut și cum s-a dezvoltat cartierul Dorobanților

Micul cartier de blocuri dintre străzile Ronald Reagan și Feldioarei din cartierul Dorobanților a fost construit în anii 1960 pe un teren viran.

Zona a fost concepută ca un cartier rezidențial încă din perioada interbelică, prevăzut cu străzi drepte și piațete publice.

OPINII

Vrem impozite mărite!
de Mircea Chirilă

Dacă acum 5 ani orădenii ar fi cerut să nu se extindă rețeaua de gaz pentru că doresc să rămână agățați la Termoficare, prima reacție ar fi fost să-i trimiți la Psihiatrie. Ei bine, acum, oamenii renunță la a folosi gazul care-i frige la buzunare, pentru a se refugia în confortul călduț și mai suportabil financiar al sistemului centralizat. Unde mai pui că prețul e și subvenționat, din efortul comun al tuturor locuitorilor, chestie pe care primarul Birta ar trebui în timp să o rezolve.

Câte parale face presa? Câte vrea!
de Adrian Criș

Nu cred că vreun consumator de presă din România și-a dat ochii peste cap după ce Recorder a prezentat relația viciată dintre partide și presă (în special televiziuni), arătând cum formațiunile politice plătesc, netransparent, nu spații publicitare (marcate ca atare), pentru a-și transmite mesajele, ci de-a dreptul redacții întregi, pentru a ascunde, farda sau plăsmui fapte, după împrejurări.

Dar asta nu e o noutate. Sare în ochi de cum pornești telecomanda că talk-show-urile, de pildă, sunt vehicule de promovare a unor politicieni sau a unor punctaje de partid, nicidecum dezbateri de idei. Consumatorul de presă cât de cât avizat simte smuceala editorială sau textul la comandă, ca suporterul dus la stadion care miroase blatul.  

PREMIILE LUI BIHOREL

Altul la rând! Cine va fi următorul viceprimar de Oradea după ce Arina Moș a ales să fie senator?; Ministrul sincopă: În ciuda declarațiilor, Cîmpeanu boicotează în continuare procesul privind plagiatul lui Bodog; Răfuială în vestiar: Războiul dintre interlopii din Oradea face victime colaterale; Martorii lui Milian: Cum a fost descurajat un orădean să facă reclamații la Poliția Locală; Pensionară de lux: Una dintre judecătoarele controversate din Oradea se pensionează; Scumpire pe-ascuns: Creșa costă dublu în Oradea pentru părinții care au doi copii mici.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON